A szokásosnál most kicsit lightosabb leves mellett döntöttem, így a tejszínt joghurttal, a vajat pedig olívaolajjal helyettesítettem.
Hozzávalók (2 személyre)
500 g spárga
1 közepes méretű vöröshagyma
1 evőkanál liszt
2 evőkanál olívaolaj
8 dl zöldségleves alaplé
Só, frissen őrölt bors és szerecsendió
1 csésze natúr joghurt
Mossuk, majd hámozzuk meg a spárgákat és kb. 2-3 cm hosszú darabokra vágjuk fel őket. Néhány spárga véget (a hegyes végéből) tegyünk félre későbbre.
Egy nagy edényben melegítsük fel az olívaolajat, adjuk hozzá az apróra vágott vöröshagymát. Finoman pároljuk meg a hagymát, amíg szép üveges nem lesz. Adjuk hozzá a spárgát, szórjuk meg liszttel és pároljuk így néhány percig majd öntsük rá a zöldséglevet. Kb. 15-20 perc alatt főzzük puhára a spárgát.
Vegyük le a tűzről, kézi botmixerrel (vagy turmixgépben) pürésítsük a levest, majd szűrjük át egy szűrőn, hogy a rostok le kerüljenek a levesbe. A leszűrt levest öntsük vissza a lábasba, fűszerezzük sóval, borssal, szerecsendióval és tegyük vissza főni. Adjuk hozzá a joghurtot is, forraljuk fel újra és még néhány percig lassú tűzön folyamatosan kavargatva főzzük.
Melegen tálaljuk, nyári napokon azonban langyosan a legfinomabb. Tálalás előtt a félretett spárgavégekkel díszítsük.
0 megjegyzés:
Megjegyzés küldése