Török, magyar, svéd édességek és más finomságok, amiknek senki nem tud ellenállni...

2012. június 4., hétfő

Sekerpare - Török desszert


Şekerpare egyike a legkedveltebb és hagyományosan török édességeknek a baklava,  a künefe, a sütlaç, a tulumba, az aşure és lokma mellett.

Először puha tésztalabdácskák kisütésével, majd ezeknek sűrű citromos szirupba való mártásával készül. A vajtól, a gríztől és a sziruptól  olyan puha, omlós ez az édesség, hogy szinte olvad a szájban, amikor beleharapsz. A szirup ellenére azonban egyáltalán nem émelygősen édes.  

Egyszerű és gyors elkészíteni a şekerpare-t, szóval ne hezitálj, próbáld ki, teremts vele egy kis török hangulatot az otthonodban.  

Az első sütés alkalmával Binnur receptjét használtam kiindulásként.



Hozzávalók:

125 g vaj (szobahőmérsékleten)
1/2 csésze porcukor (szerintem valamivel kevesebb is elég, mert a sziruppal úgyis megszívja magát)
1 tojássárgája
1/2-1 teáskanál vanília aroma
1/6 csésze búzadara
1 csésze liszt
1 teáskanál sütőpor

+ mandula, mogyoró a díszítéshez

A szirpuhoz:
1 csésze cukor
1 csésze víz
2 evőkanál citromlé


Egy nagy tálban keverjük össze a vajat, a porcukrot és a vanília aromát egy kanállal vagy fakanállal, adjuk hozzá a tojássárgáját és keverjük jól el a vajjal.  Szórjuk hozzá a búzadarát, majd fokozatosan a lisztet is. Kanálról itt már áttérhetünk a kézi gyúrásra. Addig gyúrjuk a tésztát, amíg egy közepesen kemény tésztát nem kapunk, ha szükséges adjunk még hozzá  nyugodtan lisztet. 

Melegítsük elő 190°C-ra, kenjünk ki margarinnal egy tepsit vagy hőálló üveg tálat. Osszuk a tésztát 8 egyenlő részre, először készítsünk belőlük kis labdákat, helyezzük az edénybe, hagyjuk kerek labdaformában őket vagy formázzuk ovális formájúra őket (ahogy én is tettem). Finoman nyomkodjuk meg a tetejüket és tegyünk mindegyik tetejére valamilyen magot, mandulát, mogyorót. 

Az előmelegített sütőben 25-30 perc alatt , vagy amíg szép aranybarna nem lesz, süssük meg.

Amíg a şekerpare sül a sütőben, készítsük el a szirupot. A szirup fenti hozzávalóit keverjük össze, közepes tűzön kezdjük el felforralni, majd forrástól számított 5 percig forraljuk. Ha kész, vegyük le a tűzről, tegyük félre hűlni. 

Ha a şekerpare is készen van, vegyük ki a sütőből és amíg még meleg, öntsünk rá kanállal a szirupból. Többször ismételjük meg a műveletet, majd öntsük rá a maradék szirupot is és hagyjuk kb. 10-15 percig a szirupban állni. Ha megszívta magát a sziruppal, vegyük ki egy nagy lapáttal (vigyázzunk, mert nagyon omlós, nehogy széttörjön), tegyük egy szervírozó tálra és tegyük be a hűtőbe. Szerintem másnap még finomabb, mint frissen.

Afiyet olsun!

1 megjegyzés:

  1. Kedves Emese
    Köszönöm Neked, ezt a sok szép török receptet. Imádom!

    VálaszTörlés

Üzemeltető: Blogger.

© 2011 Baklavaria Café, AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena