A menemen az egyik legnépszerűbb reggeli étel a török konyhában, paradicsom, paprika, tojás és hagyma mixe, leginkább a magyar lecsóhoz és a francia ratatouille-hoz hasonlítható. Tradicionálisan reggelire eszik kenyérrel Törökországban, de egész nap, akár egy könnyű ebédként vagy vacsoraként is fogyasztható.
A menemen-nek is rengeteg változata létezik, sok helyen például sucuk (csípős török kolbász) vagy pastırma (szárított marhahús) hozzáadásával készítik.
Ezt a menemen receptet egy török barátunktól tanultam, amikor tavaly Isztambulban laktunk nála. Egyik este étterem helyett otthon vacsoráztunk, amire áthívtuk M. öccsét is. Ez egyébként az egyik kedvenc török ételem, egyszerre könnyű, egyszerű és tökéletes.
Hozzávalók (2 személyre):
4 zöld paprika (eredetileg tényleg ZÖLD-del kellene készíteni, de mivel itthon még nem láttam ilyet, marad a jól bevált TV paprika)
4 nagyobb paradicsom
2 tojás
1 nagy vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma
só, bors, édes (vagy aki szereti csípős) paprika, kakukkfű
olívaolaj
petrezselyem
Mossuk meg, szeleteljük fel apró darabokra a paprikát, paradicsomot, a vörös- és fokhagymát pucoljuk meg és aprítsuk fel.
Öntsünk olívaolajat egy nagyobb serpenyőbe. A vöröshagymát pároljuk üvegesre kb. 2-3 perc alatt, majd adjuk hozzá a paprikát. Lassú tűzön pároljuk tovább a hagymával együtt, majd adjuk hozzá a maradék hozzávalót is, a paradicsomot, fokhagymát és kb. 1 dl vizet, illetve fűszerezzük meg.
Kb. 8-10 percig főzzük, időnként megkavarva. Egy kis tálkába üssük fel a tojást, verjük kicsit fel villával, majd öntsük a serpenyőbe és kavarjuk el jól a zöldségekkel.
Friss kenyérrel tálaljuk.
Török barátunk menemen-je |
0 megjegyzés:
Megjegyzés küldése