Török, magyar, svéd édességek és más finomságok, amiknek senki nem tud ellenállni...

2012. október 19., péntek

Padthai Wokbar - teszt


Tegnap két barátnőmmel ünnepeltük utólag a szülinapomat. Meglepetés volt a helyszín, csak annyit tudtam, hogy csütörtökön este 6-tól tegyem magam szabaddá, majd a találkozó napján írták meg a címet, ahova mennem kell. Október 6. utca 4. Google - Google Map - cím beír és 3 másodperc múlva kidobta az étterem nevét, ahova megszervezték a lányok a szülinapi vacsizást. 

A nyáron nyílt Padthai Wokbar. Amióta megnyílt, el szerettem volna menni ide, de valahogy sose jött össze. Kíváncsi voltam mennyire lesz autentikus, mennyire fog hasonlítani az eredeti thai ízvilágra. De kezdjük onnan, hogy....

Mi is az a pad thai? A tradicionális pad thai pirított rizstészta tojással, halszósszal, tamarind szósszal, chili paprikával készül, amihez pluszban jöhet hozzá feltétként tetszés szerint a bab, kelbimbó, garnélarák, csirke, tofu, mogyoró, koriander és lime, speciális thai fűszerkeverék. Tálaláskor rendszerint mogyoróhagymával, más néven salottahagymával és egy darab nyers banánvirággal díszítik. 

Bangkokban elég sokat ettünk a kollégáimmal padthait és ez volt számomra az ehető kategória. Valószínűleg azért nem vagyok odáig a thai kajáért alapjáraton, mert rossz emlékeim vannak a 4*-os hotelünk reggelijeiről. Minden reggel 2 héten keresztül ugyanaz volt a reggeli, a tradicionális ázsiai meleg ételek mellett, amit mi inkább ebédre vagy vacsorára eszünk, alig volt zöldség, viszont volt jó sok azonosíthatatlan lében úszkáló minivirslik, amik állaga a gumihoz hasonlított, íze semmi nem volt. Persze igyekeztek európai szokásokhoz hasonló kontinentális reggelit adni, több, de inkább kevesebb sikerrel. 

A legjobbat talán meglepő, mindig az utcán ettük. Az utcán frissen sült sült banánért oda meg vissza voltunk, de nagyon gyakran vettünk frissen szeletelt ananászt az utcán áruló néniktől. És tegyük hozzá, hogy az ottani ananász íze nem olyan műízű mint amit itthon lehet kapni, sokkal lédúsabb, édesebb. 

Esténként ha végeztünk a munkával, általában este 11 körül, főként a híres Khao San Road-ra mentünk el vacsorázni (mondjuk minden másnap ebédnek minősült, mert a munka mellett ebédelni se volt időnk). A Khao San Road és környéke híres az éttermeiről, bárjairól, bazársoráról, ahol minden második üzlet egy masszázsszalon. Tuktuk-kal kb. 10 perc alatt itt voltunk a hotelből, így ez volt az esti törzshelyünk a kollégákkal.


Visszatérve a budapesti új thai wokbarra....belépve az étterembe, egyből a kasszánál kell leadni a rendelést a falon, illetve menükártyán található összetevőkből. Az ételeket mindenki maga állítja össze. Elsőként választani kell egy alapot (rizstészta, tojásos tészta, üvegtészta, rizs stb.), erre jön feltétként a hús (csirke, marha, rák, kacsa stb.), majd a zöldségmix (tofu, gomba, kesudió, bambuszrügy stb.), majd végül a különböző csípősségű szószmószok (pl. enyhén csípős padthai szósz, édes-savanyú, japán teriyaki szósz stb.) Vannak még emellett leveseik, salátáik és desszertjeik is, akibe még fér valami.

Én, ahogyan a fenti képből is nagyjából kivehető, mindenképp padthai-t akartam enni, ezért alapként csakis a rizstészta jöhetett szóba (ezek már eleve össze vannak keverve egy kis zöldségmix-szel), majd rá csirkét, kesudiót kértem enyhén csípős padthai szósszal (én elég jól bírom az erőset, ezért ez a szósz nekem egyáltalán nem volt csípős).

A rendelés leadását követően a kassza melletti üvegfal mögötti látványkonyában frissen készítik a thai kis emberkék a vacsoránkat. Akit érdekel, végig is nézheti, egyébként pedig le lehet ülni egy asztalhoz és ott megvárni a kész padthait. Elektromos rendszert építettek ki, így egy kijelzőn nyomon lehet követni rendelési szám alapján, hogy mikor vannak készen a megrendelt fogások. Szerintem ez nagyon praktikus, bár nekem túl modern és európaias, ha már autentikus, akkor legyen egyszerű, mint Thaiföldön.

Az én, látszólag kis pad thai adagom, ami a végére nagyon tartalmas lett, nagyon finom volt frissen ropogósra volt pirítva benne minden zöldség, a tészta nem volt túlfőzve. A lányoknak is ízlett a saját maguk által összeállított padthai. Árban átlagosan, ha minden feltétből kérsz kb. 1.470-1.770 Ft-ba jön ki egy adag (alap 990 Ft + hús 290-590 Ft + zöldség 190 Ft + szósz ingyen van), plusz ha valaki kér extra feltétet, az + 90 Ft.


Összességében nagyon kellemes hely (mosolygós padlizsánnal, kezében padthai-jal, tengerben úszkáló kis retkekkel) :) modern étterem, ahol az egyszerű tradicionális thai ízvilágot kombinálták a modern technikával, kicsit európaiasított ízekkel persze (olyan érzésem volt kicsit, mint az itthoni kínai éttermekben, ami nincs közelében sem az igazi kínai éttermeknek), de ennek ellenére ízlett, jól laktam, és tényleg kellett már egy ilyen helyet nyitnia valakinek Budapesten! 

Éljen a Padthai Wokbar, köszönöm Lányok, hogy elhoztatok ide, szuperjó este volt!!!  

Padthai Wokbar
Cím: 1051 Budapest, Október 6. utca 4.
Telefon: +36 1 784 5079
Nyitvatartás: minden nap 11:00-23:00

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

Üzemeltető: Blogger.

© 2011 Baklavaria Café, AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena