Többféle hókiflit szoktunk készíteni, mindig attól függ, milyen alkalomra szánjuk és mikor van időnk elkészíteni. Ha azt szeretnénk, hogy még másnap is finom, puha maradjon, ezt a receptet szoktuk választani.
1 kg liszt
3 tojás sárgája
5 dkg élesztő (kevés langyos tejben felfuttatva)
40 dkg zsír (vagy 68 dkg vaj)
2 dl tejföl
20 dkg cukor
csipet só
Töltelék:
szilvalekvár vagy sárgabaracklekvár
Egy nagy tálba kimérjük a lisztet, belekeverjük a sót, cukrot majd belemorzsoljuk a zsiradékot (az eredeti recept szerint zsírral készül, így sokkal omlósabb, de ha valaki nem szereti, készítheti vajjal is). Hozzáadjuk a tojások sárgáját, a tejfölt, majd a langyos tejben már felfuttatott élesztőt. A tészta hozzávalóit gyorsan jól összedolgozzuk, de arra vigyázzunk, hogy ne gyúrjuk túl sokáig se, mert a kéz melegétől a zsiradék megolvad és a tészta összeesik. Tehát dolgozzunk gyorsan vele.
Ha kész a tészta kb. 1 órát letakarva pihentetjük.
A tésztát pihentetés után lisztezett felületen téglalap alakúra és kb. 1-2 mm vastagra kinyújtjuk, majd az egyik szélénél elkezdve csíkban elhelyezzük a tölteléket. A tészta szélét ráhajtjuk a töltelékre, majd tekerünk egyet rajta (úgy hogy ne folyjon ki a töltelék sütéskor). Kb. 5 cm-es darabokra vágjuk, majd sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük őket.
A sütőt előmelegítjük 200°C-ra, majd világosra sütjük. (Gyorsan sül, vigyázzunk, hogy ne süljön meg túlzottan.) Kicsit hűlni hagyjuk, majd még melegen, de nem forrón porcukorba hempergetjük a kifliket.
Megsütöttem és nagyon finom lett, nem lehet abbahagyni. Köszi!
VálaszTörlés