Hol van Gazientep és miről híres a konyhája?
Gazientep egy délkelet-törökországi város, a világ egyik legrégebbi, folyamatosan lakott települése. A városnak rengeteg helyi specialitása van, amelyek a történelem és a város földrajzi elhelyezkedése miatt nagyon változatosak. A gazientepi konyhára jellemző a sok hús, joghurt, zöldségek, a piros paprika, fokhagyma, sütőipari termékek. Emellett a város híres a különleges főzési technikáiról és edényeiről, valamint a fűszereiről, úgy mint a sáfrány (hasbir) és a tárkony (tarhın).
A környékről származó híres ételnek számít többek között:
- lahmacun (más néven török pizza, vékony tészta, tetején darált hússal, ami általában borjú vagy marhahúsból készül. A pizzát citrommal locsolják le, majd salátalevéllel tekerik fel és fogyasztják.)
- çiğ köfte (nyers húspogácsa)
- zerde (török desszert, egyfajta édes rizspuding, amelyet sáfránnyal színeznek sárgára)
- firik pilav
- sarma and dolma (töltött zöldségek, töltött káposzta- és szőlőlevél)
kisebb cukkini(k)
olíva olaj
főtt tojás(ok)
paradicsom(ok)
szárított piros paprika magja (ha szereted a csípőset, chili paprika magot is használhatsz)
ízlés szerint só, bors
Tegyünk fel egy edénybe vizet forralni. Ha a víz felforrt, tegyük bele a tojásokat és újraforrástól számított 10-12 perc alatt főzzük keményre.
Amíg a tojások főnek, mossuk meg a cukkinit, majd vágjuk karikára. Egy serpenyőben melegítsünk fel olíva olajat és a cukkini karikákat grillezzük meg, amíg mindkét oldaluk szép világos aranybarnára nem sül.
Ha minden készen van, a cukkiniket helyezzük egy tányér közepére, a tojásokat és a paradicsomot szeleteljük fel és rendezzük el a cukkinik körül a tányéron. Sózzuk, borsozzuk meg, szórjunk rá paprikamagot, majd végül locsoljuk le egy kis olíva olajjal az egészet.
Afiyet olsun!
0 megjegyzés:
Megjegyzés küldése