Török, magyar, svéd édességek és más finomságok, amiknek senki nem tud ellenállni...

2012. július 4., szerda

Pamuk pogaça - Török töltött pogácsa

Ahogy a legutóbbi bejegyzésemben is említettem , a stockholmi nagy török vacsoránkra a meze és desszertek mellett készítettem pamuk poğaça-t is. Ezúttal Edina receptjét használtam.

Amikor készen lettek a kis pogácsák, M. megkóstolta és azt mondta, hogy "Pont olyan, mint amit a nagymamám készít!" Szerintem ennél nagyobb elismerés nem kaphattam volna. 


Hozzávalók (15-20 darabhoz):
1/2 csésze langyos tej
1/2 csésze langyos víz
1/2 csésze olaj
2-3 evőkanál cukor
1 teáskanál só
1/2 kocka friss élesztő (2,5 dkg)
kb. 40 dkg liszt

+ 1 tojás sárgája a pogácsák megkenéséhez
+ tetejére: szezámmag, lenmag, mák stb.

A töltelékhez:
10 dkg feta vagy krémfehér sajt
egy kisebb csokor petrezselyem


Az élesztőt morzsoljuk bele a langyos tejbe, adjunk hozzá kb. 1 evőkanál cukrot és hagyjuk kb. 5-10 percig, hogy kb. duplájára nőjön. 
Kb. a liszt felét, 20 dkg-ot szórjuk egy nagy tálba, keverjük hozzá a sót, majd készítsünk a liszt közepébe egy mélyedést, amibe öntsük bele a folyékony hozzávalókat, az olajat, vizet, az élesztős tejet és szórjuk rá a maradék cukrot. 

A hozzávalókat először egy fakanállal elkezdhetjük összedolgozni, majd egy idő után, ha a tészta kezd összeállni, váltsunk a kézi gyúrásra, és folyamatosan adjunk hozzá annyi lisztet, amennyit felvesz és amíg egy puha, nem ragadós tésztát kapunk. 


Ha jól kidolgoztuk a tésztát, takarjuk le egy tiszta konyharuhával és lefedve kb. 30 percig hagyjuk kelni.  


Amíg a tészta kel, készítsük el a tölteléket a poğaça-inkhoz.. Törjük egy villával össze a feta sajtot egy tálban, adjuk hozzá az apróra vágott petrezselyemzöldjét és kavarjuk jól össze. 

Mielőtt elkezdjük készíteni a poğaça-kat, a sütőt már előmelegíthetjük 180°C-ra.

Ha a tészta megkelt, osszuk kb. pingpong labda nagyságú darabokra. A tésztalabdácskákat nyújtsuk ki vékonyra, tegyünk rá a fetás töltelékből, majd zárjuk össze a tésztát, kis batyukat, labdákat formázva és végül fejjel lefelé helyezzük őket sütőpapírra. 

A poğaça-k tetejét kenjünk meg tojássárgájával, szórjuk meg valamilyen maggal és kb. 15-20 perc alatt süssük aranybarnára az előmelegített sütőben.


Afiyet olsun!

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

Üzemeltető: Blogger.

© 2011 Baklavaria Café, AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena