Török, magyar, svéd édességek és más finomságok, amiknek senki nem tud ellenállni...

2013. március 23., szombat

Rachel Allen: A család kedvencei - Könyvajánló



Több mint egy hónap telt el azóta, hogy először kezembe vettem Rachel Allen A család kedvencei c. szakácskönyvét. Nagyon sok jót olvastam már a könyvről, a könyvesboltok polcain is sokszor rápillantottam, így nagy boldogság volt, amikor végre én is kitehettem a polcomra.

Ki is az a Rachel Allen?
Magyarországon főként a TV Paprikán futó műsorból ismerik az ír sztárszakácsot. Dublinban nőtt fel, majd 18 évesen elköltözött otthonról, hogy a Ballymaloe szakácsiskolában tanulhasson. Mára egy népszerű tv-s szakács, író, újságíró és édesanya, aki még mindig Ballymaloe-ben tanít.

9 bestseller szakácskönyv szerzője, beleértve többek között a most bemutatott A család kedvencei (eredeti címe: Favorite Food at Home) és a 2007-ben kiadott Rachel's Food for Living. A hihetetlenül népszerű RTE és BBC csatornákon vetített tévéműsorait külföldön is sok helyen vetítik, köztük Magyarországon is a Paprika TV. Bájos személyisége és könnyed stílusa miatt öröm a tévét bekapcsolni és a műsorait újra és újra megnézni. 

Rovatvezetője és közreműködő munkatársa számos ír kiadványnak, köztük például a The Sunday Tribune magazinnak, de gyakran szerepel a médiában különböző cikkekben és interjúkban is.

Rachel főzési stílusa mindenek előtt praktikus - egyszerű, de finom ételeket készít, amelyek tökéletesek családi vagy baráti összejöveteleken. Ételeire nagy hatással van mind a regionális, mind más nemzetek konyhái is. A BBC úgy jellemzi őt, mint az "ír főzőkirálynő", a Good Food magazine szerint pedig Rachel az, aki az ír konyhát feltette a gasztronómia térképére. Hű rajongói vannak mára nemcsak Írországban, de az Egyesült Királyságban is és a népszerűsége még mindig egyre csak nő.

Jelenleg a tengerparti Cork-ban él férjével Isaac-kel, fiaival, Luka-val és Joshua-val és a kutyájukkal Buddy-val.

Könyvei:
  • Rachel's Irish Family Food
  • Cake
  • Easy Meals
  • Entertaining at Home
  • Home Cooking
  • Bake
  • Favorite Food at Home (A család kedvencei)
  • Food For Living
  • Rachel's Diary

A család kedvencei (2012)
A könyv címe és alcíme "Receptjeim hétköznapokra és ünnepekre" előre vetítik, hogy ez a könyv az, amely bárki családi kedvencévé válhat. Miután elolvastam az előszót és a hátoldalon található véleményeket, úgy mint "valódi ételek valódi embereknek" és "fogások a mindennapokra, a középpontban egyszerűen elkészíthető vacsorákkal és isteni desszertekkel", alig vártam, hogy végiglapozzam a könyvet és megnézzem, mik az Allen család kedvencei.

A korábbi könyveihez hasonlóan most is a család körül forog a világ, a korábbiakhoz képest talán még több családi életképpel Rachel-ék otthonában, aminek egyrészt nagyon örülök, mert így még hitelesebb a könyv, de be kell valljam, sajnálom, hogy ez néha az ételekről készített receptek rovására megy. Azt azért hozzá kell tenni, hogy amikor belelapoztam Rachel korábbi könyveibe, akkor láttam, hogy a többi könyvére is ugyanez a stílus, felépítés a jellemző.


A könyvvel az otthon főzést szeretné népszerűsíteni mindenkinek, de leginkább a szülőknek, akik dolgoznak, ezért gyors receptekre, valamint olyan ötletekre van szükségük, amelyek megkönnyítik, meggyorsítják számukra az esti főzőcskézéseket. De emellett Rachel ötleteket ad baráti, családi vacsorákra, spontán grill- vagy keri partikra elkészítendő ételekhez. 

A könyvet Rachel az alábbi tematikus fejezetekre osztja:

1. Könnyű családi fogások
Receptek reggelire, ebédre, vacsorára, sós és édes receptek. Pl.: paradicsomos-chilis rántotta korianderrel, gyümölcsös reggeli muffin, zöld rizottó, fűszeres lazacfasírt.

2. Édes ünnepek
Desszertek születésnapra, évfordulókra, más különleges alkalmakra vagy csak egy délutáni baráti beszélgetéshez egy csésze tea vagy kávé mellé. Pl: szülinapi csokitorta, narancsos-csokis ünnepi cupcake, omlós vajas teasütemény teljes kiőrlésű lisztből.

3. Piknik és kirándulás
Ahogyan a fejezet címéből is következik, ötletes, könnyen szállítható, nem romlandó recepteket oszt meg Rachel ebben a fejezetben, mint pl. szendvicsdoboz, paradicsomos-tonhalas fehérbabsaláta, burgonyás, chorzio kolbászos és fetás frittata, juharszirupos-pekándiós muffin.



4. Fogások gyerekeknek
Rachel a fiai kedvenc receptjeit osztja meg a fejezet oldalain, mint pl. szuper smoothie, quesadilla, parmezános csirkefalatkák, parti kolbászkák mézes-mustáros mártogatóssal, banános-mogyoróvajas muffin.

5. Tágabb család
A fejezetben található receptek azokra a laza, hétköznapi összejövetelekre szoktak készülni, amikor a szűk, tág vagy barátokkal kiegészült család összejön. Pl.: könnyű kókuszleves pak choi-jal és bazsalikommal, csirkehúsos pite bacon-nel és borsóval, tejszínes marharagu konnyakkal és fehérborral, mogyorós-vajkaramellás csokoládétorta (amelyet már én is elkészítettem, a receptet ITT találjátok. ISTENIIIIII lett).

6. Étkezés a szabadban
Avokádós ráksaláta, spárgakatonák lágytojással, meleg tésztasaláta fűszernövényekkel, fokhagymával és rukkolával; gyümölcskoktélok, őszibarackos sült tojáshab, nyári tiramisu.

7. Házimozi - receptek tévénézéshez
Héjában sült burgonya, ízletes mártogatósak, bárányhúsos samosa, popcorn-paradicsom, stb.

8. Nagy ünnepek
Ebben a fejezetben Rachel olyan recepteket oszt meg, amelyeket sok emberre készít el egy-egy nagyobb születésnapi vagy évfordulós partira, vagy épp egy informális esküvői fogadásra és amelyeket előre el lehet készíteni, könnyű tálalni és olyan hozzávalókkal készül, amelyeket mindenki szeret. Pl.: zöldsaláta mézes-mustáros dresszinggel, csirkés piláf, marokkói bárány tagine citromos-gránátalmás kuszkusszal, dél-kelet ázsiai sült lazac, szicíliai tészta, rebarbarás-szilvás-kardamomos crumble, citromos-gyömbéres fagylalt.

9. Ehető ajándékok
Csodás, szívmelengető egyszerűbb és kicsit bonyolultabb, sós és édes kézzel készített ehető ajándékokhoz ad Rachel ebben a fejezetben néhány ötletet, amelyekkel alkalomtól függetlenül bármikor kedveskedhetünk családunknak, barátainknak, kollégáiknak. Bazsalikomos sült paprika befőtt, fűszeres paradicsomos-almás chutney, paradicsomos-gyömbéres chililekvár, gyömbéres rebarbara lekvár, csokoládés praliné bonbon, mennyei tejkaramell, bűnös butterscotch, stb.


10. Ahogy anyukám csinálta
Nosztalgikus, régimódi, melengető receptek olyan alkalmakra, amikor valami régi emlékeket idéző házias ízekre vágyunk. Házi sertéskolbász káposztás krumplipürével és almaszósszal, sűrű mediterrán tésztaleves, sertésborda karamellizált almával, sajtos makaróni, sütőben sült gombás rizottó kakukkfűvel, forralt bor, stb.

11. Még néhány kedvenc - egyszerű és ízletes fogások
Hétvégi reggeli szendvics gyors hollandi mártással, garnéla citromos majonézzel, teljes kiőrlésű kenyér zabpehellyel és magokkal, avokádós csirkesaláta szardellás majonézzel, marhahúsos-rukkolás tortilla, ír almatorta.

+ 1 Hasznos tudnivalók 
Az utolsó fejezetben olyan alaprecepteket találunk, amelyeket minden konyhatündérnek ismerni kell, mert alapját képezik rengeteg fogásnak. Így például megosztja velünk Rachel a rántás, az alaplé, a házi készítésű majonéz, mentaszósz, a klasszikus házi bazsalikomos pesto, cukorszirup, angolkrém receptjét is.

Ahogy a fenti kis ízelítőből is látszik, A család kedvencei igen színes szakácskönyv, hiszen találunk benne sós és édes, egyszerű és bonyolultabb, különlegesebb fogásokat, angol, ír és nemzetközi konyha remekeit, találunk ötletet reggelire, ebédre, vacsorára és még sorolhatnánk mennyi alkalomra választhatjuk Rachel valamelyik bevált családi kedvenc receptjét. A könyv hiteles, könnyed, tényleg nagyon családias hangulatú. Anyumat ma, amikor átlapozta, egyből megnyerte magának. Kb. minden harmadik receptnél kikiabált nekem a konyhába, hogy "Mesikém, majd ezt a receptet is próbáljuk ki legközelebb". Nekem ennyi elég.

Rachel Allen: A család kedvencei

Kiadó: T. Bálint Könyvkiadó (2012)
Terjedelem: 236 oldal
Ár: 5.580 Ft

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

Üzemeltető: Blogger.

© 2011 Baklavaria Café, AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena