Török, magyar, svéd édességek és más finomságok, amiknek senki nem tud ellenállni...

2013. április 1., hétfő

Burgonyás pogácsa


Mert Húsvétra mindenkinek kell sütnie valami sósat is. Mert mindenképp retro sütiket kell Húsvétra sütni. Mert mindenki kívánja az italok mellé az apró sós finomságokat. Mert annyi édeset eszünk Karácsonyhoz hasonlóan Húsvétkor is, hogy már senki nem kívánja az édeset, hogy sokszor hamarabb elfogy, mint az édes süti.

A burgonyás pogi időtálló, egyszerű, olcsó és a benne lévő burgonyától és kevés zsírtól még másnap is hihetetlenül puha marad. Jelzem, hogy mi tegnap sütöttük és már egy darab sincs belőle. 

Hozzávalók:

50 dkg liszt
20 dkg margarin
5 dkg zsír
2 tojás sárgája
1 evőkanál só
25 dkg főtt, áttört burgonya
2,5 g élesztő (+1/2 dl tej, csipet cukor a futtatáshoz)
3 evőkanál tejföl
1 késhegynyi őrölt bors



1. A burgonyát főzzük puhára sós vízben, majd jól törjük át, hagyjuk kicsit hűlni. 

2. Az élesztőt fél dl tejben, csipetnyi cukorral futtassuk fel. Amíg az élesztő kel, egy nagy tálba mérjük ki a lisztet, morzsoljuk el benne a margarint és a zsírt és kavarjuk hozzá a sót, borsot is. Csináljunk kis mélyedést a közepére, ide tegyük bele a maradék hozzávalót, a kihűlt, áttört burgonyát, a tojások sárgáját, a felfuttatott élesztőt és a tejfölt, majd kézzel gyúrva, jól dolgozzuk össze az összes hozzávalót. Egy nagyon finom, lágy tésztát fogunk kapni. (Ha szükséges kevés lisztet tehetünk még hozzá.) 

3. Ha kész a tésztánk, lisztezett deszkán nyújtsuk ki téglalap alakúra, majd a hosszabb oldalánál kezdve csavarjuk fel, mint egy keksztekercset, a két végét pedig hajtsuk alá (ettől lesz szép leveles a tésztánk). 20 percig pihentetjük így, majd nyújtsuk ki megint és most úgy hajtogassuk a tésztát, hogy a hosszabbik oldal lapjait a tészta közepéig behajtjuk, majd a rövidebb oldaláról is középre behajtjuk a tésztát. Ismét 20 percig pihentetjük. 

4. 20 perc elteltével a tésztát ujjnyi vastagra kinyújtjuk, késsel becsíkozzuk a tetejét. Közepes méretű pogácsa szaggatóval kiszaggatjuk, és sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, a tetejét tojással megkenjük (megszórhatjuk még sajttal vagy köménymaggal is). A sütőt előmelegítjük 200°C-ra (közben kicsit még pihen a tésztánk), majd aranybarnára megsütjük. 

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

Üzemeltető: Blogger.

© 2011 Baklavaria Café, AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena