Şekerpare egyike a legkedveltebb és hagyományosan török édességeknek a baklava, a künefe, a sütlaç, a tulumba, az aşure és lokma mellett.
Először puha tésztalabdácskák kisütésével, majd ezeknek sűrű citromos szirupba való mártásával készül. A vajtól, a gríztől és a sziruptól olyan puha, omlós ez az édesség, hogy szinte olvad a szájban, amikor beleharapsz. A szirup ellenére azonban egyáltalán nem émelygősen édes.
Egyszerű és gyors elkészíteni a şekerpare-t, szóval ne hezitálj, próbáld ki, teremts vele egy kis török hangulatot az otthonodban.
Az első sütés alkalmával Binnur receptjét használtam kiindulásként.
Hozzávalók:
125 g vaj (szobahőmérsékleten)
1/2 csésze porcukor (szerintem valamivel kevesebb is elég, mert a sziruppal úgyis megszívja magát)
1 tojássárgája
1/2-1 teáskanál vanília aroma
1/6 csésze búzadara
1 csésze liszt
1 teáskanál sütőpor
+ mandula, mogyoró a díszítéshez
A szirpuhoz:
1 csésze cukor
1 csésze víz
Egy nagy tálban keverjük össze a vajat, a porcukrot és a vanília aromát egy kanállal vagy fakanállal, adjuk hozzá a tojássárgáját és keverjük jól el a vajjal. Szórjuk hozzá a búzadarát, majd fokozatosan a lisztet is. Kanálról itt már áttérhetünk a kézi gyúrásra. Addig gyúrjuk a tésztát, amíg egy közepesen kemény tésztát nem kapunk, ha szükséges adjunk még hozzá nyugodtan lisztet.
Melegítsük elő 190°C-ra, kenjünk ki margarinnal egy tepsit vagy hőálló üveg tálat. Osszuk a tésztát 8 egyenlő részre, először készítsünk belőlük kis labdákat, helyezzük az edénybe, hagyjuk kerek labdaformában őket vagy formázzuk ovális formájúra őket (ahogy én is tettem). Finoman nyomkodjuk meg a tetejüket és tegyünk mindegyik tetejére valamilyen magot, mandulát, mogyorót.
Az előmelegített sütőben 25-30 perc alatt , vagy amíg szép aranybarna nem lesz, süssük meg.
Amíg a şekerpare sül a sütőben, készítsük el a szirupot. A szirup fenti hozzávalóit keverjük össze, közepes tűzön kezdjük el felforralni, majd forrástól számított 5 percig forraljuk. Ha kész, vegyük le a tűzről, tegyük félre hűlni.
Ha a şekerpare is készen van, vegyük ki a sütőből és amíg még meleg, öntsünk rá kanállal a szirupból. Többször ismételjük meg a műveletet, majd öntsük rá a maradék szirupot is és hagyjuk kb. 10-15 percig a szirupban állni. Ha megszívta magát a sziruppal, vegyük ki egy nagy lapáttal (vigyázzunk, mert nagyon omlós, nehogy széttörjön), tegyük egy szervírozó tálra és tegyük be a hűtőbe. Szerintem másnap még finomabb, mint frissen.
Afiyet olsun!
Kedves Emese
VálaszTörlésKöszönöm Neked, ezt a sok szép török receptet. Imádom!