Török, magyar, svéd édességek és más finomságok, amiknek senki nem tud ellenállni...

2013. április 30., kedd

Mascarponés-epres csokitorta


Ez volt a hétvége 3. epres süteménye. Ezt most nagymamámnak készítettem, de sajnos én már nem tudtam elvinni neki, mert jöttem vissza Pestre, de amikor a vonaton zötyögtem már, csörgött a telefonom és nagymamám volt az, hogy megköszönje a finom sütit. Ez az igazi öröm, amikor a nagymamáknak már mi, unokák tudunk ilyen apróságokkal kedveskedni. :)

Hozzávalók (26 cm-es formához):
75 g vaj
2 tojás
150 g cukor
130 g tejföl
csipet só
0,5 kávéskanál fahéj
0,5 kávéskanál sütőpor
0,5 kávéskanál szódabikarbóna
10 dkg liszt
30 g holland kakaópor

A krémhez:
250 g mascarpone
1 dl tejszín
5 g habfixáló
3 evőkanál porcukor
20 dkg eper


Tortalap elkészítése
1. A sütőt melegítsük elő 180°C-ra és béleljük ki egy 26 cm-es kapcsos tortaforma alját sütőpapírral, az oldalát pedig kenjünk ki vajjal.
2. A vajat olvasszuk meg, keverjük a cukorral habosra, adjuk hozzá a tojásokat és a tejfölt, majd a száraz hozzávalókat: a sót, fahéjat, sütőport, szódabikarbónát, lisztet és kakaóport.
3. A kész masszánkat öntsük az előkészített tortaformánkba és az előmelegített sütőben kb. 10-15 perc alatt (sütőfüggő) süssük meg. Ha készen van, hagyjuk teljesen kihűlni. 
 A krém elkészítése
1. A tejszínt használat előtt 20 percre tegyük mélyhűtőbe. Kivéve a fagyasztóból, kezdjük el kézi mixerrel verni és amikor már kezd "tejszínesedni", adjuk hozzá a habfixálót.
2. Egy másik tálban keverjük el a mascarpone-t a cukorral, majd óvatosan spatulával keverjük hozzá a tejszínt és az apró darabokra vágott epret.
A torta összeállítása
A kész epres krémünket kenjünk rá a kihűlt tortalapunkra és tegyük be a hűtőbe egy kicsit, hogy az ízek összeérjenek, de a torkosok akár azonnal fogyaszthatják is.

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

Üzemeltető: Blogger.

© 2011 Baklavaria Café, AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena