Török, magyar, svéd édességek és más finomságok, amiknek senki nem tud ellenállni...

2013. február 12., kedd

Fettisdagen és Pancake day, vagyis hogyan ünneplik húshagyókeddet Svédországban és szerte a világon - svéd szokások

Forrás: Leila Lindholm
Idén pont a mai napra, azaz 2013. február 12-ére esik húshagyókedd, a nagyböjt kezdete,  a Hamvazószerda előtti utolsó nap. A húshagyókedd körül kialakult hagyományokhoz népszerű ünnepségek, fesztiválok, mulatságok is kötődnek. Az angol "Fat Tuesday" elnevezés a Hamvazószerda előtti éjszakára utal, amikor utoljára lehet gazdag, zsíros ételeket és húst enni a böjt előtt.

De nézzük inkább, hogy hívják a húshagyókeddet a különböző országokban:
- Palacsinta nap (vagy Palacsinta kedd): az Egyesült Királyságban, Írországban, Ausztráliában, Új-Zélandon és Kanadában jellemző, ahol a palacsinta evés tradíciójából ered a név.
- Mardi Gras: katolikus és protestáns országokban a Hamvazószerda előtti napot Fat Tuesday-nek (kövér keddnek) hívják.
- Máirt Inide: Írország
- Fastnacht: német amerikai lakosság körében használt kifejezés
Carnival: többek között olasz, spanyol és portugál nyelvterületen gyakori szóhasználat, amely a 'carne levare' (jelentése: 'elvenni a húst') szóból származik. Ezen országokban nagyon népszerűek a karneválok, fesztiválok. Az egyik legismertebb a brazil karnevál Rio de Janeiroban, de szintén népszerű a velenceiek álarcos bálja. A karnevál kifejezés is egyébként innen származik.
Terça-feira Gorda: Madeira szigetén ilyenkor tradicionálisan malasada-t (portugál fánkot) készítenek, amelynek oka, hogy felhasználják a házban maradt zsírt és cukrot. A Madeira-i fesztivál idején mindenütt malasada-t árulnak, amelynek hagyománya Hawaii-ra is átkerült, ahol a húshagyókeddet 'Malasada Nap'-nak hívják. Ennek hagyománya még az 1800-as évekre nyúlik vissza, amikor az itt letelepedett katolikus portugálok (főként Madeira-ról és az Azori-szigetekről) az összes vaj és cukor eltüntetése miatt nagy mennyiségben készítették a malasada-t a böjt előtt. 
 - Fastelavn: Dániában és Norvégiában hívják így a húshagyókeddet. Fastelavn a dán karnevál elnevezése, amely a Hamvazószerda előtti vasárnapra vagy hétfőre esik. A böjt előtti napok megünneplésének római katolikus hagyományából nőtte ki magát, azonban miután Dánia protestáns nemzetté vált, az ünnep elvesztette vallási jellegét. 7 héttel húsvét előtt tartják, amikor is a gyerekek jelmezekbe öltöznek és ünnepeken gyűlnek össze. Dániában így ez az ünnep inkább a gyerekek szórakoztatásáról és a családi összejövetelekről szól.
Sprengidagur: Izlandon az ünnep nevének jelentése 'Kidurranás Napja', amikor sózott húst és borsót esznek az emberek.
Užgavėnės: Litvániában ilyenkor az emberek szintén palacsintát (litvánul: 'blyna'esznek.
- Laskiainen: Finnországban hívják ezt a napot, amikor is rendszerint zöldborsólevest és laskiaispulla-t (svéd semla) esznek.
Vastlapäev: Észtországban szintén borsólevest és vastlakukkel-t, a svédek semla-ját eszik.
- Tłusty czwartek: gyönyörű a lengyel barátaink elnevezése is a húshagyókeddre. Az USA azon részein, ahol nagyobb lengyel közösségek élnek, mint például Chicago, Buffalo vagy épp Detroit, 'pączki napot' rendeznek, amikor is pączkievő versennyel, lengyel ételekkel és zenével ünnepelnek.

De hogy is ünneplik ezt Svédországban és az angolszász országokban?

Fettisdagen - a svédek Semla-napja


A húshagyókedd Svédországban és más skandináv országokban az a nap, amikor semla-t esznek. 

A semla a latin 'semilia' szóból származik, amelyet anno a legkiválóbb minőségű búzaliszt vagy búzadara jelzőjeként használtak.

Kardamom fűszerezésű zsemle, amelyet mandulakrémmel és tejszínhabbal töltenek. A zsemle tetejét levágják, megtöltik a zsemle levágott tetejéből kikapart morzsával, erre helyezik rá a tejszínhabot és teszik vissza a zsemle kupakját, végül pedig porcukorral szórják le. Magában is lehet enni, illetve meleg tejbe mártogatva is. A svédek gyakran a 'fika' (a nap azon szakasza, amikor a svédek időt szakítanak egy kávéra és süteményre. Erről már meséltem a kanelbullar kapcsán is.) részeként kávéval fogyasztják.

A mai napon a Svédországba látogatók lehet, hogy csalódottak lesznek a pékségek választékát és kirakatát nézve, hiszen ilyenkor minden csak a semla-ról szól.

Kezdetben a semla-t csak a böjt előtt készítették és kizárólag magában tejjel ették. Majd miután  a svédek megunták a böjt szigorú szabályait, elkezdték a már említett mandulakrémmel és tejszínhabbal megtölteni és húshagyókeddtől egészen húsvétig minden kedden semla-t ettek. Ma már nincsenek semmilyen szigorú előírások és a semlor-t (semla többes száma) már sok pékségben már karácsonytól kezdődően kapni lehet és az emberek úgy eszik a semla-t, mintha a világ vége közeledne. 

De nemcsak a pékségekbe betérve találkozhatunk a semla-val. Ez idő tájt az újságokban is minden évben megjelennek a semla-kóstoló tesztekről szóló cikkek, amelyekben a semla-szakértők a város legjobb semla-ját keresik. 

A legkomolyabb semla-kóstoló, azaz semmelmannen ('semla ember'egy névtelen stockholmi blogger, akik tuti tippeket ad, hol lehet szuperfinom semla-t enni a svéd fővárosban.

2011 óta a semmelmannen február 1-jétől húshagyókeddig minden nap eszik egy semla-t Stockholm különböző pékségeiben, függetlenségét és kilétét inkognitóban hagyva. A tapasztalatait hihetetlen részletezettséggel teszi közzé. A semla-kat a zsemle minősége, a krém, a mandulakrém és az összebenyomás alapján is pontozza. Szerinte ugyanis az újságokban megjelenő tesztek nem elég részletesek és sosem tesztelnek 8-10-nél több semla-t többet. Ennél ő sokkal mélyebbre akart ásni, ezért kezdte el a blogját vezetni. 

Semmelmannen szerint a tökéletes semlához fontos a jó alapanyagok, a finom mandulakrém, de a lényeg a tökéletes arány megtalálásán van. Fontos kiemelni, hogy Semmelmannen nem hirdet sose nyertest, csak közzéteszi a pontjait, majd rábízza minden olvasójára, hogy maga döntse el, neki melyik a kedvence.

2011-ben a Svenska Dagbladet svéd nemzeti napilap a legjobb semla díjat a Vettekatten cukrászdának ítélte. A Vettekatten egyik cukrásza éppen itt nekiesik egy óriás semla-nak. :)


Semmelmannen idei évi ajánlásait egyébként ITT találjátok részletesen.

Pancake day
A britek húshagyókeddet tradicionálisan 'Shrove Tuesday'-nek nevezik, néhány éve vált csak népszerűvé a másik közismertebb elnevezése, a pancake day is világszerte. A shrove szó a 'shrive' búnt bevallani jelentésű szóból származik, amely arra utal, hogy a húshagyókedd az a nap, amikor megvalljuk bűneinket és Istentől feloldozást kérünk.

A britek ezen a napon palacsintát esznek, hiszen a palacsinta két legfontosabb hozzávalóját, a tojást és a vajat kell ilyenkor eltüntetni a hűtőből.

Nagy-Britanniában ilyenkor különböző palacsinta-versenyeket rendeznek országszerte. A legismertebb verseny lényege, hogy még a cél elérése előtt sikeresen fel kell dobni és meg kell fordítani a palacsintát. Pontokat a feldobások száma, magassága, illetve az alapján lehet kapni, hogy hányszor fordult át a palacsinták a cél előtt.


A játék eredete a hagyomány szerint a templomba rohanó nőktől származik, akik kezükben félkész palacsintát szorongatva szaladtak megvallani bűneiket.

A játék manapság a gyerekek körében is népszerű, de ahogy látjuk Katalin hercegné se maradt ki a buliból..




0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

Üzemeltető: Blogger.

© 2011 Baklavaria Café, AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena