Török, magyar, svéd édességek és más finomságok, amiknek senki nem tud ellenállni...

2012. november 3., szombat

Bonbon projekt 1.0. Citromos fehér csoki krémes bonbon meggylekvárral


A hosszú hétvégék tökéletes alkalmat kínálnak régóta halogatott ételek, sütemények, receptek kipróbálására. A hétvégét részben ezen hóbortomnak szántam. Egyrészt tegnap elkészültek eme csodás bonbonok, ma pedig a gyömbéres-fahéjas vilmoskörte dzsem. Wowowowow!! Mindegyiket ugyan először készítettem, de valami különlegeset, egyedit szerettem volna alkotni és szerintem, csak hogy "szerény" legyek, jól sikerültek. 

Azt megállapítottam, hogy bonbon terén van még mit fejlődni (szeretném, ha olyan igazi szép fényesek lennének). Technikában, variációkban, ízekben, formákban, de ami a lényeg, hogy a tízből nyolc egyben kijött a formából. Másrészt ki kellett próbálnom, mert 2 hét múlva Stockholmban élesben fogom őket elkészíteni és akkor nem éghetek be valami nyomott bonbonszerűséggel.

A formákat anyum vette nekem még pár héttel ezelőtt a Lidlben, de lehet kapni a Butlersben, Tescoma termékeit szinte minden konyhai felszerelés boltban, szinte mindegyik budapesti nagy bevásárlóközpontban (példák, ahol már biztosan láttam.: Allee-alagsorban a Sparral szemben, Westendben a szökőkútnál, Aréna földszintjén) felállított szilikonsütőformát kínáló standoknál, online pedig a Gasztroshopnál, Sodrófa.hu-n vagy akár Dolce Vita webboltjában is lehet rendelni. Svédországban élőknek (;-)) hasznos online webstore a FikaMera!!!!! Nemsokára én is kizárólag innen fogom beszerezni az alapanyagokat..

Kezdésként tehát csak egy táblával akartam kipróbálni, az volt a fontos, hogy lássam, hogyan kell bánni a csokival, hogyan kell temperálni, majd hogyan kikenni a formákat, hogy egyenletes legyen a csokiréteg, végül, ha eljutottam minden baki nélkül a végső mozzanatig, ne törjenek szét, amikor kivarázsolom őket a formából. Szóval mindehhez előzetesen benéztem kicsit Praliné Zsuzsi, Csak a Puffin blogjára, hogy az alapokat lássam és ihletet merítsek. Így jutottam el egy citromos fehércsoki krémes, meggylekváros töltelékes bonbonig.

Igyekeztem a legfontosabb tudnivalókat összefoglalni, amik egy hozzám hasonló kezdő bonbonozónak tudni érdemes mielőtt belevág egy ilyen projektbe.



Hozzávalók (10 darabhoz):
10 dkg étcsoki (legalább 60%-os)

Töltelékhez:
2 evőkanál tejszín
5 dkg fehér csoki
2 kávéskanál natúr joghurt
1/2 citrom reszelt héja

+ házi meggylekvár


1. Első lépésként elkészítjük a tölteléket. Ehhez a tejszínt a fehér csokival folyamatos kevergetés mellett összeolvasztjuk egy kis lábasban. Ha a krém homogén, félretesszük hűlni. Ha a krém kihűlt (kb 5-10 perc), hozzákeverjük a joghurtot és a reszelt citromhéjat. Félretesszük megint, amíg elkészítjük a csokiburkot.

2. A csoki 2/3-át egy másik lábasban folyamatosa kevergetés mellett lassan felolvasztjuk. Ha teljesen felolvadt, levesszük a tűzről és a maradék csokit beleforgatjuk és addig kevergetjük, amíg fel nem olvad az is benne teljesen.

A csoki felolvasztásának, majd temperálásának lehetséges módjairól olvashatsz Praliné Zsuzsinál. Szerinte vagy vízgőz felett vagy mikróban kell felolvasztani a csokit, de a legfontosabb, hogy maghőmérővel figyeljük a csoki hőmérsékletét, mert ha pl. túlmelegítjük, amiatt is előfordulhat, hogy nem lesz fényes a csokink.

3. Egy ecset segítségével (általános iskolában használt rajzecset tökéletesen megteszi, ha még nem szereztünk be külön erre a célra gyárott bonbonecsetet) a bonbon forma mélyedéseit egyenletesen kikenjünk csokival. Fény felé tartva ellenőrizzük le, hogy biztos nem maradt-e ki sehol egy kis lyuk a mélyedésekben, különben ott csodálatosan ki fog folyni a töltelékünk. Tegyük hűtőbe, hogy megdermedjen. Ha biztosra akarunk menni (ahogy én is az első alkalommal), még egy rétegben kenjünk ki csokival. (Ha időközben kihűlne a csokink, nyugodtan melegítsük újra.)

4. Ha megdermedt a csokiburkunk, egy minikanállal (vagy habzsákkal - bár szerintem ekkora mennyiségért kár bekoszolni a habzsákot) elosztjuk a mélyedésekbe a citromos fehér csokis krémet, teszünk rá kb. ugyanannyi meggylekvárt, úgy hogy pár milliméternyi helyet hagyjunk még a bonbon talpának, amivel lezárjuk teljesen őket. Egy spatula segítségével kaparjuk le a felesleges csokit, így lesz szép egyenletes, lapos a talpuk.

5. Ha készen vagyunk, tegyük megint hűtőbe minimum egy órára (de egy éjszakára is, semmi baja nem lesz tőle), majd óvatosan fordítsuk ki a szilikon formából őket és már fogyaszthatjuk is. 10 bonbon Nálatok meddig lenne elég? :)

Nagyon finom roppanós lett a csokiburok, a krém kellemesen lágy citromos, a kicsit savanykás meggylekvárral együtt pedig nagyon különleges páros lett.



3 megjegyzés:

  1. Nagyon szépek lettek az bonbonok! Sajnos több helyen is olvastam, hogy a lidl-ben vett szilikon formáknak olyan az anyaga, hogy abban eleve nem lehet fényes bonbont készíteni (ha a szilikon forma matt belülről, matt lesz a bonbon is - pl.a Silikomart formák belülről is szép fényesek, fényes lesz bennük a bonbon). De ha roppanós, ahogy írtad, akkor tökéletesen temperáltad!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nagyon szépen köszönöm Zsuzsi!!De jó, hogy ezt írtad!! Ha Te mondod, hogy szépek, Neked elhiszem.:)
      Igen én is gyanítottam, hogy a szilikonforma minősége, típusa is közrejátszhat a bonbon mattos vagy fényes színében. Ha már belejöttem, beszerzek egy fényes formát is, addig tanulok és gyakorlok.

      Törlés
  2. ezt megcsinálom én is

    VálaszTörlés

Üzemeltető: Blogger.

© 2011 Baklavaria Café, AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena