Török, magyar, svéd édességek és más finomságok, amiknek senki nem tud ellenállni...

2013. április 22., hétfő

Francia almatorta


Klasszik családi receptnek számít már nálunk ez az 1992-es kiadású Édességek c. könyvben (Nova Szakácskönyvek sorozat, 1992.) megjelent francia almatorta. Szeretem az ilyen önmaguk egyszerűségével mindenkit lenyűgöző süteményeket. Ma reggel is besepertem 1-2 dícséretet a munkahelyen, miközben a kollégák a reggeli kávéjuk mellé elmajszoltak egy-egy szeletet.

Hozzávalók (28 cm-es tortaformához):

7,5 dkg puha vaj
10 dkg cukor
1 evőkanál vaníliás cukor
csipet só
2 tojás
10 dkg liszt
5 dkg étkezési keményítő
1 teáskanál sütőpor

Töltelék:
75 dkg savanykás alma

A tetejére:
5 dkg cukor
1 evőkanál vaníliás cukor
1,5 dl tejföl
2 tojás

+1 evőkanál porcukor


1. A sütőt előmelegítjük 180°C-ra és egy 28 cm átmérőjű kapcsos tortaforma alját kibéleljük sütőpapírral, az oldalát kicsit kivajazzuk.
 
2. A vajat a cukorral, vaníliás cukorral és a sóval habosra keverjük, ezután egyesével hozzáadjuk a tojásokat, majd a lisztet, a keményítőt és a sütőport is hozzákeverjük.
 
3. Az almát meghámozzuk, a magházát kivágjuk és fél cm vastag szeletekre vágjuk.
 
4. A tésztát a tortaformába öntjük, egyenletesen elegyengetjük és szépen elrendezzük a tetején az almaszeleteket és az előmelegített sütőben kb. 35 percig sütjük.
 
5. Amíg a torta sül, a tejfölt a cukorral, vaníliás cukorral és a tojásokkal kikavarjuk. 35 perc sütés után a tortát kivesszük a sütőből, ráöntjük a tejfölös keveréket és a sütőbe visszatéve még 25 percig sütjük.
 
A kihűlt tortát tálalás előtt porcukorral még megszórhatjuk.
 
 

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

Üzemeltető: Blogger.

© 2011 Baklavaria Café, AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena