Török, magyar, svéd édességek és más finomságok, amiknek senki nem tud ellenállni...

2012. május 30., szerda

Tavaszi epres kosárka

Úgy vagyok a kosárkával mint Gombóc Artúr a csokival. Imádom őket, mindenféle töltelékkel, lekvárral, dióval, pudinggal, csokikrémmel, ami éppen sorra kerül. 

A szombaton vett friss hazai eper sorsa Pünkösd hétfőn lett megpecsételve. Egy részéből eperdzsem lett, a másik részéből kosárka. A kosárkákat pedig kedden érte el a végzetük, a munkahelyen....nyamm.

A tészta omlós linzertészta, ebbe került a főzött vaníliakrém, majd az eperpiramis.



Hozzávalók:
Omlós tészta:
22 dkg liszt
12,5 dkg margarin
2,5 dkg zsír (ettől lesz még omlósabb a tészta)
8 dkg porcukor
1 csomag vaníliás cukor
2 tojássárgája
1 citrom reszelt héja 

Vanília krém:
1 tojássárgája
1 evőkanál cukor
1 evőkanál vaníliás cukor
1 púpos evőkanál liszt
1,5 dl tej

+ eper


Az omlós tésztát a szokásos módon begyúrjuk. Egy nagy tálban a lisztet a margarinnal, zsírral elmorzsoljuk, majd hozzáadjuk a porcukrot, vaníliás cukrot, a tojássárgáját, belereszeljük a citrom héját és az egész tésztát gyorsan összedolgozzuk. Kb. 30 percre tegyük a hűtőbe pihenni. 

30 perc múlva a sütőt melegítsük elő 200°C-ra, és készítsük elő a kosár sütőformákat, olajozzuk ki őket alaposan, nehogy beleragadjanak. 

Nyújtsuk ki a tésztát és egy akkora kiszúróval, amekkora illik a kosárformákhoz (én boros poharat használtam), szaggassuk ki a tésztát, majd béleljük ki velük a kosárformákat. Az előmelegített sütőben kb. 15-20 perc alatt szépen megsülnek. Vegyük ki őket a sütőből és hagyjuk kihűlni.

Ezalatt készítsük el a vaníliás krémet. A tojás sárgáját kavarjuk el a cukorral, vaníliás cukorral, liszttel, majd fokozatosan öntsük hozzá a tejet, dolgozzuk csomómentesre. Alacsony lángon, folyamatos kevergetés mellett főzzük sűrű krémmé, majd tegyük félre. Egy másik tálban a tojásfehérjét verjük kemény habbá , majd óvatosan keverjük a vaníliás krémhez.

Ezzel a krémmel töltsük meg a kisült kosarakat, majd a megmosott, megpucolt, majd félbe vágott eperdarabokkal díszítsük. 


Afiyet olsun!






0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

Üzemeltető: Blogger.

© 2011 Baklavaria Café, AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena