Török, magyar, svéd édességek és más finomságok, amiknek senki nem tud ellenállni...

2013. március 2., szombat

Bors Gasztrobár - teszt


Szerelem volt első látásra. Tudtam már akkor, amikor tavaly, 2012 júliusában megnyílt, a szerintem nem elfogultan állított, 2012 legjobb új budapesti gasztrobárja. Már akkor kíváncsian figyeltem, mi készül itt, amikor naponta elsétáltam a Kazinczy utcában, de még csak a hely kialakítása zajlott és az ablakok papírral voltak leragasztva, be ne leshessünk. A nyitást követő 2 héten belül már követőjük voltam a facebook-on. Munkaidőben rá-rápillantva az oldalukra mosolyogva figyeltem a közzétett életképeket, hogyan készül az aznapi menüsor. Ezek tuti nem 100-asak....gondoltam...de persze csakis jó értelemben. :))) Az első határozott emlékem róluk:


VÉGRE, gondoltam, egy hely ahol nem savanyú, kedvtelen és udvariatlan pincérek/szakácsok fognak kiszolgálni, hanem két jó humorú fiatalember. És ha ezt még azzal is tudják fokozni, hogy az ételeik is finomak, akkor tuti lesz a siker. Azt hiszem, nagyon bejött a fiúknak az ötlet.

Március 2. piros betűs nap lesz mától a naptárban. A nap, amikor először ellátogattam a Bors Gasztrobárba. Ugyan itt lakok tőle 3 perc sétára, ezért szégyellem is magam rendesen, hogy több mint fél évnek kellett eltelnie, hogy személyesen is leteszteljem a mára fogalommá vált Bors Gasztrobárt. Ettől függetlenül folyamatosan figyelemmel követem a fiúk ügyködését a fél év alatt közel 7.000 rajongóval rendelkező facebook oldalukon, de mindig elolvasom más oldalak, bloggerek ajánlóit, kritikáit is.  



De kik is találták ki a Bors Gasztrobárt? Rethling Gyuri és Lipher Tamás, közel 15 és 20 év tapasztalattal rendelkező szakácsok álma vált valóra a Bors megnyitásával. Céljuk minőségi ételeket kínálni minőségi alapanyagokból + jó ár-érték arányban = a végeredmény: elégedett vendég.  Minőségi streetfood francia bisztrókhoz hasonló környezetben. Nálam a képlet minden eleme teljesült. :)

De hogy keveredtünk ma be a Borsba? Ildi barátnőmmel miközben elkezdtük főzni a szombati ebédet fél 12 körül, egyikünknek eszébe jutott, miért nem ugrunk le inkább a Borsba ebédelni, a most főzött ebédet meg eltesszük holnapra. Már úgyis ezer éve tervezzük. Mondanom se kell, nem kellett sokáig győzködnünk egymást. Alig vártuk, hogy megfőjön az ebéd (közben természetesen lecsekkoltam a FB-on a mai leveskínálatot, és nyugtáztam, hogy tudunk majd miből választani). Amikor kész lett, gyors lekaptuk a tűzről, cipő, kabát fel és már robogtunk is le a Borsba. Természetesen ma is teli volt, szinte moccanni se lehetett. Milyen lehet hétköznap délben, amikor a környékbeli irodisták ellepik (jövő héten ebben a minőségemben is lecsekkolom, ha már itt dolgozok a sarkon..hihi...)?! A teltház ellenére kb. 3 perc alatt sorra kerültünk. Ennyi idő szűkösen volt csak elég, hogy végigtanulmányozzuk az igen impozáns étlapot, ezért inkább Lipher Tomi segítségét kértük. Mivel rá volt írva a fejünkre, hogy először vagyunk itt, a klasszikusokat ajánlotta nekünk (French Lady és kókuszos-chilis sütőtökleves). De mielőtt rátérnék arra, mit is ettünk végül, lássuk, miből lehet választani. 

A főzőpult felett látható mindig az adott napi ajánlat. Általában 6-7, naponta változó levessel várják a fiúk a betérő vendégeket. Egy mindig fix, a kókuszos-chilis sütőtökleves. Emellett ma még fokhagymás sárgaborsólevest kolbival, korianderes karottaleves csirkével, curry-s fehérrépaleves, HARD CORN-t + sonkával (azaz chilis-tejszínes kukoricalevest), és zöldkókuszos banánlevest kínáltak.

Emellett körbenézve a falakra kihelyezett táblákon, megtaláljuk a híressé vált grillezett bagettjeiket, a fiúk humorához híven vicces fantázianevekkel. A kedvencünk: "braindead" agyvelővel :), de van "thai masszász" is zöld curry-vel meg a külföldieknek "Hungarian Dream" jó magyaros szokáshoz híven megpakolva paprikás szalámival, paradicsommal, paprikával és füstölt sajttal. Hehe ez se lehet rossz...

De emellett gondolnak a vegákra és diétázókra (salátával) és szívesen megkóstolnám egyszer a "thai-olasz fúzió" tésztakreációjukat is, illetve valamelyik főzeléküket is.


Minden levest lehet kis vagy nagy menüben is kérni. A kis- és nagy menük esetében a leves mennyisége azonos (1 pohár), csak a szendvics méretében van különbség. A kis szendvics, pont a nagy fele. Egy tartalmas levessel együtt nekem ez is bőven elég volt, a nagy menü egy nagyobb darab férfiemberhez igazított adag lehet.

Akibe még emellett, ezután fér bármi más is, megkóstolhatja a fiúk különleges szörpjeit (pl. korianderes meggy, borsos feketeribizli, chilis jaffa, stb.) is. Állítólag ezek is nagyon ütősek. A mai teszt után ezt minden kétely nélkül elhiszem annak, aki már kóstolta.

A rendelés leadásakor még hezitáltunk egy jó kis sajttortán is, de miután kicsit engednünk kellett a nadrágszíjon, ennek tesztelését a legközelebbi alkalomra halasztottuk.

Lássuk akkor a mai menünket. Az én választásom a közkedvelt kókuszos-chilis sütőtöklevesre esett, Ildi pedig zöldkókuszos banánlevest választott. Mindkettő nagyon ízlett nekünk (féltávnál ugyanis cseréltünk, egyikünk se maradjon ki a jóból :). A sütőtöklevesben nem volt hivalkodó a kókusz, viszont annál kellemesebben érződött a chili (aki nem bírja az erőset, az se ijedjen meg, a fiúk az arany középutat választották az erősséget illetően, hogy mindenkinek a kedvében járjanak), krémesen lágy és tartalmas levesre sikeredett. Ezután nagyon jól esett a hideg, hűsítő banánleves, amiben szintén nagyon jó arányban találták el a kókusz-banán ízét. Egyik se nyomta el a másik ízét...miközben ettem, azon gondolkoztam, milyen népszerű lesz ez a vendégek körében majd nyáron kánikula idején.



A leves mellé Tomi ajánlására egy kis- és egy nagy French Lady bagett mellett döntöttünk, málnás hagymalekvárral, csirkemellel és edami sajttal. A bagettbe beleharapba Ildivel csak hümmögtünk...és ugyanaz volt az első gondolatunk...ez tényleg MÁLNÁS hagymalekvár. Nagyon finom ropogósra grillezték a bagettet, a sajtot nem spórolták ki belőle, folyamatosan azzal vesződtem, hogy harapjam el a még langyos, folyamatosan nyúlni akaró sajtot. Abszolút csillagos 5-ös!!!!


Nagy menü: leves + nagy szendvics: 1.090 Ft
Kis menü: leves + kis szendvics: 870 Ft
Tészta menü: leves + tészta: 1.240 Ft
Főzelékek: 710 Ft
Szörpök: 350 Ft
Desszertek: 490 Ft 

Valóban nagyon hangulatos gasztrobárt sikerült létrehozniuk a fiúknak, nem csalódtam, tényleg azt kaptuk, amiért odamentünk és biztos vagyok benne, hogy ha holnap vagy egy hónap múlva betérek, ugyanazt a magas színvonalat fogom kapni. 

Három szóval összefoglalva: igényes, minőségi, hiteles! 
Konklúzió pedig: Borsozni menő!!:)

Bors Gasztrobár
1075 Budapest, Kazinczy utca 10.
Telefon: +36-70/935-3263; +36-70/701-3656
Nyitvatartás: H-Sz: 11:30 - 21:00
Fizetés: egyelőre készpénzzel, Erzsébet utalvánnyal



0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

Üzemeltető: Blogger.

© 2011 Baklavaria Café, AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena