Török, magyar, svéd édességek és más finomságok, amiknek senki nem tud ellenállni...

2012. december 18., kedd

Olasz karácsonyi sütemények a Chefparadénál - 1. Panforte

Panforte
Vasárnap este került sor az Anna barátnőmtől születésnapomra kapott kurzusra a Chefparade Csoki & süti műhelyében. Maga a helyszín teljesen új volt nekünk, eddig csak a Bécsi úton található főzőiskolájukban jártunk még, ott rendezték meg a Mindmegette receptversenyen nyert gasztrokurzust. Engem ez a kis tiptop csokiműhely teljesen elvarázsolt, ahogy beléptünk, megcsapott a sütőben éppen sülő panforte mesés csokis illata, az egész helyiség fel volt díszítve karácsonyi díszekkel, szólt a Last Christmas a Whamtől és ott volt Csiszér Dóri, aki mosolyogva fogadott minket a kis birodalmában. 

A kurzus címe Olasz karácsonyi édességek volt,ennek megfelelően, gondolom nem árulok el nagy titkot, hogy háromféle klasszikus olasz karácsonyi süteményt készítettünk el. A 3 órás kurzus végén pedig tekintettel a közelgő ünnepekre, be is lehetett csomagolni az elkészített süteményeket.

Az első sütemény, aminek a receptjét hozom, a panforte lesz, mert nekem ez volt a három közül az abszolút újdonság az olasz desszertek világában.

Panforte senese / Siennai fűszeres édesség

Hozzávalók:
75 g mogyoró (druvára darált, vagy nagyjából durvára őrölt)
75 g őrölt mandula
175 g kandírozott gyümölcs (ízlés szerint összeválogatható: pl. narancshéj, ananász, barack, citromhéj)
50 g liszt
25 g holland kakaópor
1/2 evőkanál őrölt fahéj
1/2 evőkanál őrölt gyömbér
100 g cukor
5 evőkanál méz

+ 1 evőkanál fahéjas por a díszítéshez (mi ezt kihagytuk)


1. A kandírozott gyümölcsöket kisebb darabokra vágjuk, egy tálba tesszük, majd hozzáadjuk a lisztet, kakaóport, mogyorót és mandulát, a fahéjat és a gyömbért. Az egészet alaposan összekeverjük.

2. A cukrot és a mézet egy kis lábasba kimérjük, majd lassú tűzön kavargatva felmelegítjük, addig, amíg fel nem olvad a cukor és folyós lesz. 

3. Ha kész, félrehúzzuk a tűzről és azonnal a száraz keverékünkhöz öntjük. Először kanállal kezdjük el összekeverni a hozzávalókat, majd kézzel gyúrjuk össze. (Attól nem kell félni, ha ragacsos lesz, ne tegyünk hozzá több lisztet, mint az eredetileg előírt )  Egy nagy homogén labdát formázunk belőle.

4. Az így kapott ragacsos labdát egy kivajazott kör formájú, kb. 20 cm átmérőjű formába nyomkodjuk a kezünkkel. (Ha van zsírpapírunk, azt is nyugodtan tehetünk alá, de egyébként simán kijön a formából a süti anélkül is.)

5. 160°C-ra előmelegített sütőben kb. 45 perc alatt készre sütjük. Ha kész, rácson hagyjuk hűlni, majd szeletekre vágva tálaljuk. (Mi a kurzuson nagy 20cm-es formák helyett kb. 10 cm-es formákat használtunk, hogy könnyebb legyen hazavinni és elosztania egymás között a pároknak.)

És ahol a sok finomság készült:





0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

Üzemeltető: Blogger.

© 2011 Baklavaria Café, AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena