Török, magyar, svéd édességek és más finomságok, amiknek senki nem tud ellenállni...

2013. január 2., szerda

Cékla chutney - ajándékba vagy az ünnepi vacsorához


A december 25-i vacsorához a sült kacsa mellé készült eme remek fűszeres, karácsonyi hangulatot varázsoló cékla chutney. Életem első chutney-ja, amit én készítettem, de azt hiszem a fél családomat és magamat is sikerült vele levenni a lábamról :)

Egyszerű elkészíteni, könnyű, izgalmas ízvilágú, ráadásul tele van vitaminnal. Jelentős a cékla kálium, kálcium, vas, nátrium, foszfor és kén tartalma, valamint gazdag antioxidáns tulajdonságú A-, B- és C-vitaminban. A népi gyógyászatban kiváló vérképzőként ismerik. A céklalé sárgarépalével keverve májtisztító, májvédő hatású. Erősíti az immunrendszert. Kell ennél több?

Hozzávalók:

1 kg cékla
2 db alma
2 db bio narancs héja és leve
2 kis fej vöröshagyma
1,5 evőkanál mustármag
2/3 evőkanál koriandermag
2/3 evőkanál őrölt szegfűszeg
2/3 evőkanál őrölt fahéj
4 dl vörösborecet
30 dkg cukor
+ ízlés szerint chili (én most kb.1/2 kávéskanálnyi őrölt chiliport tettem bele)


1. A céklát és az almát meghámozzuk és lereszeljük őket egy nagy edénybe, amibe aztán fel is tesszük főzni. A hagymát megpucoljuk, durvára daraboljuk és hozzáadjuk a céklához. 

2. A lábasban lévő hozzávalókat megfűszerezzük (ehhez a magokat kicsit törjük előtte össze, különben ropogni fog a fogunk alatt), ráreszeljük a narancs héját, hozzáadjuk a kifacsart narancsok levét, meglocsoljuk vörösborecettel és megszórjuk cukorral. 

3. Az összes hozzávalót összekeverjük és közepes tűzön, időnként megkavarva 1,5 óra alatt készre főzzük. Ekkora jól megpuhul a cékla és elfövi a levét is.

4. A kész chutney-t kisebb üvegekbe töltöm, és száraz dunsztban fejjel lefelé hagyom kihűlni. 

Azt mondják, érdemes 1 hónapra kb. eltenni, hogy jobban összeérjenek az ízek. Mi most frissen lehűtve kóstoltuk a karácsonyi vacsorához, de a másik üveget eltettem januárra, akkor majd eldöntöm, frissen vagy kicsit állva finomabb-e. :). Felbontás után mindenképp hűtőben tároljuk.

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

Üzemeltető: Blogger.

© 2011 Baklavaria Café, AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena