Tudom, hogy el voltam tűnve az utóbbi időben. A legutóbbi bejegyzésem óta eltöltöttem egy fantasztikus hetet Stockholmban, az afrikai nyár megérkezett Budapestre is és most éppen a nyaralásunkat tervezem. Számolom a napokat, már csak 16 nap van hátra! Juhuuuu!! :)
Stockholmban nagyon sok finomságot sütöttünk-főztünk, török, mexikói, olasz ételeket és volt egy szuperjó török vacsoránk is M. török barátaival. Először mi szerettük volna vendégül látni őket, a mi lakásunkban, de mivel végül 8-10-en összejöttünk a vacsorára, jobbnak láttuk, ha a barátaink lakásában tartjuk.
Mindenki készített valamit az estére. Mi M-mel baklavát, şekerpare-t, hummust, pamuk poğaça-t, joghurtos répasalátát vittünk és mi készítettük frissen az adana kebabot is. A fiúk emellé készítettek még mücver-t, padlizsánkrémet, zöldsalátát, bulgurt és természetesen, hogy stílusosak legyünk, Rakı -t ittunk, mintha Isztambulban lennénk. (A rakı a törökök nemzeti itala, nem édesített, ánizzsal ízesített alkoholos ital, amit hagyományosan hideg vízzel fogyasztanak. Bővebben a rakı-ről egy későbbi bejegyzésben olvashattok.) Meze és rakı... ez a páros mindig a tavalyi törökországi utunkra emlékeztet.
A meze az előételek összefoglaló, gyűjtőneve a török konyhában. Tálalható hidegen vagy melegen, reggeli, ebédre vagy vacsorára. Végtelen számú meze ismert a török gasztronómiában, lehet vegetáriánus, húsos, marhával, csirkével vagy éppen hallal.
Ma az egyik legnépszerűbb török meze receptjét hoztam, a mücver-ét.
Hozzávalók:
1 nagyobb cukkini
1/2 hagyma vagy 4 db újhagyma
4 evőkanál petrezselyemzöld
4 evőkanál kapor
2 tojás
200 gr feta vagy krémfehér sajt
1 csésze tönkölyliszt (Én legutóbb felesben használtam sima búzaliszttel, 1/2 csésze búzaliszt, 1/2 csésze tönkölyliszt)
só, bors
+ olívaolaj a sütéshez
A cukkinit hámozzuk meg, reszeljük le a sajtreszelő nagylyukú részén egy nagy tálba, sózzuk meg és tegyük félre kb. 5-10 percre. 10 perc múlva kézzel nyomkodjuk ki a cukkinit, hogy megszabaduljunk a felesleges folyadéktól.
Adjuk hozzá az apróra vágott kaprot, petrezselymet, hagymát, sót, borsot, feta sajtot és tojást és dolgozzuk el jól a hozzávalókat. Végül adjuk hozzá lassan a lisztet is.
Ha mindezt jól összekavartuk, melegítsük elő a serpenyőt az olajjal. Egy nagy evőkanálnyi masszát helyezzük a forró serpenyőbe és a kanállal egy kicsit lapogassuk le.
Mindkét oldalát süssük át jól, amíg szép aranybarnára nem sülnek, kb. 3-5 perc alatt. Ha készen vannak, tegyük őket papírtörlőre, hogy lecsepegtessük róluk a felesleges olajat.
Mezeként melegen és hidegen, ki hogy szereti jobban, is tálalhatjuk. Mellé készíthetünk fokahgymás török joghurtot vagy cacik-ot is (török joghurtos fokhagymás uborkasaláta).
Afiyet olsun!
0 megjegyzés:
Megjegyzés küldése