Török, magyar, svéd édességek és más finomságok, amiknek senki nem tud ellenállni...

2013. február 11., hétfő

11. Isztambuli Nemzetközi Gasztronómiai Fesztivál

Idén 11. alkalommal találkozott 18 ország séfje a 2013. február 5-10. között Isztambulban megrendezett Isztambuli Nemzetközi Gasztronómiai Fesztiválon. A fesztivál keretében 52 kategóriában szerveztek főzőversenyt.


Az Isztambuli Nemzetközi Gasztronómiai Fesztivál keretében megrendezésre került verseny célja kapcsolatot létrehozni a török  és a külföldi gasztronómiai kultúrák között. A fesztiválon török séfek és világszínvonalú séfek izgalmas bemutatók keretében osztották meg tudásukat a résztvevőkkel és egymással.

Miután 2008-ban Törökország Séfszövetsége (TAF - Tüm Aşçılar Federasyonu) is tagja lett a Szakácsegyesületek Világszövetségének (WACS - World Association of Chefs Societies), a 11. alkalommal megrendezésre került fesztivál nemzetközi szinten kiemelkedő eseménnyé vált. A résztvevők, akik a fesztivál keretében bemutatják kulináris képességeiket és a WACS elvárásainak megfelelnek, érmet és tanúsítványt kapnak, amelyek a világ minden táján elfogadottak és elismertek.

A fesztivál résztvevői a gasztronómiai világ legnagyobb szakértői 18 országból, hazai és külföldi szakácsok ezrei, világhírű bírák voltak.



A TAF volt felelős a fesztivál megszervezéséért, amelynek elnöke, Yalçın Manav egy a fesztiválhoz kapcsolódóan adott interjúban elmondta, hogy a verseny részeként a versenyzőknek egy előételt, egy főételt és egy desszertet kellett készíteniük a zsűri által meghatározott alapanyagokból. Manav hozzátette, közel 1500 séf vett részt a versenyen, ebből 250 külföldi volt, illetve további 25 szakács mutatta meg tehetségét egy külön mozgássérülteknek létrehozott versenyben.

A gazdasági válság a fesztiválra is hatással van. A korábbi években körülbelül 30-35 ország vett részt a versenyen, azonban az idei évben csak 18 országot láttak vendégül a török szervezők. Többségük a Balkánról érkezett, azonban 3 éve még Dél-Amerikából, a Távol-Keletről is voltak résztvevők, mondta a TAF elnöke. Hozzátette, Isztambul ezzel a rendezvénnyel még így is az egyik legnagyobb nemzetközi fesztiválnak ad helyet a fiatal szakácsok és kínált ételek számát tekintve.



A török szakácsképzés
Manav mesélt a török kulináris oktatás helyzetéről is, amely elmondása szerint sokáig elégtelen volt. A 3-10 hónapig tartó oktatás igen drága Törökországban, összehasonlítva a tengerentúli 2 éves oktatási rendszerrel. Manav szerint az Oktatási és Kulturális Minisztériumnak meg kellene oldania azt a problémát, hogy a diákok a 10 hónapos képzésért közel 12.000 dollárt, mintegy  2.500.000 forintot fizetnek. Ki engedheti meg ezt anyagilag manapság magának? 

Az elnök a fentiek mellett kritizálja a képzési lehetőségek számát is Törökországban. Amíg külföldön 60-70 képzés közül választhatnak a szakácstudomány iránt érdeklődők,  addig Törökországban ez a szám a pénzügyi problémák miatt csak 4-5-re korlátozódik. "Isztambul egy 14 millió fős város, ahol csak 7-8 szakácsiskola működik. Olasz főzőiskolák, amelyek szinte csak a tésztáról és a pizzáról szólnak, is szerte a világon megtalálhatóak. A török konyhát hosszú évekig (sok helyen még most is) csak a rakı-val és a shish kebabbal azonosították, ma a dönerrel. Azonban a török konyha ennél sokkal színesebb, közel 1100 ételt tartanak számon, így megérdemelné, hogy szerte a világon sokkal több helyen oktassák. A török gasztronómia az arab, a távol-keleti, az európai, iráni és iraki konyha keveredése. Jól érzékelteti ezt az, hogy a padlizsán például Indiából származik, amellyel átlagosan 17 féle ételt szoktak készíteni. Ez a szám azonban a törököknél 263.





Az ötcsillagos hotelek török séfjei
Évekkel ezelőtt a legelegánsabb török szállodák séfjei szinte kizárólag külföldiek voltak. A szövetség ezért a TAF tagjait külföldre küldte továbbképzésre, hogy megismerjék és megtanulják más nemzetek ételeit is. Manav szerint a külföldi séfek többsége nem ismeri a nemzetközi konyha minden szegletét, ezzel szemben a török szakácsok mindent kitanulnak. Ezen okokból kifolyólag mára az összes ötcsillagos szálloda főszakácsa és csapata török származású. Mindezt 5 év alatt sikerült elérnie a Török Séfszövetségnek.

Az elnök szerint a török kormánynak és a civil szervezeteknek nagyobb hangsúlyt kellene fektetniük a gasztronómiára, hiszen világszerte népszerűsíteni kell a gazdag török konyhaművészetet, így lehetnek csak elsők a világon. Manav azt is elmondta, hogy a hünkarbeğendi, azaz a szultán kedvence a legnépszerűbb török étel a világon, amely számos díjat nyert nemzetközi versenyeken. A hünkarbeğendi-t pedig a karnıyarık követi a sorban.

A Séfszövetség egyébként 2010-ben 1515 különböző féle meze-t (előételt) készített, amellyel bekerültek a Guiness Rekordok Könyvébe is. 

Ezek után mondja azt valaki, hogy a török konyha unalmas.. :)






Faradják a nagy sütőtököt
És a végeredmény
Jégszobrok is készültek


Képek forrása: Isztambuli Nemzetközi Gasztronómiai Fesztivál honlapja

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

Üzemeltető: Blogger.

© 2011 Baklavaria Café, AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena