Török, magyar, svéd édességek és más finomságok, amiknek senki nem tud ellenállni...

2012. szeptember 11., kedd

Vaníliás-gyümölcsös kosárkák


Tegnap este Ildi barátnőmmel ezeket a kis csodákat alkottuk! Én töltöttem a krémmel, Ildi dekorált! :)

A blogomon már sokféle linzertésztával találkozhattatok, kicsit mindegyik más volt, más volt bennük a liszt-vaj-cukor aránya, de ezúttal a klasszikus linzertészta arányokkal, azaz a 3:2:1 verzióval dolgoztunk. Természetesen nem maradhatott el ebből sem a kedvencem, a reszelt citromhéj. Nyamm!


Hozzávalók:
Tésztához:
30 dkg liszt
20 dkg vaj vagy margarin
10 dkg porcukor
1 tojás sárgája
1/2 citrom reszelt héja

Vaníliás krémhez:
1 csomag vaníliás pudingpor
4 dl tej
4-5 evőkanál porcukor
5 dkg vaj


1. Az omlós tésztát a szokásos módon begyúrjuk. Egy nagy tálban a lisztet a margarinnal elmorzsoljuk, majd hozzáadjuk a porcukrot, vaníliás cukrot, a tojássárgáját, belereszeljük a citrom héját és az egész tésztát gyorsan összedolgozzuk (egy kis joghurtot vagy tejfölt adhatunk hozzá, ha nem állna össze anélkül). Tegyük a hűtőbe pihenni egy órára, de legalább 30 percre. 

2. A sütőt melegítsük elő 200°C-ra, és készítsük elő a kosár sütőformákat, olajozzuk ki őket alaposan, nehogy beleragadjanak majd a kosarak. 

3. Nyújtsuk ki a tésztát és egy akkora kiszúróval, amekkora illik a kosárformákhoz (én boros poharat használtam), szaggassuk ki a tésztát, majd béleljük ki velük a kosárformákat. Az előmelegített sütőben kb. 15-20 perc alatt szépen megsülnek. Vegyük ki őket a sütőből és hagyjuk kihűlni.

4. Ezalatt készítsük el a vaníliás krémet. Ezúttal nem a klasszikus tojássárgájás verziót készítettem, hanem pudingosat, egy kis margarinnal fellazítva. A pudingport elkavarjuk a porcukorral, majd tejjel lassan felhígítva csomómentesre kavarjuk és sűrűre főzzük. Félretesszük hűlni, néha megkavarjuk, majd amikor már csak éppen langyos, hozzákavarjuk a margarint.

5. Ezzel a krémmel töltsük meg a kihűlt kosarakat és gyümölccsel díszítjük. 




0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

Üzemeltető: Blogger.

© 2011 Baklavaria Café, AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena