Török, magyar, svéd édességek és más finomságok, amiknek senki nem tud ellenállni...

2013. március 21., csütörtök

Nápolyi pizza prosciutto-val és rucola salátával


Lilakancsó blogját olvasgatva a 2 falánk olasz pizzájánál kaptam kedvet a pizzasütéshez. Egy évben max. ötször eszek pizzát (ezt pl. a tavalyi olaszországi nyaralásunkkor egy hét alatt ki is pipáltam :)), de akkor szeretek tökéletes pizzát enni.

Ez a pizza anyum kedvéért készült Gennaro Contaldo eredeti angol receptje alapján.

Hozzávalók:
Tésztához:
500 g liszt
1 teáskanál só
1 teáskanál friss élesztő
325 ml langyos víz

Paradicsomszószhoz:
300 g hámozott paradicsom
só és frissen őrölt bors (ízlés szerint)
4 evőkanál olíva olaj
30 g parmezán (frissen reszelve az igazi)
néhány friss bazsalikomlevél vagy szárított oregánó (ízlés szerint)
140 g mozzarella (apróra darabolva)
+ olíva olaj

További feltét:
1 gerezd fokhagyma
1 rozmaring ág
prosciutto (nekem kb. 5 szelet fért rá)
1 marék friss rucola 


1. Egy nagy tálba mérjük ki a lisztet és a sót. Az élesztőt egy csipet cukorral feloldjuk a langyos vízben és fokozatosan hozzáadjuk a liszthez. Jó alaposan összegyúrjuk, ha kicsit még ragacsos lenne, adjunk hozzá egy kis lisztet. Formáljuk kis gombóccá, takarjuk le egy nedves konyharuhával és hagyjuk 5 percig pihenni. Így a tésztánk sokkal rugalmasabb és könnyebben formázható lesz. 
 
2. Gyúrjuk át ismét a tésztát, osszuk két részre. A két kis gombócot is gyúrjuk át külön-külön néhány percig, szórjuk meg egy kis liszttel a tetejüket, tegyük egy tiszta konyharuhára és fedjük le egy enyhén nedves konyharuhával. 30 percig meleg helyen hagyjuk kelni.
 
3. Amíg a tészta kel, készítsük el a paradicsomszószt. Ehhez öntsük egy tálba a hámozott paradicsomot, sózzuk, borsozzuk meg, tehetünk bele egy kis szárított oregánót is.  
 
4. Melegítsük elő a sütőt 250°C-ra.
 
5. A tésztát helyezzük lisztezett felületre, majd az ujjainkkal nyomogatva a tésztát formáljunk egy nagyjából kerek (vagy szögletes) formájú pizzát, a szélén kicsit vastagabbra hagyva a tésztát. A tészta legyen majdnem olyan vékony mint egy palacsintatészta, de vigyázz, mert formálás közben könnyen kiszakadhat. A sütőtepsinkre, vagy a pizzasütő formánk aljára szórjunk egy kevés zsemlemorzsát, majd helyezzük rá a tésztát.
 
6. Egyenletesen osszlassuk el a két pizzán a paradicsomszószt, de ne tegyünk túl sokat se, különben eláztatjuk vele a tésztát. Picit locsoljuk le olíva olajjal, szórjuk meg parmezánnal, apróra vágott bazsalikommal vagy oregánóval és a végén szórjuk rá a mozzarellát. Ezt követően mehet rá a prosciutto is.
 
7. AZ előmelegített sütőben kb. 7 perc alatt süssük készre (ha kicsit ropogósabban szeretjük, bent hagyhatjuk még néhány percre, csak vigyázzunk meg ne égjen).
 
8. A kész pizzát locsoljuk meg még egy kis olíva olajjal, szórjunk rá friss rucola-t és azonnal, még melegen fogyaszthatjuk is.

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

Üzemeltető: Blogger.

© 2011 Baklavaria Café, AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena