Török, magyar, svéd édességek és más finomságok, amiknek senki nem tud ellenállni...

2012. május 30., szerda

Princesstårta (Svéd Princess Torta)

Meg szerettem volna lepni É.-t valami különleges ajándékkal a búcsúpartyján. Először egy spanyol vacsorán gondolkoztam, aztán a gondolataim áttértek a spanyol desszertekre, de mivel olyan finomat úgyse tudok készíteni mint egy igazi spanyol az igazi spanyol kezével, ezért jött a nagy ötlet. Olyan tortát fogok sütni, ami Spanyolországba emlékezteti, de nem spanyol. De hogy kivitelezzem? A még nagyobb ötlet egy héttel a party előtt született. A torta külseje lesz spanyol. 

Nemcsak a külseje miatt szerettem volna, hogy különleges legyen a torta, hanem amiatt is, ami alatta van. A legjobb barátnőm a legjobbat érdemli, ezért úgy gondoltam, az egyik kedvencem, a svéd princess torta tökéletes lenne erre az alkalomra, még akkor is, ha a marcipán nem zöld (ahogy az hagyományosan szokott lenni). Mert hogy nézne ki zöld marcipán bevonatos tortán a spanyol sárga-piros zászló?!

Egészen elégedett voltam a végeredménnyel, úgy tűnt E. is örült a meglepetésének :) és végül egy nap alatt el is fogyott az egész.


Hozzávalók:

A piskótához:
3 tojás
150 ml liszt (75 ml sima búzaliszt + 75 ml kukoricaliszt)
75 g porcukor
1 teáskanál sütőpor

Vanílakrém:
2 tojás
3 dl tej
1 evőkanál cukor
1 evőkanál vaníliás cukor
2 púpos evőkanál liszt

Tejszínhab:
3 dl habtejszín

+ lekvár vagy dzsem (Én ezúttal meggydzsemet használtam)
+ marcipán (kb. 30 dkg)


Melegítsük elő 175°C-ra a sütőt és készítsünk elő egy 22-24 cm-es kerek tortaformát a piskótának, a torta alapjának.

Egy nagy tálban a cukrot a tojással keverjük össze egy robotgéppel, amíg a tojásos massza kifehéredik. Egy másik tálban keverjük össze a lisztet a sütőporral, majd adjuk apránként hozzá a tojáshoz és jó alaposan keverjük el. Ha kész, öntsük a tortaformába.

A sütő alsó részén sütve kb. 30 perc alatt süssük meg a piskótát. Hagyjuk kicsit hűlni a formában mielőtt kivennénk, majd tegyük egy rácsra teljesen kihűlni. 

A vaníliakrémhez keverjük el a tojás sárgáját a cukorral és a liszttel egy közepes méretű edényben, majd lassan öntsük hozzá a tejet, közben folyamatosan keverjük. Alacsony hőmérsékleten folyamatos kevergetés mellett sűrűre főzzük a krémet, amíg nem látunk buborékokat a krémben, majd vegyük le a tűzről. A tojásfehérjét robotgéppel verjük fel keményre, de vigyázzunk de verjük túl, mert különben összeesik. (Akkor van kész, ha fejjel lefelé fordítva a tálat nem csúszik ki a hab.) A habot végül óvatosan keverjük a vaníliás krémhez. 

A tejszínes borításhoz tegyük mindenekelőtt 20 perccel használat előtt a tejszínt a fagyasztóba hűlni. Meg fogod látni, így sokkal könnyebb lesz felverni a tejszínt. 

A kihűlt piskótát vágjuk három egyenlő részre. Az alsó piskótaszeletet helyezzük egy tálcára, kenjük rá a vaníliás krém felét, erre tegyük rá a második réteg piskótát, kenjünk meg lekvárral (ne sajnáljuk, mert pikáns ízt fog neki adni) és a vaníliás krém másik felével. Végül tegyük rá az utolsó, fedő piskótát. 

A tejszínt vegyük ki a fagyasztóból 20 perc hűtés után, öntsük egy tálba és kezdjük el robotgéppel verni. Ha van otthon dr. Oetker Habfixáló, mindenképpen tegyél bele egy kis zacskóval!! Ez az én jolly jokerem!! Ezzel sose lesz folyós a tejszín. Ha kész a tejszín, kenjük be vele a torta oldalát, majd a maradékot halmozzuk a tetejére domb alakban. 

A marcipánt egy hideg porcukros felületen nyújtsuk ki kb. 3 mm vastagra, tekerjük fel a nyujtófára, óvatosan helyezzük a tortára és dekoráljuk tetszés szerint. Én fehér marcipánt használtam ezúttal a torta borításához, a spanyol zászlóhoz és a rózsákhoz pedig piros-sárga marcipánt (természetesen a fehérből is lehet házilag készíteni piros-sárga ételfestékkel).

A torta alapja Honey and soy-tól származik.

2 megjegyzés:

  1. Szia Emese, Vera vagyok, pillants rá a blogomra, én is ilyen svéd-magyar vagyok :) van a blogodnak facebook oldala is?

    VálaszTörlés
  2. Szia Vera,

    ne haragudj, hogy csak most válaszolok, az elmúlt hetekben kevesebb időm volt sajnos a blogra, de most visszatértem :) Megnéztem a blogodat, a FB-on like-oltam is, nagyon tetszik. Látom, Te is vegyesen készítesz midnenféle recepteket, svédet, magyart, éppen ami sorra kerül.
    Nekem is van fb-oldalam, itt találod: http://www.facebook.com/baklavaria

    Üdv,
    Emese

    VálaszTörlés

Üzemeltető: Blogger.

© 2011 Baklavaria Café, AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena