Török, magyar, svéd édességek és más finomságok, amiknek senki nem tud ellenállni...

2013. február 4., hétfő

Varga Gábor Desszertszerelem - Könyvajánló


Könyvajánló bejegyzéseim következő állomásánál ezúttal szintén egy számomra igen kedves könyvet mutatok be Nektek. 

Varga Gábor Desszertszerelem "Sütni bárki tud" című könyvét. 

Varga Gábor oldala, a Desszert.eu tavaly ősszel újult meg, amelynek apropóján játékot hirdetett. Én is azon 40 szerencsés nyertes egyike voltam, akinek a futár december 20-án karácsonyi ajándékként leszállította Gábor dedikált könyvét néhány kiló cukor társaságában a Koronás Cukor jóvoltából. Örültem én a cukornak is persze, na de amikor a könyvet megláttam!! Mivel a munkahelyre kértem kiszállítani, az aznapi munkám látta kárát a dolognak. A fél szemem egész nap rajta volt, néha bele-bele lapoztam, így a munkám hatékonysága aznap nem volt túl kimagasló.:)

Kérdezhetnétek, hogy miért csak most írok ajánlót a könyvhöz, hiszen eltelt már több mint egy hónap, amióta megkaptam. A válasz egyszerű. Úgy gondolom, részben saját tapasztalat alapján is, hogy sokkal hitelesebb úgy véleményt formálni egy könyvről, főleg, ha szakácskönyvről van szó, ha már néhány receptet kipróbáltunk belőle, és nem csak az első benyomás, a szép képek vagy az előszó alapján döntünk.

Varga Gábor első könyve, a Gourmandia után egy újabb hihetetlenül gyönyörű, igényes könyvvel lepett meg minket. Engem mondjuk már a borítóval teljesen megnyert magának :) Miután pedig a hátoldalon elolvassuk Gábor ajánlását, majd az első oldalakon az előszót, ismét megerősít abban, hogy nem csak profi, hiteles, de látszik, hogy imádja a munkáját és hogy mennyi energiát fektetett ennek a könyvnek is az összeállításába.

Az előszóban Gábor elmeséli, hogy a 2. könyvével az otthon sütésre szeretne ösztönözni mindenkit. A könyv átlapozása után nem tudom elképzelni, hogy van olyan, aki ne kapna kedvet hozzá. A Gourmandiához hasonlóan, amelyben az egyszerűbb, klasszikus receptek mellett (pl. máglyarakás, vargabéles) kicsit bonyolultabb, különlegesebb desszertek is helyet kaptak, Gábor ezúttal is egy nagyon szuper desszertlistát állított össze, különböző kategóriákba sorolva őket. Kezdve a pár perc alatt elkészíthető "gyors győzelmekkel", találhatunk rengeteg "édes apróságot" ünnepekre és hétköznapokra is, közkedvelt klasszikusokat újratöltve, de esti bűnözésekhez különböző csokis, különleges vasárnapokra sós-édes finomságok is fellelhetők a könyvben, és persze aki szereti az alkoholos recepteket, a "hosszan tartó élvezet" fejezet oldalain szintén talál magának valót.

Gábor könyvei és weboldala is többek között azért egyedülálló, mert minden egyes receptet fázisfotók segítségével mutat be annak érdekében, hogy azok is bátran belevágjanak a sütésbe, akik esetlegesen bátortalanok egy bonyolultabb receptet kipróbálni vagy csak egyszerűen még kezdők a konyhában. Gábor könyve ettől függetlenül nem csak nekik tökéletes, hanem a tapasztaltabb háziasszonyoknak, gyakorlott sütögetőknek, de még gasztro bloggereknek, mint én, is mutathat újat, adhat inspirációt új receptek megalkotásához. Egyébként maga a szerző is arra ösztönöz mindenkit, hogy "az alapvető fogások elsajátítása után az első dolgod az legyen, hogy formáld saját ízlésedre a recepteket".

Nagyon sok receptet próbáltam már a desszert.eu-ról is, a Desszertszerelemből pedig már elkészítettem a rugelachot, illetve ma a browniet (ennek receptjét hozom nemsokára), így azt hiszem, hiteles forrásnak tekinthettek, ha azt mondom, a receptek egyszerűen hibátlanok! Egy jó szakácskönyvnek ilyennek kell lennie. És pont. 

Abszolút ajánlom Mindenkinek, saját használatra, ajándékba barátnőnek, anyukának, vagány nagymamáknak, akik még aktívan sütögetnek, de akár sütni szerető pasiknak is tökéletes ajándék lehet! :)

Varga Gábor: Desszertszerelem
Kossuth Kiadó, 2012
Ár: 4.800 Ft
Kapható: Libri, Alexandra Kossuth Kiadó mintaboltjaiban, Bookline

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

Üzemeltető: Blogger.

© 2011 Baklavaria Café, AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena