Török, magyar, svéd édességek és más finomságok, amiknek senki nem tud ellenállni...

2012. december 15., szombat

Csupa csoki torta


Drága Ottó kollégám kívánságára készült mára ez a puha csupa csoki torta. Szerda munkaidő végén felvetettem, hogy megsütöm Luca nap alkalmából a svédek híres Szent Luca napi, adventi sáfrányos süteményét, a lussebullet. Ottó az ötletemre először nem válaszolt, láttam, hogy gondolkozik, majd azt mondta...."Hmm..nem csinálod meg inkább a csupa csoki tortámat?" (FYI: anyukája receptje alapján) Persze, miért is ne!!! Egy ilyen kérésnek, ki tudna nemet mondani. :) 

Így lett sáfrányos sütiből végül a fenti csoda. Ebéd után körbejártam, kínálgattam az irodában a kollégákat, kb. 5 perc alatt el is fogyott mind és szinte mindenki kérte, hogy küldjük át a receptet. Teljes siker!! Köszönjük Ottó! :) Zárójelbe írtam az én verziómat (így vékonyabb lesz a süti), de próbáljátok ki az eredeti adagokkal is.

Hozzávalók:
2 tojás
6 pohár natúr joghurt (3 dl) 
6 pohár porcukor (3 dl)
6 pohár liszt (3 dl)
1 pohár étolaj (1 dl)
2 kávéskanál szódabikarbóna
2 púpos evőkanál holland kakaópor

A csokimázhoz:
15 dkg étcsokoládé
5 evőkanál tej
5 lapos evőkanál cukor
5 dkg vaj 


Előmelegítjük a sütőt 200°C-ra.

Egy nagy tálban a tojást elkeverjük a porcukorral, az étolajjal, hozzáadjuk a kakaóport, a szódabikarbónát, majd felváltva a lisztet és a joghurtot.

Egy közepes méretű (kb. 20*30 cm-es) sütőpapírral bélelt tepsibe (persze lehet kerek tortaformában is sütni) öntjük, majd a sütőben tűpróbáig sütjük.

Amíg a torta sül, elkészítjük a csokimázat. Egy kis lábasban a csokit a tejjel és a cukorral elkeverjük, kis láng felett felolvasztjuk, majd miután a csoki felolvadt, levesszük a tűzről és a vajat folyamatos kevergetés mellett felolvasztjuk a hűlő, de még meleg csokiban.

A tortát, ha megsült (arra vigyázzunk, hogy ne szárítsuk ki nagyon) benne hagyjuk a tepsiben, megszurkáljuk villával és amíg még meleg, ráöntjük a szintén meleg csokimázt, majd villával jól megszurkáljuk. Így a kis lyukakon keresztül a csoki beszivárog a tésztába, az jól megszívja magát és még másnap is nagyon puha lesz a tészta tőle. (Ottó a receptjében eredetileg úgy írta "a tésztát nem kímélve jó alaposan megszurkáljuk a tésztát, hogy jól átjárja a csokimáz" :)) Legközelebb én biztos bátrabb leszek, megdöfködöm rendesen a piskótát. :)

Ha már a csokimáz is megdermedt a tetején, akkor szeleteljük csak fel kockákra. Érdekes, mert soknak tűnhet a cukor mennyisége a tésztában, viszont csokimázzal a tetején egyáltalán nem édes a tészta.

7 megjegyzés:

  1. Szia, egész tojás, vagy csak a sárgája? Kézzel keverjem el a cukorral, vagy robotgéppel habosra? Köszönöm a választ előre is. Márti

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia Márti!
      Két egész tojás kell a sütibe. Szeritnem a legegyszerűbb robotgéppel összekavarni a hozzávalókat, de egyébként egy kézi fakanál is megteszi, ha nincs kéznél robotgép, csak akkor is figylej arra, hogy jó alaposan legyen elkavarva a massza. :)

      Törlés
  2. Szia! Lehetséges, hogy 200 fokon 27 perc alatt nem sült át? Olyan nyersnek tűnik, pedog nem ragadt a fogpiszkálóra. A vllára szurkálás közben viszont igen. :(

    VálaszTörlés
  3. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

    VálaszTörlés
  4. szia.:) nagyon gusztusos a sütid.:) viszont tényleg 6 dl liszt kell bele? az nem kevés? mert én úgy számolom, hogy 6dl az 60 g, vagy nem? előre is köszi

    VálaszTörlés
  5. Szia, ha a kisebb mennyiséggel dolgozok, mekkora átmérőjű tepsit használjak,hogy elég magas legyen a tészta? Vagy, ha azt megtudnád mondani, hogy mennyire nő többet a tészta a sütés alatt, nekem az is elég. Köszönöm 😀

    VálaszTörlés

Üzemeltető: Blogger.

© 2011 Baklavaria Café, AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena