Török, magyar, svéd édességek és más finomságok, amiknek senki nem tud ellenállni...

2013. február 14., csütörtök

Céklás brownie Valentin napra


Én nem csak Valentin-napon szeretem meglepni a páromat valamilyen finomsággal, hanem az év 365 napján. Számomra olyan a Valentin-nap, mint a karácsony. Nem csak az év egy napján kell szeretni egymást és ajándékot venni. Ettől függetlenül ez is plusz egy alkalom az évben, hogy megálljunk egy percre a nagy rohanó hétköznapokban és egymásra figyeljünk és kedveskedjünk egymásnak. Nem kell, hogy nagy dolog legyen, a gesztus számít. 

Sokan rosszul vannak a Valentin-naptól és csak egy "felfújt és őrült" amerikai szokásnak tartják. A 90-es években kezdett Magyarországon is elterjedtté válni, amikor a rendszerváltás után kinyílt számunkra a világ és több más angolszász szokás/ünnep mellett, ezt is átvettük.

Fel kell homályosítsam azokat, akik még mindig abban a hitben élnek, hogy a Valentin-nap amerikai eredetű, hiszen kis utánaolvasás után bárki rátalálhat azokra a forrásokra, amelyek felfedik a leplet a február 14-i ünnep eredetéről. Sok elmélet, irodalom létezik az eredetet illetően, mindenesetre van keresztény és ókori római szála is, tehát semmiképpen sem tekinthető egy 20.századi amerikai 

Alla hjärtans dag - Valentin nap Svédországban

A Valentin-nap ünneplése, vagy ahogy a svédek hívják Alla hjärtans dag (jelentése: Minden Szívek Napja) az 1980-as években terjedt el Svédországban, elsősorban a gyerekek és a tinédzserek körében.

A svédek tradicionálisan képtelenek átvenni külföldi kifejezéseket, szóhasználatokat, amely alapvetően nem a nemzeti büszkeségüknek köszönhető, sokkal inkább egyfajta társadalmi mozdulatlanságnak, amelyhez bizonyos fokú (igen, nézzünk szembe vele) önteltség is társul. Az idő előrehaladtával sok fal leomlott és mára a legszembetűnőbb változás, ami történt, mindenképpen az, hogy a svédek sokkal nyitottabbá váltak az újkeletű kereskedelmi ötletekre.  A Valentin-nap is így ma már gy fontos svéd eseménynek számít, annak ellenére, hogy semmilyen kapcsolatban nem áll az ország múltjával.


Az 1960-as években a svéd virágárusok amerikai kollégáikhoz hasonlóan Valentin-nap alkalmából  akciókat kezdtek hirdetni, így megnövelve forgalmukat. Az 1980-as évekre a szokás általánosan elterjedté vált országszerte, mára pedig hatalmas mennyiségű rózsákat, zselés szíveket és süteményeket árulnak. Mint ahogy bárhol máshol a világon, Svédországban is különösen a fiatalok körében vált népszerűvé ez az ünnep. 


Valentin-nap alkalmából idén valami amerikai finomságot készítettem, de a megszokottnál ezúttal kicsit különlegesebb ízvilággal, de természetesen az alkalomhoz illő formában :)

A recept kedves bloggertársamtól, Nyammmtól származik. Puszi neki érte! :)

CÉKLÁS BROWNIE

Hozzávalók:

15-20 dkg főtt cékla (2 közepes méretű cékla)
15 dkg magas kakaótartalmú étcsokoládé (én most 60%-osat használtam)
10 dkg vaj
2 db tojás
80 g cukor
80 g liszt
1 kávéskanál sütőpor





1. Első lépés a cékla előkészítése: megmossuk, majd héjastól megfőzzük. Hagyjuk kicsit hűlni, majd meghámozzuk és apróbb lyukú reszelőn lereszeljük. (Mérettől függően 30-45 percig főnek).

2. Ha a céklát előkészítettük, előmelegítjük a sütőt 180°C-ra.

3. A csokoládét folyamatos kevergetés mellett a vajjal gőz felett egy kis lábasban megolvasztjuk, majd félretesszük néhány percre hűlni.

4. Egy másik tálban a tojást a cukorral habosra keverjük, hozzáadjuk először a lereszelt céklát, utána a vajas-csokis masszát, végül pedig belekeverjük a sütőporral elkevert lisztet.

5. A kész brownie masszánkat tortaformába öntjük (én Valentin nap alkalmából szilikonos szívecske formát választottam) és az előmelegített sütőben kb. 20-25 perc alatt készre sütjük. Ekkor még kicsit lágynak tűnhet a közepe, de a brownie-nak pont ilyennek kell lennie. :)

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

Üzemeltető: Blogger.

© 2011 Baklavaria Café, AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena