Török, magyar, svéd édességek és más finomságok, amiknek senki nem tud ellenállni...

2012. október 7., vasárnap

Rumos-mandulás cake pop



Az első cake popjaim elkészültek. Juhúúú!!! Első próbálkozásnak nem is rossz. Természetesen van még mit tanulnom és fejlődnöm, de kicsik, édesek, csokisak és az enyémek. :)

Mielőtt megnéznétek mit alkottam, kezdjük az elejéről a cake pop történelmet.

Bakerella a szülőanyja a nyalókapálcikára tűzött sütigolyók műfajának, akitől világszerte sokan átvették és továbbfejlesztették az ötletet. Hatalmas ötletnek tartom, mert:
- a sütik már önmagukban szuperfinomak
- tökéletes desszert kisebb-nagyobb vendégsereg fogadására, családi rendezvényre, munkahelyi buliba, ajándékba, igazából bármikor bárhol bármilyen alkalomra
- egy-egy falat az egész, sokszor pont elég, nem is kell több.
- csak a kreativitás szab határt a megalkotásuknak. Bármilyen sütialapból készíthető, bármivel bárhogyan díszíthető, formálható. Csak a képzelet szab határt mind az ízek mind a díszítés terén
- a megmaradt, akár már meg is száradt sütemények újrahasznosítására tökéletes megoldás.

A cake pop magyar úttörői szerintem méltán Cuppcake Judit és Lilla, millió féle verzióban elkészítették már a  kis amerikai csudanyalókákat, sütiket....öö..akarom mondani sütinyalókákat.

Annak aki még mindig nem tudja, miről beszélek, íme egy kis ráhangolódás Bakerella-tól. Itt lépésről lépésre megnézhetitek, hogyan készül a "sütinyalóka" a Mestertől! :)


Hozzávalók (30 db):
Piskótához:
6 tojás
6 evőkanál cukor
4 evőkanál liszt
1 dl olaj
1/2 csomag sütőpor
4 evőkanál holland kakaópor

Cake popok összeállításához:
+ 10 dkg vaj
+ 10 dkg natúr sajtkrém
+ 2 evőkanál rum

Csokimázhoz:
+ 15 dkg jó minőségű étcsoki
+ szeletelt mandula a díszítéshez


A sütialap elkészítése:
1. A tojásokat szétválasztjuk. A fehérjét kemény habbá verjük, majd félretesszük (a receptek 99%-a mindig a tojássárgájával dolgozik először, azután verik fel a tojásfehérjét habbá. Én mindig fordítva dolgozok, így nem kell elmossam a kézi mixer lapátját.)

2. Egy másik tálban a tojássárgáját elkeverjük a cukorral, kakaóporral, olajjal, sütőporos liszttel, majd óvatosan egy lapáttal beleforgatjuk a tojáshabot.

3. Sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük és 180°C-ra előmelegített sütőben tűpróbáig sütjük. Ha készen van, lehúzzuk róla a sütőpapírt, felszeleteljük és hagyjuk kihűlni, jól kiszáradni. 

Akár előző nap is el lehet készíteni, annál jobban száraz lesz a sütialapunk a golyókhoz. Még jobb, ha van korábbról megmaradt muffinuk, püspökkenyerünk, bármilyen kevert vagy piskóta tésztánk.

A cake pop összeállítása:
4. Egy kis tálban a puha vajat elkeverjük a sajtkrémmel, ha kell 1-2 evőkanál porcukrot hozzáadhatunk. 

5. Egy nagy tálba belemorzsoljuk a sütialapot, meglocsoljuk egy kis rummal, majd fokozatosan adagoljuk hozzá a vajas sajtkrémet. Annyit adjunk hozzá, hogy ne legyen se túl puha, se túl kemény a massza, különben vagy lecsúsznak a pálcika szárán, vagy egyszerűen leesnek róla. Ha jól átgyúrtuk, tegyük 1 órára a hűtőbe pihenni és hogy a tészta jól megszívja magát a vajas-sajtos krémmel.

6. A pihentetett tésztából kis golyócskákat formálunk, majd visszatesszük még egy fél órára a hűtőbe. 

7. Ezalatt a csokoládé 2/3-át megolvasztjuk egy kis lábasban vízgőz fölött, majd a tűzről levéve a maradék csokit is felolvasztjuk benne. 

8. A sütigolyókat kivesszük a hűtőből, a pálcikát belemártjuk a csokiba, majd beleszúrjuk a golyó és beleforgatjuk az olvasztott csokoládéba. A felesleges csokit óvatosan lecsurgatjuk. A kész pop-okat hungarocellbe vagy oázisba szúrjuk és tetszőlegesen dekoráljuk. Mi most mandulát használtunk, de lehet csokireszelékkel, csokidarával, dekorcukorral, illetve fehércsokiba is márthatjuk, amit folyékony ételfestékkel akár színezhetünk is.


0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

Üzemeltető: Blogger.

© 2011 Baklavaria Café, AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena