A két héttel ezelőtti londoni kiruccanásunkról természetesen nem térhettem haza a BBC Good Food húsvéti különszáma nélkül. Fura, hogy itthon csak most, a Húsvét előtti pénteken jelent csak meg. No mindegy.
Természetesen a magazin áprilisi receptjei az állandó fejezeteken belül is - úgymint Hétköznapok, Hétvége, Szezonális, Egészséges, Főzőiskola, Minden hónapban - a Húsvét körül forognak, telis tele jobbnál jobb receptekkel.
A fejezetek bemutatása mellett külön kategóriákra is bontják a recepteket az alábbiak szerint, így még könnyebb keresni a receptek között:
- Szárnyasok és vadak
- Levesek, snack-ek, szószok és italok
- Vegetáriánus ételek és saláták
- Hal és tengeri herkentytűk
- Húsok
- Sütés & desszertek
Bank Holiday
Találhatunk a briteknek eredetileg Bank Holiday-re ajánlott brunch receptet is zsemlében sült füstölt lazaccal és tojással.
A Bank Holiday nemzeti ünnep az Egyesült Királyságban és a Brit Nemzetközösség országaiban. Nem jelent automatikus szabadságot, azonban a bankok zárva vannak és a lakosság többsége részére biztosított a szabadnap, vagy annak, aki dolgozik, annak a munkáját túlóraként kifizetik. Az első hivatalos bank ünnepet a Bank Holiday-ről szóló 1871-es törvény nevesíti, de manapság a köznyelvben (hozzá kell tenni helytelenül) munkaszüneti napként használják, azonban nem számít hivatalos munkaszüneti napnak, mint a Húsvét vagy Karácsony napja. A nagyobb botlok ilyenkor a nagyobb profit reményében mindig nyitva vannak, hiszen a munkaszüneti napnak köszönhetően a szokásosnál is több embernek jut ideje bevásárolni menni.
Az állandó fejezetek receptjei
- Hétköznapok: 20 pénztárcakímélő fogás a hónapra (csípős halloumi paradicsommal és koriander salátával, olívabogyós húsgolyók, füstölt lazacos-krémsajtos farfalle, zöldborsó pesto, quinoa-cékla-tök-feta saláta, paradicsomos-spárgás prosciutto pite stb.)
- Szezonális:
James Martin, a BBC One csatorna Szombati Konyha c. műsorának műsorvezetője bemutatja fűszereskertjét, majd néhány friss fűszerrel készített receptet oszt meg. Pl.: gyógynövény olajos foccaccia, zsályás-kakukkfüves borjúmáj erdei gombával és pancetta-val.
Barney Desmazery ebben a hónapban árpával készült recepteket hoz. Pl.: Krémes árpa és tökrizottó, skót húslevesféleség.
John Torode, a BBC MasterChef c. műsor bírója különféle sós és édes piterecepteket oszt meg, többek között a konfitált kacsa pastilla (tradicionális hússal töltött marokkói étel), halas pite krumpli kéregben, gyömbéres-almás pite diós tésztával, calvados tejsodó (a Calvados normandiai almaborból készített gyümölcspárlat)
Csokoládés receptek újragondolva: csokoládéleves, csokis-mogyorós szuflé, csokimorzsával és meggyel, prosecco-s csokoládészalámi.
Húsvéti receptek a hétvégére
A BBC Good Food szerkesztői péntektől hétfőig minden napra ajánlanak elkészítésre ínycsiklandó ételeket. Nagypéntekre főfogásként füstölt tőkehalat vajas spenóttal és mustármártással ajánlanak, a desszert pedig Simnel bake, ami a gyümölcsös Simnel cake és a Bakewell tart keresztezése. Ebédkor vendégül látott barátoknak, a családnak készíthetünk chorizo-s vörös lencselevest, amit egy bacon-ös, tojásos pite követhet. 3 féle saláta receptjét is megtaláljuk a magazinban, amit állítólag mindenki szeretni fog: édes zöldborsó saláta, "ahogy-tetszik" saláta, amibe mindenféle salátát, zöldséget tehetünk, amit szeretünk, pl.: retek, uborka, cékla, répa, avocado, kukoricakonzerv stb nyakon öntve olíva olajjal és lime-mal lelocsolva. A lényeg, hogy minél színesebb legyen. A harmadik salátánk ezúttal egy nagyon guszta tavaszi zöldhagymás, feta-s édesburgonya saláta.
Ha a gyerekeket is be szeretnénk vonni a húsvéti készülődésbe, sütögetésbe, mert miért is ne, akkor készíthetünk mini csokis sajttortákat muffin sütőben kisütve, kis csoki tojásokkal díszítve, vagy akár a lenti képen látható húsvéti keksznyalókákat is.
Húsvéti családi ebédhez szeretne ötletet adni Sara Beunfeld is, aki egyszerű, de annál ötletesebb három fogásos, 8 főre készíthető ebédmenüt mutat be, amelyekkel nem kell sok időt tölteni, de biztos utolsó morzsáig el fog fogyni.
- Előétel: füstölt lazacos arab pite
- Főétel: fokhagymás sült borjú hotpot burgonyával
- Desszert: amaretto-s mazsolás sajttorta
De nézzük a BBC Great British Bake Off műsor sztárjainak brutál húsvéti tortáit:
- Csokoládés chiffon torta sós karamellás vajkrémmel ( John Whaite, a legutóbbi nyertes)
- Bakewell ombre torta (Edd Kimber, 2010 nyertese)
- Narancsos réteges torta (Mary Berry, zsűritag)
- Málnás red velvet torta (2011 nyertese)
- Paul fehér simnel tortája (Paul Hollywood, zsűritag)
Az Egészséges fejezetben a húsvéti lakmározások után/helyett (kinek mi tetszik) a hozzám hasonlóan inkább könnyű salátákat kívánók találnak különleges salátákat, olyanokat mint diós-almás lencsesaláta kéksajttal, padlizsános kecskesajtos saláta mentás-chilis dresszinggel stb.
Még rengeteg recept van, lehetetlenség lenne mindet felsorolni, de még két fontos cikket emelnék ki a legújabb brit BBC Good Food magazinból. Az egyik kedvenc ír fiatal feltörekvő szakácsom, a 26 éves Donal Skehan - akinek Kitchen Hero c. műsorát ír és brit tévécsatornák is sugározzák és már a 6. könyvét is kiadták - új sorozatot indított a brit kiadásban "Step-by step for kids" címmel, amelyben gyerekekkel együtt süt-főz, ezúttal juharszirupos bacon-ös írós scones-t.
Gennaro Contaldo konyhája
A számomra legkedvesebb cikk azonban Gennaro Contaldo (A két falánk olasz közül az egyik falánk), a két étteremmel rendelkező szakács és a BBC Two csatorna Two Greedy Italians (Két falánk olasz) sztárja megmutatta a magazinnak a kerti konyháját és természetesen megoszt egy receptet is a legújabb könyvéből. Régóta nagyon szimpatikus nekem ez az olasz Minori városában született pasas, aki már több mint 40 éve él az Egyesül Királyságban, de ez a cikk még közelebb hozta őt a szívemhez. Nem mesélnék az életéről, pályafutásáról most sokat, hiszen kint Londonban megvette nekem Mr M. a Two Greedy Italians c. könyvet is, mert őszintén én az eredeti nyelven szeretem olvasni a könyveket, pláne a szakácskönyveket, mert sajnos annyira sok a félrefordítás (még manapság is sajnos), hogy csak na!!
Visszatérve Gennaro elmeséli, hogy miért építette meg 7 évvel ezelőtt a rendes konyha mellett az otthoni olasz konyhájuk mintájára a kerti konyháját. Azért, hogy mindig emlékeztesse őt arra, hogy honnan származik. Amit mindenképp szeretett volna a konyhába, az a fatüzelésű kemence, szénégető, ahol tud vizet forralni, rizottót, tésztát főzni és egy grillt építettet, ahol barbecue-zni tud. Nagyon régi, viktoriánus kori téglákat használtak a megépítéséhez és természetesen Gennaro kedvenc konyhai eszközei is helyet kaptak a konyhában, edények, serpenyők, fakanalak, kések és kosarak. Gennaro szenvedélyesen gyűjti az agyagedényeket és régi fatálakat is, akárhova megy, mindig vesz egyet-kettőt. Hiszen imádja a régi dolgokat. Van a konyha mellett saját fűszereskertje is, rozmaring kis cserépben, babérlevél fája, paradicsomot is termeszt, és a saját kertjében nőtt szőlőből bort is készít.
Mondanám, hogy röviden ennyi...bár elég részletesre sikeredett a BBC Good Food legújabb brit kiadásának bemutatása. Van már valaki, aki megvette a magyar kiadást? Mennyiben mások a receptek az angol húsvéti számhoz képest? Ígérem, hozok majd konkrét recepteket is belőle, nagyon sokhoz kedvet kaptam. Addig is boldog nyuszit mindenkinek!
Emese!
VálaszTörlésA Good Food magyar kiadása nem azonos az angollal. Szerkezetében igen, de tartalmilag nem: vannak benne magyar anyagok és magyar aktualitások is. A húsvéti receptek nem az áprilisi, hanem a márciusi számban voltak. A képek - címlapok is - lehetnek azonosak, és persze a receptek is nagyrészt a brit kiadásból vannak, de sohasem az aktuális angol lapszám fordítása a magyar. :))
Katica