Török, magyar, svéd édességek és más finomságok, amiknek senki nem tud ellenállni...

2013. március 30., szombat

Citromszelet


Minden évben Húsvétra elkészítjük ezt a csodásan omlós, még 100 éve keresztanyum anyukájától származó citromos sütit. Isteni finom, elálló, egyszerűen elkészíthető és olcsó süti, ahogy pedig telnek a napok, még sokkal finomabb és omlósabb lesz, mint frissen, ezért tökéletes választás Húsvétra, lakodalomra vagy bármilyen más ünnepre, mivel akár 1-2 nappal az esemény előtt is elkészíthetjük.

Sehol máshol nem találkoztam még ezzel a sütivel, persze, lehet, hogy van valami hivatalos neve, ami nevében nem is utal a citromra, csak én vagyok béna...na de nálunk a családban, mindenki csak a "Marcsa nénje citromos sütijeként" ismeri. 

Legutoljára 2 éve vittem a kollégáknak be Húsvét után kóstolót, ők imádták nagyon, ezért nagyon kíváncsi vagyok, kedden hogy fog ízleni az új kollégáknak.

Hozzávalók:

Tésztához:
50 dkg liszt
15 dkg zsír
15 dkg cukor
1 tojás sárgája
2 evőkanál tejföl
késhegynyi szódabikarbóna
+ tej

+ sárgabarack lekvár a lapok megkenéséhez

Citromos krémhez:
10 dkg puha vaj
25 dkg porcukor
1 db bio citrom leve és reszelt héja


1. A lisztet kimérjük egy nagy tálba és a zsírt belemorzsolom. Hozzákeverjük a szódabikarbónát, a cukrot, a tojás sárgáját, és a tejfölt, majd elkezdjük gyúrni. Ha szükséges még adjunk hozzá annyi tejet, hogy egy jól nyújtható (ne túl kemény, ne túl lágy) tésztát kapjunk.

2. A tésztát osszuk négy részre. Az egyik tésztagombócot nyújtsuk kb. 20*30 cm-es téglalap formájúra, helyezzük sütőpapírral bélelt tepsire, kenjünk meg baracklekvárral, majd egy másik tésztát is nyújtsunk ki ugyanekkora méretűre és helyezzük rá a lekvárral megkent tésztalapra. Szurkáljuk meg villával, majd 200°C-ra előmelegített sütőben világosra sütjük. Ismételjük meg a másik két megmaradt tésztával a fenti folyamatot. Így lesz 2-2 lekváros lapunk.
(Percet direkt nem írok, mivel mindenkinek máshogy süt a sütője. A lényeg, hogy figyeljétek, hogy ne süljön meg nagyon, csak éppen világos legyen a teteje.)

3. Amíg sül a tészta, készítsük el a krémet. A puha vajat keverjük habosra a porcukorral, reszeljük bele a citrom héját és nyomjuk bele a levét is. Keverjük el jól a hozzávalókat. 

4. Ha kihűltek a tésztalapok, akkor kenjünk meg az egyik lapot a citromos vajas krémmel,  majd helyezzük rá a másikat. Egy éjszakát minimum pihenjen, hogy összepuhuljanak a rétegek, de még finomabb és omlósabb, ha másod- vagy harmadnap szeleteljük. 


0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

Üzemeltető: Blogger.

© 2011 Baklavaria Café, AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena