Török, magyar, svéd édességek és más finomságok, amiknek senki nem tud ellenállni...

2013. április 3., szerda

Nigella Lawson: Nigella Expressz 2. - Könyvajánló

Nigella Lawson karrierje
Az angol újságíró, televíziós műsorvezető Nigella Lucy Lawson 1960-ban született Angliában. Szülei, Nigel Lawson egykori brit pénzügyminiszter és Vanessa Salmon, a J. Lyons and Co. birodalmat irányító család tagja (A J. Lyons and Co. egy piacvezető brit étteremlánc, élelmiszergyártó és hoteleket egyesítő cég, amelynek egyik leghíresebb egykori beosztottja Margaret Thatcher volt).

Nigella miután lediplomázott az Oxfordi Egyetemen,  könyv- és étteremkritikusként kezdett el dolgozni, majd 1986-ban a The Sunday Times magazin helyettes irodalmi szerkesztője lett. Később szabadúszó újságíró lett és számos újságnak, magazinnak írt cikkeket.

1998-ban adta ki az első szakácskönyvét, How to Eat címmel, amely 300.000 eladott példányával a toplisták élére került. 2000-ben kiadott második könyvével, a Domestic Goddess-szal (magyar címe: Hogyan legyünk házi istennők?) a British Book Award díjátadón elnyerte az Év Szerzője díjat. 

1999-ben elindult tévés karrierje is.  A Channel 4 tévécsatornán sugározták a Nigella Bites c. műsorát, amelyet egy újabb bestseller könyv követett. A Nigella Bites tévésorozattal Nigella elnyerte a Guild of Food Writers díjat is. A 2005-ben Nigella néven futott napi talkshowja elég sok negatív kritikát kapott, így az alacsony nézettség miatt egy idő után le is vették műsorról. Szintén Nigella adott otthont a Food Network tévécsatorna Nigella Feasts (Nigella Ünnepei) című műsorának az Egyesült Államokban 2006-ban, amelyet az Egyesült Királyságban a BBC Two csatornán egy háromrészes sorozat, a Nigella's Christmas Kitchen (Nigella Karácsonyi Konyhája) követett. Ez vezetett aztán a 2007-es Nigella Expressz c. műsor elnindulásához.

Mára világszerte több mint 3 millió példányt adott el szakácskönyveiből. Eddig megjelent könyvei:
  • Nigellissima - Easy Italian-Inspired Recipes
  • Kitchen - recipes from the heart of the home
  • Nigella Fresh
  • Nigella Christmas
  • Nigella Express (magyar kiadás: Nigella Expressz 1-2.)
  • Feast - Food That Celebrates Life
  • Nigella Bites (magyar kiadás: Nigella falatozója)
  • How To Be A Domestic Goddess (magyar kiadás. Hogyan váljunk házi istenőkké)
  • How To Eat - the pleasures and principles of good food 

Nigella Expressz 2. 
Nigella az Expressz c. könyv folytatásában az első könyvhöz hasonlóan villámgyorsan elkészíthető ételeket oszt meg a tőle már megszokott könnyed, humoros stílusban, néha egy kis öniróniával is fűszerezve, amelyeket a rohanós hétköznapokon is bármikor elkészíthetünk kifogás keresése nélkül. Nigella is imád enni, imádja a jó ételeket és akkor boldog, ha a konyhában valami finomságot dobhat össze a családjának vagy barátainak. A könyvvel azt az elvet próbálja  elfogadtatni és  népszerűsíteni, hogy nem feltétlenül pénz vagy idő kérdése, hogy valami friss, különleges ételt varázsoljunk az asztalra, akár pillanatok alatt (Természetesen a bevásárlásról se szabad megfeledkezni, amely sokszor több időt vesz el, mint maga a főzés. Persze ha alap élelmiszerek vannak otthon, hétvégente pedig bevásárolunk friss zöldségből, gyümölcsből, akkor egy hétig biztos, hogy minden nap tudunk ínycsiklandó finomságot az asztalra tenni). Azért persze Nigella is azt vallja, hogy a rohanós hétköznapok mellett kell időt szánni a hétvégi lustálkodós, kicsit ráérősebb napokra is, amikor nyugodtan belefeledkezhetünk a főzőcskézésbe, zöldségek pucolásába, aprítgatásába, vagy csak egyszerűen a kedvenc ételeinket nem kapkodva készítjük el. 

A könyv címéhez mérten nemcsak a receptek készíthetőek el villámgyorsan, hanem Nigella maga a receptek megírásakor is törekedett a rövid, lényegre törő leírásokra, illetve arra, hogy a receptek könnyen átláthatóak legyenek. 

A recepteket az alábbi fejezetekre bontotta:
 
Koktélparti villámmódra 
Ebben a fejezetben Nigella egy nagyobb vendégsereg fogadásához próbál segítséget, tippeket adni annak elkerüléséhez, hogy már 2 nappal az esemény előtt a konyhában álljunk. A brit szakácsnő inkább a laza, könnyed finomságok híve. Megosztja saját gyakorlati tapasztalatait is az olvasóval, például hogy ő a lakásban minden létező vízszintes felületet, polcot, asztalt telipakol valamilyen harapnivalóval, szőlővel vagy bármilyen más csipegetnivalóval, gyümölccsel, hogy a vendégeit a bőség érzése árassza el, amikor belépnek a lakásba. De kiemeli azt is, milyen fontos számára, hogy apró, nem túl hivalkodó virágokat is elhelyezzen a lakásban, illetve nagyon fontos, hogy a parti során több helyen szalvétahalmokat, kisebb-nagyobb tálkákat is elhelyezzünk, ezzel hagyva, hogy mindenki szabadon járkálhasson anélkül, hogy szétmorzsálná a lakást, vagy a megmaradt ételt a kezében kellene tartogatnia, amíg nem jut el megint a lakás azon részébe, ahol meg van terítve.

Nigella szerint nem az a fontos egy partyn, hogy rengeteg különböző féle ételt készítsünk. Általában 2-3 félét szokott készíteni, de abból bőségen, ha pedig leülős vacsorákat ad, akkor se arra esküszik, hogy elkápráztassa a vendégeit, hanem, hogy a legkevesebb munkával  egy felejthetetlen estét szervezzen nekik.

A fejezetben található receptek többek között:
- Zöldalmás martini koktél
- Habzó piros gyömbérkoktél
- Krumplis lepény füstölt lazaccal
- Avokádós-zöldborsóhummuszos crotini
- Vörös saláta fügével és serrano sonkával
- Fehércsokoládés borsmentahab
- Fekete szeder muskotályzselében
- stb.
 




Könnyen, gyorsan, latinosan 
Ebben a fejezetben nem feltétlenül autentikus mexikói recepteket találunk, Nigella saját bevallása szerint se szeretné azt állítani, hogy a receptjei azok, azonban mindenképp igaz rájuk, hogy a mexikói konyhaművészet és kultúra ihlette őket. 

A fejezet receptjei többek között:
- Mexikói csípős-fűszeres rántotta
- Mexikói csirkesaláta paradicsomos feketebab-salsával
- Roquamole
- Margarita fagylalt
- stb.

Útközben 
Nigella néhány olyan receptet oszt meg velünk ebben a fejezetben, amelyek gyerekeknek iskolába uzsonnanára, felnőtteknek munkahelyre is készíthetőek és ráadásul könnyen szállíthatóak, amellett, hogy természetesen frissek, ízletesek.

A fejezet receptjei:
- Pestós zöldborsó krémleves
- Rocky road csokis kekszes szelet
- Szezámos földimogyorós tésztasaláta
- Spanyol omlett
- New Orleans-i coleslaw
 




Olasz módra, gyorsan 
Nigella kedvenc, saját szájízére alakított olasz receptjeit is bemutatja, mint például:

- Tonhalas babsaláta
- Pappardelle escaroléval
- Spaghettini chilis garnélával
- Calabriai bárányborda chilivel és olajbogyóval
- Marsalás-mézes körte gorgonzolával
- Budino di cioccolato
 
 
Karácsony könnyedén 
A karácsonyi készülődés kapcsán is Nigella azt hangsúlyozza, hogy ahelyett, hogy feleslegesen túlstresszelnénk azt és megőrülnénk a ránk váró hosszú óráktól a konyhában, a lényeg a mennyiségen van. Lehet nagy vendégséget fogadni minimális erőfeszítéssel is. Nigella jelmondata: "jobb kevés féléből sok, mint kevés sokféléből".

- Italok: Christmas in a glass (Pohárba zárt karácsonyi) koktél, Gránátalmás bellini koktél, Martinis olajbogyók
- Ételek: Édes mázzal sült ropogós koktélkolbász , Halumifalatok, Tenger gyümölcse tál, Pekándiós-kéksajtos sütőtök
- Desszertek: Gyümölcsös batyuk bourbonvajjal, Tojáslikőrös hab, Ropogós pillecukros kocka, Sherrybe áztatott karácsonyi gyümölcsök
- stb.
 
Váratlan vendégek 
Az utolsó fejezetben Nigella nem szeretné megmondani, hogy mik azok a fix hozzávalók, amelyeket mindig érdemes a kamrában tartani váratlan vendégek fogadása miatt, inkább csak megosztja, hogy ő milyen alapanyagokat tart mindig készenlétben a legváratlanabb alkalmakra is. Pl.: várfalnyi babkonzerv, fűszerolajok (Nigella TOP 3 kedvence: fokhagyma olaj, wokolaj és chilis olaj).

Nigella kedvenc receptjei, hozzávalói:
- Három kedvenc öntet: aranysárga mézes-mustáros öntet, vörösboros-szardellás öntet, wasabis-lime-os öntet
- Fűszeres- sültpaprikás hummuszkrém
- Aranyszínű kecskesajt
- Minestrone leves percek alatt 
- Csokoládés-körtés sütemény
- Clafoutis
- Vaníliás alma szív alakú pirítóssal
 
Ahogyan a fenti kis ízelítőből is látható, Nigella igen színes, változatos receptgyűjteményt tett közzé a Nigella Expressz 2. c. könyvében, amelyek legfőbb erénye a gyors elkészíthetőségük, amely azonban sosem megy a minőség rovására.

Nigella szavait pedig sose felejtsük el: "A főzés olyan, mint maga az élet: a legjobb tudásunk szerint próbálunk keresztülevickélni rajta".

Nigella Lawson: Nigella Expressz 2.
Kiadó: Szukits Kiadó
Megjelenés éve: 2012
Oldalszám: 208
Ár: 6.500 Ft

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

Üzemeltető: Blogger.

© 2011 Baklavaria Café, AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena