Török, magyar, svéd édességek és más finomságok, amiknek senki nem tud ellenállni...

2012. szeptember 1., szombat

Erzsébet királyné tortája - a kedvencem

Eljött ez a pillanat is végre. 

Amikor évekkel ezelőtt terveztem, hogy elindítom egyszer ezt a blogot, megfogadtam, hogy ezt a receptet fogom a legelső bejegyzésemben közzé tenni. Egyrészt, mert ez az egyik olyan receptem, amit eddig sehol máshol nem láttam közzétéve, se magyar, se nemzetközi fórumon, másrészt, mert hihetetlenül isteni ezt a torta és ezért méltatlannak tartom, hogy nem kapta meg eddig a neki járó figyelmet és helyet a sütemények világában. Biztos vagyok benne, hogy mindenki szeretni fogja, aki kipróbálja és remélem, nemsokára úgy lesz ismert ez a torta, mint hogy "tudod, a Baklavaria-féle Erzsébet királyné torta"... álmodozni csak lehet :)


Ma ünnepeltük nagymamám 83. születésnapját és idén is én vállaltam el a születésnapi tortája elkészítését. Nagyon szeretjük a családban ezt a sütit, sokszor sütjük különböző családi összejövetelkor, ezért a mai alkalomra is ezt választottam. A receptet 2005-ben kaptuk anyum egyik kolléganőjétől. Az eredeti recepten kicsit változtatni kellett (kevés volt a vaníliás krém hozzá), de így is már 7 éve az alábbiak szerint készítjük.

Hozzávalók (gáztepsihez):

Piskótához:
8 tojás fehérje
8 evőkanál cukor
10 dkg kókusz
10 dkg darálatlan mák
2 evőkanál liszt
1 kávéskanál szódabikarbóna

Vaníliás krém:
8 tojássárgája
6 púpos evőkanál liszt
20 dkg cukor
1 liter tej
20 dkg margarin

Kekszréteg:
250 g kakaós omlós keksz (pl. Győri)

Tejszínes réteg:
1/2 liter tejszín
2,5 csomag habfixáló


A lap elkészítése:
A tojásfehérjéket egy mély tálban elkezdjük robotgéppel felverni, majd amikor már majdnem kész, kanalanként beletesszük a cukrot és teljesen keményre verjük (amikor már nem csúszik ki a tálból a hab,ha oldalra döntjük). Lazán hozzákeverjük a mákot, a kókuszt és a lisztet az előzetesen hozzákevert szódabikarbónával.

Egy sütőpapírral kibélelt gáztepsibe egyenletesen elsimítjuk a tésztát, majd a 180°C-ra előmelegített sütőben megsütjük. Figyeljünk oda, mert nagyon gyorsan sül. Akkor van kész, amikor szép világos aranybarnára sül a teteje. Még langyosan levesszük róla a sütőpapírt és hagyjuk kihűlni, amíg elkészítjük a krémet.

A krém elkészítése:
A tojások sárgáját simára keverjük a liszttel, 20 dkg cukorral és 1 liter tejjel, majd folyamatosan kevergetve sűrűre főzzük. Félretesszük, hagyjuk hűlni, majd amikor már csak éppen langyos (de tényleg csak picit langyos), belekeverjük a margarint.

A torta összeállítása:
A krémet rákenjünk a mákos-kókuszos lapra, majd a kakaós keksszel (szépen egymás mellé helyezve) telerakjuk a vaníliás krém tetejét. Kicsit várjunk, hogy hűljön a krém, mielőtt elkészítjük a tejszínt.

Tejszín elkészítése:
A tejszínt én elkészítés előtt kb. 30 percre mindig beteszem a fagyasztóba, így most is így tettem. Higgyétek el sokkal könnyebb lesz vele így dolgozni és biztos, hogy a habfixálóval tökéletesen kemény tejszínt kapunk.

A tejszínt elkezdjük kézi mixerrel felverni, majd amikor közepesen kemény, hozzáadjuk a habfixálót és teljesen keményre felverjük. Ha kész, rákenjük a tortánk tetejére és a hűtőbe tesszük.

Célszerű legalább fél nappal fogyasztás előtt elkészíteni.

9 megjegyzés:

  1. Mostmár nekem is az egyik kedvencem!! Isteni finom!!!

    VálaszTörlés
  2. Az enyém most pihen a hűtőben :) Holnap kóstolás :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Majd írd meg, hogy sikerült és hogy ízlett! :)

      Törlés
    2. Nagyon finom tényleg!
      Ilyen lett:
      http://evareceptgyujtemenye.blogspot.hu/2012/11/erzsebet-kiralyne-tortaja_13.html

      Törlés
    3. Örülök, hogy ízlett!! :) Nagyon jól nézett ki a Tied is és nagyon guszták a többi receptjeid is!

      Törlés
  3. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

    VálaszTörlés
  4. Sziasztok
    A kókusz az kókuszlisztet jelent?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia! Nem, a kókusz kókuszreszeléket jelent.

      Törlés

Üzemeltető: Blogger.

© 2011 Baklavaria Café, AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena