Török, magyar, svéd édességek és más finomságok, amiknek senki nem tud ellenállni...

2012. május 30., szerda

Simit


A simit az egyik legnépszerűbb utcán megvehető étel Törökországban. Kör alakú kenyér, szezámmaggal borítva, gyakran magában eszik, de sokszor reggelire dzsemmel vagy joghurttal fogyasztják. Leginkább utcai árusoknál kapható (szinte a város minden sarkán található egy simitárus, főként Isztambulban), akik vagy mozgó kocsikból árulják vagy a fejünkön cipelt tálcáról. 

  
Nagyon sokféle simit létezik, amelyek legalább olyan finomak mint az isztambuli fajtájuk. A gazdag választék néha a különböző hozzávalók, néha a sütési tehcnika vagy a különleges formájának a következménye.

A török kultúrában az emberek általában a simit mellé teát isznak, de sokan ayrannal (török enyhén sós joghurtital) fogyasztják. 

A kedven reggelizőhelyem Törökországban, ami egyben az egyik legnépszerűbb helynek is számít a helyiek között, az a Simit Sarayı. Simit Sarayı (jelentése: Simit Palota) egy gyorsétterem, ahol egész nap frissen sütött különböző simit termékek, sütemények és pékáruk kaphatók. Például sima simit, simit sajttal, paradicsommal, olíva bogyóval, sucuk-kal (török kolbász) töltve, börek, açma, poğaça (pogácsa), wrap-ek, pita szendvicsek és természetesen édességek is, mint a baklava, sütlaç (török sült rizspuding), muffinok és egyéb sütemények.

Simitçi (simit árus) Isztambulban
Imádom Elif blogját olvasni, főleg, hogy az ő férje is Kayseriből származik, mint M. Tegnap nagy segítség volt számomra, amikor eldöntöttem, hogy este 9-kor nekifogok simit-et sütni. 

Ezek a kis aranyos simit-ek voltak ma a kollégáim és az én reggelijeink.

Hozzávalók (6 darab):
50 dkg liszt
1/2 zacskó száraz élesztő (3,5 g) or 1/4 csomag friss élesztő(1,25 dkg) 
0,25 dl tej
1/2 teáskanál cukor 
0,25 dl olaj
2 dl víz
2 teáskanál só

+ pekmez (Kapható szinte mindegyik török élelmiszerboltban, de ha nem kapsz vagy épp elfogyott otthon, vízzel is helyettesíthető.)
+ szezámmag (én ezúttal lenmagot használtam)




Az élesztőt megmelegített tejben a cukorral 10 perc alatt meleg helyen felfuttatjuk.

Egy nagy tálban összekeverjük a lisztet, sót, olajat és az életsztőt. Elkezdjük dagasztani, közben a vizet folyamatosan öntjük hozzá. Kb. 15 percig dagasztjuk kézzel (vagy a kézi mixer dagasztó funkciójával), amíg teljesen nem sima és ruganyos nem lesz a tészta. Takarjuk le egy tiszta konyharuhával és tegyük félre pihenni 15-20 percre. 

Osszuk a tésztát 6 egyenlő részre. Minden a 6 gombócot osszunk 2 további részre, amikből sodorjunk kb. 35-40 cm-es rudakat. Fektessük egymást mellé őket, egyik végüket nyomjuk össze, a két rudat pedig fonjuk össze és formáljuk kör formára.

A sütőt melegítsük elő 250°C-ra.

Öntsünk pekmezt vagy vizet egy kisebb mély tányérba, szezámmagot pedig egy másikba. Minden simit karikát merítsünk meg a vízben, majd hempergessük meg az előzetesen megpirított szezámmagban, végül helyezzük sütőpapírra őket.

Kb. 20-25 perc alatt süssük aranybarnára.

A legjobb frissen enni a simitet, amikor kivesszük a sütőből, de le is lehet fagyasztani és amikor szeretnénk megint friss simitet enni, elég csak elővenni a fagyasztóból, majd néhány perc alatt felmelegíteni a sütőben.

Afiyet olsun!




0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

Üzemeltető: Blogger.

© 2011 Baklavaria Café, AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena