Török, magyar, svéd édességek és más finomságok, amiknek senki nem tud ellenállni...

2013. február 22., péntek

Csokoládés mascarpone torta bogyós gyümölcsökkel


Nagyon-nagyon hosszú ideje fordult velem utoljára elő, hogy sütöttem valamit, anélkül, hogy megkóstoltam volna belőle. A múlt hétvégén készítettem ezt a brutálisan fekete, nagyon csokoládés tortát. 

Állítólag isteni lett a tésztája (a torta tetejét le kellett vágni, mert kicsit szétnyílt sütés közben, így tény, hogy egy morzsát én is megkóstoltam :)), nem száraz, nem morzsálódós, a benne lévő olvasztott csokoládétól pedig szinte krémes volt. Azon tortaalapok egyike, amiket nagyon jól lehetne kombinálni különböző krémekkel, így szinte bármilyen tortához használhatjuk. Én biztos, hogy sokszor fogok még ilyet készíteni.

Hozzávalók (22 cm-es tortaformához):
1 és 1/3 csésze liszt 
1/2 csésze holland kakaópor
1/2 teáskanál szódabikarbóna
1/2 teáskanál sütőpor
csipet só
130 g puha vaj
1 csésze barna cukor
2 tojás
1 tojás sárgája
100 g jó minőségű étcsokoládé (legalább 60%-os)
1/2 teáskanál vaníliás cukor
3/4 csésze tej

Krémhez:
250 g mascarpone
1/3 csésze holland kakaópor
1/3 csésze porcukor
240 ml habtejszín

Díszítéshez:
300 g bogyós gyümölcs (friss vagy fagyasztott)



1. A sütőt melegítsük elő 175°C-ra és vajazzunk ki egy 22 cm-es tortaformát, majd az aljára tegyünk egy a forma átmérőjével azonos nagyságú sütőpapírt.

2. Egy tálban keverjük össze a lisztet, kakaóport, sütőport, szódabikarbónát és a sót, majd tegyük félre.

3.Egy másik tálban a vajat keverjük a cukorral, amíg világos és habos nem lesz. Adjuk hozzá a 2 tojást, a plusz egy tojás sárgáját és a vaníliás cukrot. Egy kis lábasban olvasszuk fel gőz felett a csokoládét, majd keverjük hozzá a tojásos vajas masszánkhoz.

4.  A lisztet és a tejet felváltva adjuk hozzá, úgy hogy a legvégén még egy kis lisztet adjunk hozzá. A kész masszát öntsük az előkészített tortaformába (egy 22 cm-es forma helyett használhatunk két db 15 cm-es formát is használhatunk).

5. A tortát az előmelegített sütőben kb.50 percig, illetve tűpróbáig sütjük. Ha kész, tegyük ki rácsra hűlni. Amíg a csokis tésztánk hűl, készítsük el a krémet. Ehhez mindenekelőtt a habtejszínt tegyük be a fagyasztóba 20 percre, hogy biztosan kemény tejszínné tudjuk felverni. 

6. A tejszínt 20 perc után vegyük ki a fagyasztóból és verjük kemény habbá. Egy másik tálban a mascarpone-t, a porcukrot és a kakaóport keverjük el jól robotgéppel majd fokozatosan adjuk hozzá a felvert tejszínhabot. 

7. A tortalapot vágjuk ketté, majd a csokikrém felével kenjünk meg, tegyük rá a másik lapot és halmozzuk a maradék krémet a torta közepére úgy, hogy ne menjen ki teljesen a széléig. Ha ezzel is készen vagyunk, már csak a gyümölcsökkel kell feldíszíteni a tortánkat.


1 megjegyzés:

Üzemeltető: Blogger.

© 2011 Baklavaria Café, AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena