Török, magyar, svéd édességek és más finomságok, amiknek senki nem tud ellenállni...

2013. február 25., hétfő

Künefe, a legistenibb török desszert



A şekerpare-ról szóló bejegyzésem után jöjjön egy újabb török mennyei édesség, a künefe receptje.

A künefe eredete és változatai az arab országokban
A künefe (másnéven kanafeh, kenfafeh, knafeh, kunafah) a Földközi-tenger menti arab országok népszerű desszertje. Két kadayıf tészta (cérnametélthez hasonló, de annál sokkal sokkal vékonyabb tészta) réteg között, puha, a sütés közben nyúlóssá váló sajt található, amelyet tálalás előtt sziruppal is átitatnak.

1. Ka'ket Kanafeh
A künefe ezen változata Levante régió és Törökország szerte népszerű, ahol vagy reggelire vagy vacsorára fogyasztják főfogásként, bár mára elsősorban mindenütt desszertként ismerik. A hagyományos künefe-vel szemben ezt kenyérbe is szokták tenni, amelyet azután megszórnak szezámmaggal. 

(www.anissas.com)
2. Török künefe
A künefe török változatához félig lágy sózatlan sajtot, hatay sajtot (bővebben lásd lejjebb) használnak. A künefe készítésekor a kadayıf tésztát nem tekerik a sajt köré, hanem két réteg tészta közé teszik a sajtot. Hagyományosan kis kerek réz edényben sütik, majd melegen sziruppal leöntve és kaymak-kal (török krémes tejtermék, hasonló a mi tejfölünkhöz, erről bővebben egy külön bejegyzésben) és durvára darabolt pisztáciával (vagy esetleg dióval) tálalják. 

Az egyik legfinomabb török édességnek számít, Törökországon belül pedig különösen híres az Antakya városában készített künefe. Antakya Hatay tartományban található, Dél-Törökországban, a Földközi-tenger partján. Habár a künefe-t árusító boltokat Hatay, Kilis, Adana, Mersin és Gaziantep tartományokban bárhol lehet találni, a hatay-i Antakya városának künefe-je a leghíresebb mind közül.

És hogy mi különbözteti meg Antakya künefe-jét a többitől? Nem más, mint a minden nap frissen készített, rugalmas sajt, amelyet csak Hatay-ban készítenek. A künefe-hez szükséges kadayıf tésztát szintén szinte a semmiből készítik a künefe boltokban, amelyet Antakyaban szinte majdnem minden sarkon találhatsz. Éppen azért, mivel szinte a nap bármely szakában minden sarkon kapható friss künefe, Antakyaban nagyon kevesen készítik el maguk otthon, aki mégis, az is mindenképpen frissen szerzi be hozzá a friss tésztát a boltban.

Künefe kaymak-kal
(www.flavoursofthesun.blogspot.com)
3. Kadaif
A künefe görög változata, amelyet a baklavahoz hasonlóan különböző, hosszúkás rúd vagy fészek formájában készítenek és legtöbbször dióval töltik.

(www.e-xrisoxeres.gr)
De akkor nézzük a török változatot, az egyik legistenibb desszertet, amit ismerek, a künefe-t. A török alapanyagokat  tudom, hogy sokszor nehézkes beszerezni, pláne vidéken. Kadayıf tésztát én a Népszínház utcai Troya török élelmiszerboltban vettem (bár egyszer gondoltam már rá, hogy kipróbálom cérnametélttel just for fun:), a hatay sajtjukat még nem csekkoltam le, hogy van-e, de ha találok, mindenképp beszámolok. Addig is bátran készítsétek mozzarella sajttal.

Hozzávalók (23 cm-es piteformához vagy 20*25 cm-es formához):
250 g kadayıf tészta
125 g vaj
2 evőkanál tej
200 g fehér sózatlan sajt - itthon jobb híján mozzarella-t tudunk használni (ha tudunk, szerezzünk be török speciális künefe, azaz hatay sajtot)

Sziruphoz:

2,5 dl cukor
2,5 dl víz
1 evőkanál citromlé (el is hagyható)

+ pisztácia a díszítéshez
+ kaymak vagy vanília fagylalt


1. A kadayıf tésztát robotgépben vagy kézzel összetörjük nagyon apró darabokra. A vajat egy lábasban olvasszuk meg, adjuk hozzá az összetört tésztát, majd öntsük hozzá a tejet is és addig kavarjuk, amíg teljesen össze nem keveredik a vaj, tej és a tészta. Ha kész, vegyük le a tűzhelyről és tegyük félre.

2. Melegítsük elő a sütőt 190°C-ra.

3. A tészta felét nyomkodjuk egy kivajazott tepsi vagy tortaforma aljába, majd a sajtot morzsoljuk el egyenletesen a tésztán és egy kicsit ismét nyomkodjuk meg a kezünkkel. A megmaradt vajas-tejes tésztát osszuk el a sajt tetején. 

4. Előmelegített sütőben kb. 40-45 percig süssük, illetve amíg szép aranybarnára nem sül a teteje. 

5. Amíg a künefe sül, készítsük el a szirupot. Egy kis lábasban a cukrot, a vizet és a citromlevet főzzük fel, hagyjuk egy kicsit forrni, majd tegyük félre hűlni.

6. Ha kész a künefe, vegyük ki a sütőből és öntsük le a már kihűlt cukorsziruppal. Hagyjuk, hogy kicsit felszívja a szirupot a sütemény, de még melegen szeleteljük és tálaljuk. Előtte egy kis durvára tört pisztáciával mindenképp szórjuk meg. Aki fokozni szeretné még az élvezeteket, egy kis vanília fagyit is tehet mellé a tányérra.
 

1 megjegyzés:

Üzemeltető: Blogger.

© 2011 Baklavaria Café, AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena