A francia omlós tészta, a pâte sablée alapreceptjéről szóló korábbi bejegyzésemben megígértem, megmutatom azt is, mi készült belőle, hát íme. Nem felejtettem el, csak nem bírtam magammal, hogy először ne a gasztrohétvége élményeit osszam meg Veletek.
A 10 féle tésztatípusra tematikusan felépített könyvben a szerző minden tészta esetében az alaprecept ismertetése után, felhasználási ötleteket is ad, sósra, édesre egyaránt.
A pâte sablée-hoz kapcsolódó receptek:
- Tésztakosárkák, gyümölcstortácskák, jégkrémes tortácskák
- Katalán torta
- Pekándiós pite
- Körtés clafoutis
- Mini töltött piték
- Sablé kékáfonya mousse-szal
- Mini sablé-válogatás
Hozzávalók:
550 g pâte sablée
Töltelék ízlés szerint:
házi baracklekvár
1 evőkanál instant kávé (kávés aprósüteményhez)
Tetejére:
tojásmáz, azaz 1 tojás sárgája 1 evőkanál tejjel összekeverve
Ragasztott baracklekváros süti
A tésztát enyhén lisztezett felületen 2-3 mm vastagságúra kinyújtjuk, majd tetszőleges tésztaszaggatóval (jelen esetben hullámossal) annyi sima és lyukas korongot szaggatunk, amennyit szeretnénk, majd párosával sütőpapírra helyezzük. Nedves ecsettel bevizezzük a tetejüket.
Kétféleképpen tölthetjük meg lekvárral. Vagy ráhelyezzük a lyukas korongot és csak a nyílásba teszünk lekvárt, vagy először kenünk egy kis lekvárt a tészta tetjére, majd utána tesszük rá a lyukas korongot.
Kávés sütemény
A kinyújtott tésztából a hullámos tésztaszaggatónkkal kívánt számú korongot szaggatunk, amit szintén a tepsire helyezünk a ragasztott sütikéink mellé. Az instant kávét feloldjuk 1 evőkanálnyi langyos vízben, és a korongokat egy ecset segítségével megkenjük ezzel a kávés oldattal. Ha kicsit különlegesebbé szeretnénk tenni a tésztánkat, villával mintát is rajzolhatunk rá.
Baracklekváros kráter
A kimaradt tésztát összegyúrjuk, hengert formálunk belőle, majd egyforma darabokra osztjuk őket és mindegyikből kis golyót formálunk a kezünkben. Enyhén kilapítjuk (én egy kés pengéjének segítségével), majd a mutatóujjunkkal egy kis krátert képezünk a közepébe. Ide fog kerülni a lekvár, amit azonban közvetlenül csak sütés előtt teszünk a mélyedésekbe.
Ha elfogyott az összes tésztánk, a sütőt előmelegítjük 170°C-ra. A kis sütikéinket vastagságuktól függően kb. 6-10 percig sütjük. Ha készen vannak, nagyon óvatosan kivesszük (én egy kés pengéjével vettem ki őket, mert langyosan még omlósabbak, könnyen törnek), rácsra tesszük, hagyjuk kihűlni.
Figyeljünk arra, hogy ha együtt sütjük a ragasztott és a kávés süteményt például, a ragasztott tovább fog sülni, mint a vékony kávés keksz.
A fenti mennyiségből kb. 30 darab süti készült.
Frissen is finom, omlós volt a tészta, de másnap az igazi!
0 megjegyzés:
Megjegyzés küldése