Török, magyar, svéd édességek és más finomságok, amiknek senki nem tud ellenállni...

2012. december 2., vasárnap

Az eredeti svéd pepparkakor - a híres gyömbéres keksz


Egy hosszú hétvégét töltöttem kint megint Stockholmban, ahonnan hoztam a barátnőimnek egy doboz Annas pepparkakort, a híres svéd gyömbéres kekszet. 

Akármelyikünk utazik valahova, mindig hozzunk egymásnak valami finomságot, amit aztán együtt fogyasztunk el. Legutóbb így hozott Lilakancsó Zsani Amszterdamból diós sajtot finom mézes és vörösáfonyás mustárral, és Ildike Párizsból valami hihetetlenül omlós kekszet, ami egyszerre volt sós és édes. A márkájára nem emlékszek, de Ildi, ha tudod, írd meg légyszi kommentben, hogy én is hozhassak, ha Párizsban járok, illetve másnak is legyen lehetősége megkóstolni. :)

Visszatérve a pepparkakorra, az északi skandináv és balti országokban nagyon hasonlóan hívják. Norvégiában pepperkaker, Dániában brunkager, Finnországban piparkakut, Lettországban piparkūkas, Észtországban piparkoogid a svéd pepparkakor hivatalos anyakönyvezett neve. :)


Svédországban a vékony törékeny kekszike néhány márka esetében (mint az Annas) egész évben kapható, de karácsony közeledtével megjelennek olyan márkák is, amelyek csak szezonálisan forgalmazzák a termékeiket (szerintem ez olyan, mint nálunk a szaloncukor). Kár, hogy nem csináltam fényképet a hétvégén az ICA MAxi hatalmas szupermarketben a pepparkakor részlegen. Félelmetes volt, ahogy a különböző nagyságú, kiszerelésű dobozokban, vödrökben hegyekben árulták a pepparkakort, valamint a pepparkakorból készíthető mézeskalács házikókat.

Érdekesség, hogy Norvégiában és Svédországban karácsony környékén nemcsak eszik, hanem ablakdíszként is használják a gyömbéres kekszeket.

Az Annas pepparkakor (azaz Anna pepparkakorja) az egyik legismertebb és legnépszerűbb márka Svédországban, de 2008 novembere óta, egy belga családi vállalkozás, Annas Pepparkakor néven kezdte el világszerte is forgalmazni. Mára az egyre sikeresebb és egyre jobban terjeszkedő cég terméke közel 20 országban kapható.

A svéd márka honlapját böngészve elolvasható többek között a cég története is, amely szerint minden 1929-ben kezdődött Anna és Emma Karlsson Stockholm Östermalm kerületében található kis pékségében. A testvérek közel 30 éven keresztül sikeresen árulták a gyömbéres kekszüket, a pepparkakort, illetve sok más féle kis kekszet, mindaddig, amíg a 60-as évek közepén el nem adták a Matsson családnak az üzletet. 1978-ban a pékség új helyre költözött, Tyresöbe, egyúttal kibővítve a kínálatukat is új finomságokkal. 2008-ban vásárolta fel a már említett belga Lotus Bakeries nevű cég.

Szóval annak, aki Svédországban jár, kötelező egy dobozzal hoznia, aki nem utazik mostanában, az nyugodtan tegyen be a kosarába az IKEA svéd finomságokat áruló kis boltjában egy doboz pepparkakort, de aki szeret sütni, az akár maga is megsütheti őket otthon. Egyet biztosan ígérhetek, tuti sikere lesz!

A pepparkakor receptemet megtaláljátok a Nosalty-nak írt cikkemben IDE kattintva.

Jó sütögetést! :)

2 megjegyzés:

  1. Én nem találom a linken a receptet

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Pedig ott van csak köze nincs a Pepparkakorhoz, csak egy sima mézes tészta. A cikkben a mézikére kell kattintani.

      Törlés

Üzemeltető: Blogger.

© 2011 Baklavaria Café, AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena