Török, magyar, svéd édességek és más finomságok, amiknek senki nem tud ellenállni...

2012. május 28., hétfő

Hummus

A hummusz az egyik legnépszerűbb és legszélesebb körben fogyasztott étel a Közel-Kelet országaiban. A hummus a csicseriborsó arab megfelelője, ami a hummusz legfőbb hozzávalójának számít. 

A hummusz eredete vitatott. Ennek oka, hogy a hummusz olyan régóta ismert ételnek számít és olyan sok változata létezik, hogy a pontos eredete az évszázadok alatt elveszett. Néhány forrás szerint a hummusz az egyik legrégebb ismert étel, hiszen egyes források szerint a csicseriborsót már az ókori Palesztinában is fogyasztották, Mezopotámiában a csicseriborsó volt az egyik legkorábban termesztett termés, illetve az ókori Rómában is általánosan elterjedt ételnek számított. Más források szerint Saladin készítette először a XII. században. (Saladin kurd muszlim volt, akit elsőként lett Egyiptom és Szíria szultánja.) Az első írott recept a XIII. századi Egyiptomból származik.

A hummusznak rengeteg változata létezik világszerte, mindenütt más ízesítéssel készül. Néhány típusának erős citromos aromája van, máshol különleges fokhagymás vagy épp fűszeres íze van. 
A hummuszt főként előételként fogyasztják pita kenyérrel vagy friss zöldségeket mártogatva, tökéletes alternatíva mártogatós szósznak.


Pénteken a legjobb barátnőm, E. búcsúztatójára készítettem hummuszt legutóbb brokkoli krém és a kedvenc naan-unk, indiai kenyerünk társaságában.

Ezek közül is először a hummusz receptjét osztom meg Veletek, amihez a receptet a mindig megbízható forrásból, a BBC Good Food-ról vettem.

Hozzávalók:
250 g csicseriborsó (szárított vagy konzerv)
100 g tahini (szezámmag őrlemény)
1/2 evőkanál őrölt köménymag
1/2 evőkanál chili (én tört chili paprikát használtam)
3-4 evőkanál citromlé
1,5 evőkanál olívaolaj
1 evőkanál só

(+ kb. 2 dl főzővíz)



Néhányszor mossuk át jó alaposan a csicseriborsót és tiszta vízben egy éjszakán át áztassuk. Hagyjunk elég vizet a tálban a csicseriborsón, mert a víz nagy részét fel fogja szívni az éjszaka folyamán és körülbelül kétszeresére nő. (Természetesen használhatunk konzerv csicseriborsót is, így megspóroljuk az áztatási időt.)

A következő nap egy nagy lábasban tegyük fel a csicseriborsót főni, kb. 1 órán keresztül. (Egy hasznos tipp: tegyünk egy kis szódabikarbónát a főzővízbe, így valamivel gyorsabban megfő.) Addig főzzük, amíg egy villával könnyen szét tudjuk nyomni a szemeket. Amikor készen van, leszűrjük a borsó szemeket, és egy tálban félretesszük a főzővizet.

A megfőtt csicseriborsót egy mixerbe tesszük vagy előveszünk egy botmixert és finomra daráljuk, szükség esetén főzővizet is teszünk hozzá. Ha készen van, hozzáadjuk a tahinit, sót, olívaolajat, citromlét, chilit és ismét átturmixoljuk a masszát, ha még úgy érezzük, adunk hozzá vizet.

Tálaláskor egy kis olívaolajjal meglöttyintyük a tetejét és meleg pitával tálaljuk.

Afiyet olsun!


 

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

Üzemeltető: Blogger.

© 2011 Baklavaria Café, AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena