Végre megjelent a T.bálint Kiadó jóvoltából Neil Perry Good Food könyvének magyar nyelvű kiadása, a Jól enni, jól lenni.
Mielőtt megismernénk a könyvet, hagy ejtsek pár szót a szerzőről (egy kis netes, wikipedia-s kutakodás után), akinek a nevével én csak kb. 1 éve találkoztam először. Aki már oda-vissza ismeri az életét és karrierjét, az ugorjon a könyvajánlóra, senkit nem akarok feleslegesen untatni :)
Amit Neil Perry-ről tudni kell
Ő a híres copfos ausztrál szakács, vendéglős, író és televíziós műsorvezető, cége, a Rockpool Consulting nem mellékesen közreműködik a Qantas légitársaság cateringjének összeállításában és ha ez nem lenne elég, a saját nevével fémjelzett ételmárkája is van, ami egyelőre sajnos csak Ausztrália legnagyobb élelmiszer üzletláncaiban kapható. (Ez a nagymenőknél így dívik ezek szerint. ld. Jamie). A fentiek mellett több étteremnek is társtulajdonosa, vezető szakácsa. Sydney-ben jelenleg 3 étterme működik (a Rockpool on George, a zászlóshajó bisztró; a Spice Temple, amely egy modern kínai étterem és a Rockpool Bar & Grill), emellett további 3 étterme van Melbourne-ben és 1 Perth-ben.
Qantas és Rockpool Consulting együttműködése
Neil étteremláncának honlapján egy igen részletes összefoglalót is találunk a Qantas légitársasággal való együttműködéséről. E szerint 1997 óta dolgozik együtt a Rockpool Consulting és a Qantas, ugyan akkor még csak az első osztály menüjének összeállítására szerződtek. Azóta persze ezt az együttműködést kiterjesztették a nemzetközi business osztályra, a belföldi (ausztrál) business járatokra és a premium lounge-okra, várokra is. Neil csapata a menü egész fejlesztési szakaszában proaktív szerepét játszik, az ételek dizájnjától, a receptek megírásán, letesztelésén keresztül, a szakácsok és légiutas-kísérő képzéséig világszerte. Na de ez a kis kitérő után térjünk vissza Neilre.
Tévéműsorok
Mi lenne egy sztárszakáccsal televíziós főzőműsor nélkül? Nyilván ez elképzelhetetlen, így természetesen Neil is hozzájárult az arcával 1-2 műsorhoz. A Channel 9 (9-es csatorna) Fresh c. főzőműsorában tűnt fel először, majd szerepelt olyan amerikai tévécsatornákon, mint a LifeStyle és LifeStyle Food, meg persze nem lenne sztárszakács, ha nem tűnt volna fel az Egyesült Királyságban a BBC2-n és Martha Stewart showjában és a MasterChef Australia 2. szériájában is.
Tévéműsorok
Mi lenne egy sztárszakáccsal televíziós főzőműsor nélkül? Nyilván ez elképzelhetetlen, így természetesen Neil is hozzájárult az arcával 1-2 műsorhoz. A Channel 9 (9-es csatorna) Fresh c. főzőműsorában tűnt fel először, majd szerepelt olyan amerikai tévécsatornákon, mint a LifeStyle és LifeStyle Food, meg persze nem lenne sztárszakács, ha nem tűnt volna fel az Egyesült Királyságban a BBC2-n és Martha Stewart showjában és a MasterChef Australia 2. szériájában is.
- A Rockpool Session volt az első saját hétrészes sorozata, amely 2004 októberében indult és közel félórás műsorokból állt.
- Későbbi műsorai a Food Source Neil Perry,
- Fresh & Fast / Fresh & Fast Christmas Special
- Neil Perry - High Steaks
Az Australia Day, azaz Ausztrália Nap 2013. évi Kitüntetések Listáján (nemzeti ünnep, január 26-án ünneplik) kitüntetést kapott a közösségért tett kiemelkedő szakmai (szakács, vendéglős) és jótékonysági munkájáért.
Könyvek
Könyvek
- Rockpool (1997)
- Simply Asian (2000)
- The Food I love (2005)
- Good Food (2007)
- Balance and Harmony (2008)
Jól enni, jól lenni
A könyv mottója lehetne az a gondolat, amit Neil a bevezetőben megoszt velünk, azaz a "Jó ételhez idő kell". Ami nem azt jelenti, hogy a finom ételek elkészítéséhez feltétlenül időmilliómosnak kellene lennünk, sokkal inkább a főzés örömére szeretne felhívni a figyelmet. Azaz szánj időt, türelmet mindig arra, hogy mit főzöl, milyen fűszereket használsz, élvezd a bevásárlást is, majd munkád végeredményeként örömmel ülj le az asztalhoz barátaiddal, családoddal.
Neil arra biztat, hogy használjuk a saját kreativitásunkat is, ne csak szó szerint kövessük a recepteket, azaz a recepteket ő csak inspirációforrásnak szánja, arra sarkall minket, hogy bátran merjünk újítani, módosítani a recepteket, kombinálni őket, hiszen csak így fejlődhet a főzőtudományunk.
Neil az alábbi fejezetekre osztotta könyvét:
1. Reggelire, vagy amikor csak jól esik
Receptjei: áfonyás palacsinta, cukkini pacsni csípős-fűszeres paradicsomraguval
2. Dobogós levesek, salátaálmok
A fejezet receptjei többek között: gesztenyés-szalonnás kelkáposztaleves, rokfortos, diós radicchio-endívia saláta, rusztikus gazpacho, sültcékla-saláta friss kecskesajttal, kínai sült kacsa-ananász saláta kesudióval, chili-lime dresszinggel, királyrák-burgonya saláta gazpachoval stb.
3. Pite, pasta, pie parádé
A fejezet receptjei: téli zöldséges pite, bárányhúsos-mentás-zöldborsós pite, spárgás-zsályás, parmezános frittata, pappardelle kacsaraguval, orecchiette sütőtökkel, brokkolival és karfiollal, Neil "legjobb lasagne"-je, ricottás-spenótos gnocchi zsályás vajjal
4. Rizs, tenger gyümölcsei
A fejezet rizses, tengeri herkentyűs receptjei: gombás rizottófasírt cukkíniraguval, padlizsán parmigiana paradicsommártással és bazsalikomos olajjal, kagyló hideg diómártással, párolt tintahal chilivel és radicchio-val
5. Halas csodák, csodás halak
Halas receptek: lazac mentás-ubrokás salsával, sült óceáni pisztráng krémes lencsével, grillezett kardhal sült paradicsomos, balzsamecetes mártással, snapper korianderes-fenyőmagos bundában, roppanós salsával
6. Szárnyas ünnepek - hétköznapokon is
A fejezet szuper szárnyas receptjei: csirke fűszeres kókusztejben, grillezett, marinált csirke tabuléval, csirkesült aiolival (fokhagymás majonzé) és balzsamos radicchio-val, mézes kacsasült naranccsal és olívával stb.
7. Ínyenc disznóságok
Hogy milyen disznóságokat mutat nekünk Neil? Sült kolbászt balzsamos hagymalekvárral, chilis sertéssültet és rántott sertésszeletet zsályás-almás burgonyakörettel.
8. Bárány szelíden és...
Bárányból készíthetünk például grillezett báránybordát zöldfűszeres masalával, bárányt fűszerkéregben, sültpaprika mártással, fokhagymás-rozmaringos tavaszi báránysültet
9. Zamatos borjúságok, férfias marhaságok
Borjúságok és marhaságok: szaftos borjúlábszár polentával, grillezett rib-eye steak paradicsom-hagyma salsával, T-bone steak olasz módra, lassan dinsztelt marha articsókával és fenyőmaggal
10. Édes kis semmiségek
És az elmaradhatatlan desszertek: mandulás-diós répatorta, citromos joghurttorta őszibarack-áfonya salátával, olívaolajos-boros sütemény, borban sült körtével, rebarbarás-mascarponés desszert, feketecsokoládé mousse stb.
11. Hasznos tanácsok, kiegészítő receptek
Olyan hasznos tanácsokat oszt meg Neil, mint például a zöldségek főzése, párolása, illetve olyan alapreceptnek számító recepteket (amit szerintem egyszerűsége ellenére sokan mégsem tudnak jól elkészíteni), mint a dinsztelt zöldborsó, burgonyasaláta, csőben sült burgonya, sült burgonya, lágy polenta, kuszkusz, klasszikus majonéz stb.
A könyv első szembetűnő különlegessége, hogy nincsenek fejezetcímek, csak a tartalomjegyzék alapján tudjuk a fenti kategóriákba besorolni a recepteket. Tetszik, hogy szakít a hagyományos szakácskönyv formákkal, annak ellenére, hogy természetesen követi a megszokott tematikát a fogások felsorolásánál. Ennek ellenére még sincs az az érzésem, hogy zsúfolt a könyv, jó kinyitni, a recepteket átlapozni, hiszen nagyon letisztult mind színben, mind stílusában egy nagyon kellemes könyv. A fejezeteket pedig néha-néha megtöri egy-egy fénykép (legtöbbször a lányával közösen készített képekkel), illetve néhány sztorival, saját élménnyel fűszerezi a szerző a könyvét. Nálam abszolút nyertesek a tészta és saláta receptjei a maguk egyszerűségével, de ízléses tálalásukkal, amelyeken látszik, hogy a copfos szakács, ahogyan a bevezetőben is ír róla, tényleg örömmel készítette el őket.
Szóval egyetek jól, legyetek jól!!
Neil Perry: Jól enni, jól lenni
A könyv mottója lehetne az a gondolat, amit Neil a bevezetőben megoszt velünk, azaz a "Jó ételhez idő kell". Ami nem azt jelenti, hogy a finom ételek elkészítéséhez feltétlenül időmilliómosnak kellene lennünk, sokkal inkább a főzés örömére szeretne felhívni a figyelmet. Azaz szánj időt, türelmet mindig arra, hogy mit főzöl, milyen fűszereket használsz, élvezd a bevásárlást is, majd munkád végeredményeként örömmel ülj le az asztalhoz barátaiddal, családoddal.
Neil arra biztat, hogy használjuk a saját kreativitásunkat is, ne csak szó szerint kövessük a recepteket, azaz a recepteket ő csak inspirációforrásnak szánja, arra sarkall minket, hogy bátran merjünk újítani, módosítani a recepteket, kombinálni őket, hiszen csak így fejlődhet a főzőtudományunk.
Neil az alábbi fejezetekre osztotta könyvét:
1. Reggelire, vagy amikor csak jól esik
Receptjei: áfonyás palacsinta, cukkini pacsni csípős-fűszeres paradicsomraguval
2. Dobogós levesek, salátaálmok
A fejezet receptjei többek között: gesztenyés-szalonnás kelkáposztaleves, rokfortos, diós radicchio-endívia saláta, rusztikus gazpacho, sültcékla-saláta friss kecskesajttal, kínai sült kacsa-ananász saláta kesudióval, chili-lime dresszinggel, királyrák-burgonya saláta gazpachoval stb.
3. Pite, pasta, pie parádé
A fejezet receptjei: téli zöldséges pite, bárányhúsos-mentás-zöldborsós pite, spárgás-zsályás, parmezános frittata, pappardelle kacsaraguval, orecchiette sütőtökkel, brokkolival és karfiollal, Neil "legjobb lasagne"-je, ricottás-spenótos gnocchi zsályás vajjal
4. Rizs, tenger gyümölcsei
A fejezet rizses, tengeri herkentyűs receptjei: gombás rizottófasírt cukkíniraguval, padlizsán parmigiana paradicsommártással és bazsalikomos olajjal, kagyló hideg diómártással, párolt tintahal chilivel és radicchio-val
5. Halas csodák, csodás halak
Halas receptek: lazac mentás-ubrokás salsával, sült óceáni pisztráng krémes lencsével, grillezett kardhal sült paradicsomos, balzsamecetes mártással, snapper korianderes-fenyőmagos bundában, roppanós salsával
6. Szárnyas ünnepek - hétköznapokon is
A fejezet szuper szárnyas receptjei: csirke fűszeres kókusztejben, grillezett, marinált csirke tabuléval, csirkesült aiolival (fokhagymás majonzé) és balzsamos radicchio-val, mézes kacsasült naranccsal és olívával stb.
7. Ínyenc disznóságok
Hogy milyen disznóságokat mutat nekünk Neil? Sült kolbászt balzsamos hagymalekvárral, chilis sertéssültet és rántott sertésszeletet zsályás-almás burgonyakörettel.
8. Bárány szelíden és...
Bárányból készíthetünk például grillezett báránybordát zöldfűszeres masalával, bárányt fűszerkéregben, sültpaprika mártással, fokhagymás-rozmaringos tavaszi báránysültet
9. Zamatos borjúságok, férfias marhaságok
Borjúságok és marhaságok: szaftos borjúlábszár polentával, grillezett rib-eye steak paradicsom-hagyma salsával, T-bone steak olasz módra, lassan dinsztelt marha articsókával és fenyőmaggal
10. Édes kis semmiségek
És az elmaradhatatlan desszertek: mandulás-diós répatorta, citromos joghurttorta őszibarack-áfonya salátával, olívaolajos-boros sütemény, borban sült körtével, rebarbarás-mascarponés desszert, feketecsokoládé mousse stb.
11. Hasznos tanácsok, kiegészítő receptek
Olyan hasznos tanácsokat oszt meg Neil, mint például a zöldségek főzése, párolása, illetve olyan alapreceptnek számító recepteket (amit szerintem egyszerűsége ellenére sokan mégsem tudnak jól elkészíteni), mint a dinsztelt zöldborsó, burgonyasaláta, csőben sült burgonya, sült burgonya, lágy polenta, kuszkusz, klasszikus majonéz stb.
A könyv első szembetűnő különlegessége, hogy nincsenek fejezetcímek, csak a tartalomjegyzék alapján tudjuk a fenti kategóriákba besorolni a recepteket. Tetszik, hogy szakít a hagyományos szakácskönyv formákkal, annak ellenére, hogy természetesen követi a megszokott tematikát a fogások felsorolásánál. Ennek ellenére még sincs az az érzésem, hogy zsúfolt a könyv, jó kinyitni, a recepteket átlapozni, hiszen nagyon letisztult mind színben, mind stílusában egy nagyon kellemes könyv. A fejezeteket pedig néha-néha megtöri egy-egy fénykép (legtöbbször a lányával közösen készített képekkel), illetve néhány sztorival, saját élménnyel fűszerezi a szerző a könyvét. Nálam abszolút nyertesek a tészta és saláta receptjei a maguk egyszerűségével, de ízléses tálalásukkal, amelyeken látszik, hogy a copfos szakács, ahogyan a bevezetőben is ír róla, tényleg örömmel készítette el őket.
Szóval egyetek jól, legyetek jól!!
Neil Perry: Jól enni, jól lenni
T. Bálint Kiadó
Megjelenés éve: 2013
Oldalszám: 256
Ár: 5.950 Ft
A T. Bálint Kiadó honlapján -10% kedvezménnyel is, 5.355 Ft-ért megvásárolható. Most a 30 első megrendelő ajándék Ízek és Érzések magazin előfizetést is kap a könyve mellé.
Megjelenés éve: 2013
Oldalszám: 256
Ár: 5.950 Ft
A T. Bálint Kiadó honlapján -10% kedvezménnyel is, 5.355 Ft-ért megvásárolható. Most a 30 első megrendelő ajándék Ízek és Érzések magazin előfizetést is kap a könyve mellé.
0 megjegyzés:
Megjegyzés küldése