Szombaton a nagy Vásárcsarnokban sétálgatva a hétvégi menün gondolkoztam, amikor megláttam, hogy az egyik helyen gyönyörű kaliforniai paprikákat árulnak. Pont tökéletes méretűek a török töltött paprikához. Vettem is belőle gyorsan négyet.
Dolma
A dolma török szó, ami "töltött"-et jelent, a dolmak igéből származik, amelynek jelentése "töltve van". A dolma szót töltött ételek megnevezésére használják, ez lehet zöldség, hal, hús, gyümölcs, de akár desszert is.
A dolma tipikus tölteléke a rizs, darált hús, hagyma, paradicsom vagy paradicsomszósz, fenyőmag és mazsola (ha olíva olajba volt áztatva), olíva olaj, cukor, menta vagy kapor, só és bors. Fogyaszthatjuk mezeként, olíva olajban megsütve/megfőzve vagy meleg ételként is, darált hússal töltve.
A dolma szó használatát a Törökországgal szomszédos országok is átvették, dolmadaki Görögországban, t'olma Grúziában, tolma Örményországban, dolmeh perzsa területen, dolme az arab országokban, sarmi Bulgáriában, sarma Macedóniában, sarma, azaz töltött káposztaként ismert Magyarországon és Romániában.
Ha a dolma nem tartalmaz húst, sokszor yalancı dolma-nak hívják, ami hamisított dolma-t jelent.
A legnépszerűbb dolma ételek az alábbiak:
Zöldségek:
- Yaprak dolması vagy sarma - töltött szőlőlevél
- Biber dolması - töltött paprika (általában zöld vagy piros paprikával készítik)
- Kabak dolması - töltött cukkini, tök vagy sütőtök
- Kabak çiçeği dolması - töltött cukkinivirág
- Lahana dolması - töltött káposzta
A fentiek mellett a török konyhában készítenek még töltött paradicsomot, padlizsánt, póréhagymát, birsalmát és hagymát is.
Halak és tengeri herkenytűk
Midye - töltött kagyló
Hamsi dolması - töltött ajóka (Fekete-tengerben élő halfajta, nagyon népszerű Istanbulban)
Uskumru dolması - töltött makréla
Desszertek
Kadayıf dolması - Ez az egyetlen török desszert, amit dolma-nak hívnak. (A linkre rákattintva láthatjátok hogy néz ki)
Na de térjünk vissza az én kis töltött paprikáimra, azaz az Etli biber dolması-ra. Az etli egyébként "húsos"-t jelent.
Hozzávalók:
4 db közepes méretű kaliforniai paprika (piros vagy zöld)
A töltelékhez:
20 dkg darált marhahús
1 kis vöröshagyma vagy 4 szál újhagyma (apróra vágva)
1/4 csésze apróra vágott petrezselyem
2 nagyobb vagy 4 kisebb paradicsom kikapart belseje
1/4 csésze rizs
olíva olaj
2-3 evőkanál víz
só, bors (ízlés szerint)
+ 1-2 evőkanál paradicsomsűrítmény összekavarva 3 evőkanál olíva olajjal és 2 dl vízzel
1. A paprikákat megmossuk, majd a tetejüket levágjuk, de ne dobjuk el, mivel vissza fogjuk tenni őket, miután megtöltöttük a paprikákat. Tisztítsuk meg a belsejüket a magoktól.
2. Melegítsük elő a sütőt 180°C-ra.
3. A töltelékhez keverjük össze a hozzávalókat egy kanállal vagy kicsit gyúrjuk át kézzel. A kész töltelékkel töltsük meg a paprikákat, de ne felülről ne nyomjuk bele túl erősen a tölteléket, csak finoman lapogassuk meg a kanállal. Végül tegyük vissza rájuk a "kalapjukat".
4. Egy nagy hőálló tálba fektessük el a paprikákat, majd öntsük a tálba melléjük a paradicsomos - olíva olajas - vizes mixet. Kb. 30-40 perc alatt félig lefedve készre sütjük. Ha a töltelékben a rizs megpuhult, biztosak lehetünk benne, hogy készen vannak a paprikák is.
0 megjegyzés:
Megjegyzés küldése