Török, magyar, svéd édességek és más finomságok, amiknek senki nem tud ellenállni...

2013. április 6., szombat

Túró rudi torta - közös projekt Lila Kancsóval





Lila Kancsóval követtük el közösen ezt a brutál túró rudis "merényletet" Ildi barátnőnk születésnapja alkalmából. :)  A Kadarka Bárba szerveztük a szülinapi meglepi partyt szerdán, ahol a vacsora és néhány levendulás fröccs után kacsintottunk egyet a pincéreknek, akik már kapcsolták is le a villanyt, az Alma együttes Ma van a szülinapom c. számát pedig be, majd jött is a torta tüzijátékkal  egyenesen az ünnepelt elé. Volt nagy ámulat, gondolhatjátok. Heten kb. 3 perc alatt elpusztítottuk ezt a mini túrós csodatortát. :)
Amikor tortán gondolkoztunk, mind a ketten Puffin Tökéletes túró rudi tortája jutott az eszünkbe. Mindketten régóta szemeztünk vele, de egyikünk se készítette még el eddig. Az arányokon icipicit módosítottunk, de egyszerűen fantasztikus lett, mind látványra, mind ízre. 

Hozzávalók (18 cm):

Brownie-s alaphoz:
100g étcsoki (60%-os)
100 g vaj
125 g cukor
2 tojás
50 g liszt


Túrós krémhez:
50 dkg túró
2 dl tejszín
4 g zselatin
5 dkg cukor
1 bio citrom reszelt héja

+ 10 dkg étcsoki



A brownie-s alap elkészítése:
1. A sütőt előmelegítjük 180°C-ra.

2. A csokit egy kis lábasban vízgőz felett megolvasztjuk, majd félretesszük.

3. A puha vajat a cukorral habosra keverjük, majd hozzáadjuk a tojást, majd a lisztet, végül az olvasztott csokit és simára keverjük. 

4. 18 cm átmérőjű kerek kapcsos tortaforma alját kibéleljük sütőpapírral, az oldalát kicsit kivajazzuk, majd beleöntjük a masszát és az előmelegített sütőben kb. 20-25 perc alatt készre sütjük. Mielőtt elkészítenénk rá a túrós krémet, hagyjuk teljesen kihűlni.

A túrós réteg elkészítése:
1. Egy nagy tálban a túrót elkeverjük a cukorral, belereszeljük a citrom héját.

2. Egy másik edényben a tejszínt elkeverjük csomómentesre a zselatinporral, és kicsi lángon, folyamatos kevergetés mellett felmelegítjük, de éppen annyira, hogy a zselatin felolvadjon a tejszínben (de arra figyeljünk, hogy semmiképp se forraljuk nagyon).

3. Ha levettük a tűzről a zselatinos tejszínt, öntsük hozzá folyamatos kevergetés mellett a túróhoz. Kóstoljuk meg mindenképp. Ha szeretnénk, lehet még bele tenni egy kis cukrot vagy citromhéjat is.


Torta összeállítása + csokiöntet:
1. A 10 dkg étcsokit megolvasztjuk szintén kis lábasban vízgőz felett, majd félretesszük.

2. A brownie-t visszatesszük a kapcsos formába, a túrókrém felét ráöntjük, csurgatunk rá olvasztott csokit és betesszük 10-15 percre a hűtőbe. Ha kivettük a hűtőből, ráöntjük a maradék túrókrémet és egy kiskanál segítségével a maradék olvasztott csokit is rácsurgatjuk. Ha készen vagyunk, mehet vissza a hűtőbe dermedni. 

Nálunk egy egész éjszakát állt, de a torta "anyja", Puffin szerint 1 csomag zselatinfix használatával egy óra alatt megdermed (A zselatinfix előnye, hogy nem kell felforralni, csak egyszerűen hozzákeverni a túróhoz. Lehet az gyorsabban megköt, mint a sima zselatin. Én azt sajnos nem annyira tudom, mert mindig inkább a jól bevált főzős zselatinos megoldást választom.). Mindenkinek saját belátására van tehát bízva, melyik verziót választja, mindenesetre én ilyen zselatinos sütiknél nem szeretek kockáztatni, inkább időben elkészítem.

Ez azonban tényleg részletkérdés, mert istenifinom, könnyű, krémes, nem túl édes, nem folytogatós tortáról beszélünk, amit egyszer mindenkinek kötelező kipróbálnia!!!!! Utána pedig úgyis mindenki függő lesz szerintem..hehehe..



2 megjegyzés:

  1. Csodásan néz ki! Sajnálom, hogy nem lehettem a faló-brigád tagja...;-)

    VálaszTörlés
  2. Bolti piskótalap nem illik hozzá? Lehet buta a kérdés, csak kevés lesz az időm rá, ezért kérdeztem! ��
    Előre is köszönöm a választ!

    VálaszTörlés

Üzemeltető: Blogger.

© 2011 Baklavaria Café, AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena