Török, magyar, svéd édességek és más finomságok, amiknek senki nem tud ellenállni...

2012. május 27., vasárnap

Búcsúzós almatorta

Múlt héten búcsúztattuk az egyik kollégámat ezért szerveztünk egy kis búcsúztató partyt neki a nap végére. Előző nap ötleteltünk a többiekkel, hogy mit készítsünk, mit hozzunk az összejövetelre, amikor a csapat egyetlen férfi tagja felvetette: "...például Emese süthetne egy tortát..", "...mert én szem előtt tartom a csapat érdekeit, Te pedig már bizonyítottál. :) " Ez azt jelenti, sütnöm kell este egy tortát, de mit?

Amerikai almás pite!! Igen! Senki nem fogja elhinni nekem, hogy még sose próbáltam ki a  tradicionális amerikai almás pitét de A's búcsúztatója tökéletes alkalomnak bizonyult kipróbálni Angela Nilsen receptjét.


Hozzávalók a töltelékhez:
1 kg savanykás alma
14 dkg porcukor
1/2 evőkanál fahéj
3 evőkanál liszt (én Update lowcarb mastermixet használtam)


A tésztához:
22,5 dkg vaj vagy margarin
5 dkg porcukor
2 tojás
35 dkg liszt (én 20 dkg teljes kiörlésű ! 15 dkg Update lowcarb mastermixet használtam)


A tésztához a vajat és a cukrot egy nagy tálba tesszük és robotgéppel jó alaposan kikeverjük. Üssük bele egy egész tojást és egynek a sárgáját (a fehérjét megtartjuk a mázhoz) és kb. 1 perc alatt jól összedolgozzuk a vajjal. Ezt követően a lisztet fokozatosan hozzáadagoljuk. Egy ideig fakanállal dolgozzuk össze, majd kézzel fejezzük be a tészta kidolgozását. Óvatosan dolgozzuk labda formába, csomagoljuk folpackba és tegyük a hűtőbe kb. 45 percre. 

Amíg a tészta hűl a hűtőben, az almát megpucoljuk, kimagvazzuk és felszeleteljük vékony, kb. 5mm-es cikkekre. Összekeverünk a porcukrot a fahéjjal és a liszttel egy akkora tálba, amibe később az alma is belefér.


Miután a tészta lehűlt egy kicsit, előmelegítjük a sütőt 190°C-ra. A mázhoz a tojásfehérjét egy villával finoman felverjük egy kis tálkában és félretesszük.


A tészta 1/3-át levágjuk és visszacsomagoljuk a folpackba, amíg a tészta 2/3-át kinyújtjuk és kibélelünk vele egy 20-22 cm-es piteformát. Akkorára nyújtsuk a tésztát, hogy kicsit nyúljon túl a formán. 


Az almát forgassuk bele a lisztes, porcukros, fahéjas keverékbe és egyből tegyük is bele a piteformába, hogy a porcukor nagyon ne olvadjon el az almán. A tészta maradék 1/3-át is nyújtsuk ki kb. 28 cm-esre és borítsuk be az almát vele. 


Egy kis vízzel kenjük körbe a tészta szélét, majd a tésztafedelet nyomkodjuk rá kicsit az almára. A felesleges tésztaszéleket egy éles késsel levágjuk és a tészta tetején vágjunk öt kicsi hasítékot, hogy a gőz ott távozhasson sütés közben. (Ha szeretnénk, a tortát ennél a lépésnél le is lehet fagyasztani és később frissen kisütni.) 


A tojásfehérjével bekenjünk a tésztát és megszórjuk egy kevés porcukorral. kb. 40-45 percig sütjük, amíg szép aranybarnára nem sül. Ekkor kivesszük a sütőből és 5-10 percig hagyjuk hűlni. Tálalás előtt még egy kis porcukorral meghintjük.

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

Üzemeltető: Blogger.

© 2011 Baklavaria Café, AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena