Klasszik családi receptnek számít már nálunk ez az 1992-es kiadású Édességek c. könyvben (Nova Szakácskönyvek sorozat, 1992.) megjelent francia almatorta. Szeretem az ilyen önmaguk egyszerűségével mindenkit lenyűgöző süteményeket. Ma reggel is besepertem 1-2 dícséretet a munkahelyen, miközben a kollégák a reggeli kávéjuk mellé elmajszoltak egy-egy szeletet.
Hozzávalók (28 cm-es tortaformához):
7,5 dkg puha vaj
10 dkg cukor
1 evőkanál vaníliás cukor
csipet só
2 tojás
10 dkg liszt
5 dkg étkezési keményítő
1 teáskanál sütőpor
Töltelék:
75 dkg savanykás alma
A tetejére:
5 dkg cukor
1 evőkanál vaníliás cukor
1,5 dl tejföl
2 tojás
+1 evőkanál porcukor
1. A sütőt előmelegítjük 180°C-ra és egy 28 cm átmérőjű kapcsos tortaforma alját kibéleljük sütőpapírral, az oldalát kicsit kivajazzuk.
2. A vajat a cukorral, vaníliás cukorral és a sóval habosra keverjük, ezután egyesével hozzáadjuk a tojásokat, majd a lisztet, a keményítőt és a sütőport is hozzákeverjük.
3. Az almát meghámozzuk, a magházát kivágjuk és fél cm vastag szeletekre vágjuk.
4. A tésztát a tortaformába öntjük, egyenletesen elegyengetjük és szépen elrendezzük a tetején az almaszeleteket és az előmelegített sütőben kb. 35 percig sütjük.
5. Amíg a torta sül, a tejfölt a cukorral, vaníliás cukorral és a tojásokkal kikavarjuk. 35 perc sütés után a tortát kivesszük a sütőből, ráöntjük a tejfölös keveréket és a sütőbe visszatéve még 25 percig sütjük.
A kihűlt tortát tálalás előtt porcukorral még megszórhatjuk.
0 megjegyzés:
Megjegyzés küldése