Török, magyar, svéd édességek és más finomságok, amiknek senki nem tud ellenállni...

2013. február 15., péntek

Csokis-mogyorós pitetorta by Rachel Allen


Linda kolléganőm névnapjára készítettem ezt a csodás Snickers szeletre emlékeztető csokis-mogyorós csodát. Úgy tűnt Lindánk örült a meglepinek, a többiek meg vele együtt a sütinek. :)

Nagyon izgultam, hogy fog sikerülni a torta (mert azért valljuk be, rizikós egy teljesen új receptet pont olyankor kipróbálni, amikor senki más nem készül semmivel és minden rajtad múlik...), milyen lesz reggelre a csokikrém állaga (reggel fél 7-kor félve nyitottam ki a hűtő ajtaját, mi lesz, ha nem dermedt meg eléggé és 1 óra alatt kell kitalálnom és megsütnöm egy másik tortát) , de szerencsére alaptalan volt a félelmem. A krém is megdermedt, a kollégáimnak is ízlett. Egy-egy vékony szelet elég volt mindenkinek (szerencsére persze mindig vannak repetázók is a társaságban, akik nem vennék lelkükre, ha megromlana a süti, ezért "beáldozzák" magukat a desszertbirodalom oltárán). A tésztájában szinte alig volt cukor, pont ezért tökéletes összhangban volt a tömény karamellás-étcsokis krém réteggel.

A recept az újonnan kapott Rachel Allen A család kedvencei című könyvéből származik. Miután ez a süti nagy sikert aratott, izgatottan vetem be magam a következő receptbe. Ja és aki még nem ismerné Rachel Allent, annak üzenem, hogy néhány napon belül jön a Rachelről és a könyvéről szóló külön blogbejegyzés és könyvajánló.

De akkor közkívánatra itt a Linda-torta receptje.

Hozzávalók (30 cm-es piteformához):

Tésztához:
38 dkg liszt
18 dkg vaj
4 dkg porcukor
1 citrom reszelt héja
1 egész tojás + 1 tojás sárgája

Karamellás-mogyorós réteghez:
1,2 dl tejszín
15 dkg cukor
7,5 dkg vaj
20 dkg sózatlan pörkölt mogyoró

Csokis réteghez:
3 dl tejszín
30 dkg magas kakaótartalmú étcsokoládé (én most 70%-osat használtam)
 

Tészta elkészítése:
1. Egy nagy tálban a lisztet elmorzsoljuk a vajjal, hozzáadjuk a kis porcukrot, belereszeljük a citrom héját, majd a tojások hozzáadásával egy nem túl kemény, de nem is túl puha tésztát gyúrunk. Ha túl száraz, egy kevés tejfölt tehetünk hozzá.

Ha kész a tészta, tegyük be folpackba csomagolva minimum fél órára a hűtőbe.

2. Fél óra elteltével melegítsük elő a sütőt 180°C-ra és vegyük ki a hűtőből a tésztát. Lisztezett felületen nyújtsuk ki akkorára, hogy kibélelve a piteformát, a tészta kicsit túlnyúljon a forma szélén. A felesleges tésztát vágjuk le a pereménél. Tegyünk rá egy sütőpapírt, szórjunk a papírra babot, vagy lencsét és így kb. 20 perc alatt süssük a tésztát készre. 15 percnél vegyük le róla a papírt és süssük teljesen át, mert már nem fogjuk visszatenni később a sütőbe.

Ha megsült, tegyük félre hűlni. Közben készítsük el a belevalót.

Karamellás-mogyorós réteg elkészítése:
3. A mogyorót serpenyőben egy pár pillanat alatt pirítsuk meg, majd vágjuk nagyon apró darabokra, majd tegyük félre.

4. A cukrot a tejszínnel összeolvasztjuk, majd amikor kicsit besűrűsödött, belekeverjük a vajat is. Mire felolvad a vaj, kicsit hűl a karamellás massza is.

5. A pirított, durvára tört mogyorót egyenletesen szórjuk szét a kisült tésztán, majd öntsük rá a karamellás krémet. 

Csokis réteg elkészítése:
6. A tejszínt egy kis lábasban felforrósítjuk, majd beletörjük az étcsokit és folyamatos kavargatás mellett felolvasztjuk benne a csokit, amíg egy homogén krémet nem kapunk. A kész csoki mousse-t ráöntjük a mogyorós karamellás tortánkra. 

Hűtőbe tesszük, hogy a csokikrém is megdermedjen. 

Ha nagyon nem bírunk magunkkal, néhány óra múlva már szeletelhetjük is, de másnap is nagyon finom :)


0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

Üzemeltető: Blogger.

© 2011 Baklavaria Café, AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena