Március 25-én ünneplik Svédországban a Våffeldagen-t, azaz a Nemzeti Gofri Napot. Ki gondolta volna, hogy a svédek, akik klasszikusan nem is számítanak gofrinemzetnek, a kanelbullens dag mellett külön napot szenteltek a naptárban a gofrinak is.
Minden év március 25-én, a tavasz kezdetén, a svédek előveszik és leporolják a gofrisütőiket, hogy gofrikat készítsenek, majd lekvárral és finoman felvert tejszínhabbal elfogyasszák.
Valójában egy téves kiejtésből született az ünnep. A Nemzeti Gofri Ünnepe ugyanis egybeesik egy vallási ünneppel, az angyali üdvözlettel (Isten fia fogantatátásnak ünnepe, pont 9 hónappal karácsony előtt), amelyet svédül Vårfrudagen-nek hívnak, egy félreejtés miatt Våffeldagen-né vált és összekötötték a gofrisütéssel. :) A gofrisütés hagyománya egészen a 17. századig nyúlik vissza, amikor nyílt tűz felett négyzet alakú vaslapon sütötték a gofrit, majd a 19. században tértek át a mára igen népszerű szív alakú formára.
Az elkészítési mód, hogy a gofrit ropogósra kell sütni (nemcsak Svédországban, hanem világszerte), különbözteti meg igazán a gofrit a palacsintától. Ehhez csak egy jó forró vaslap és egy jó tészta kell. A tésztát természetesen kismillióféleképpen el lehet készíteni, de mindegyikbe kerül alaphozzávalóként liszt, víz, vaj és tejszín vagy tej. A lekvár elsősorban áfonya,- málnalekvár, esetleg szeder.
Mivel a svéd társadalom mára igen multikulturálisnak számít, az emberek körében sok más nemzet hagyományos gofrija is elterjedt. Ennek köszönhetően a svédek ma már készítenek norvég gofrit kardamommal fűszerezve, amerikai gofrit jégkrémmel és különböző szirupokkal, de klasszikus belga gofrit is porcukorral.
Ahogy tegnap megnéztem a kedvenc svéd bloggereim, Söta Saker, Leila Lindholm, Linda Limolino bejegyzéseit is, kivétel nélkül mindenki megosztott egy gofris bejegyzést. Nemzeti Gofri Nap volt Svédországban tegnap, vagy mi....
Valójában egy téves kiejtésből született az ünnep. A Nemzeti Gofri Ünnepe ugyanis egybeesik egy vallási ünneppel, az angyali üdvözlettel (Isten fia fogantatátásnak ünnepe, pont 9 hónappal karácsony előtt), amelyet svédül Vårfrudagen-nek hívnak, egy félreejtés miatt Våffeldagen-né vált és összekötötték a gofrisütéssel. :) A gofrisütés hagyománya egészen a 17. századig nyúlik vissza, amikor nyílt tűz felett négyzet alakú vaslapon sütötték a gofrit, majd a 19. században tértek át a mára igen népszerű szív alakú formára.
Az elkészítési mód, hogy a gofrit ropogósra kell sütni (nemcsak Svédországban, hanem világszerte), különbözteti meg igazán a gofrit a palacsintától. Ehhez csak egy jó forró vaslap és egy jó tészta kell. A tésztát természetesen kismillióféleképpen el lehet készíteni, de mindegyikbe kerül alaphozzávalóként liszt, víz, vaj és tejszín vagy tej. A lekvár elsősorban áfonya,- málnalekvár, esetleg szeder.
Mivel a svéd társadalom mára igen multikulturálisnak számít, az emberek körében sok más nemzet hagyományos gofrija is elterjedt. Ennek köszönhetően a svédek ma már készítenek norvég gofrit kardamommal fűszerezve, amerikai gofrit jégkrémmel és különböző szirupokkal, de klasszikus belga gofrit is porcukorral.
Ahogy tegnap megnéztem a kedvenc svéd bloggereim, Söta Saker, Leila Lindholm, Linda Limolino bejegyzéseit is, kivétel nélkül mindenki megosztott egy gofris bejegyzést. Nemzeti Gofri Nap volt Svédországban tegnap, vagy mi....
0 megjegyzés:
Megjegyzés küldése