Török, magyar, svéd édességek és más finomságok, amiknek senki nem tud ellenállni...

2012. május 28., hétfő

Cukkinis-mogyorós fonott kenyér

A héten egyik délután, amikor hazaértem munka után, az egyik barátnőm hívott, hogy segítséget kérjen milyen kenyeret süssön, ha most készül életében először nekifogni a kenyérsütésnek és ráadásul csak alaphozzávalói vannak otthon. Kinyitottam a Sütemények és kenyérfélék c. könyvemet (eredeti címe: Eat Well Live Well - Beautiful Baking), amit még tavaly kaptam anyumtól karácsonyra, hogy megnézzem az ír szodakenyér receptjét, amikor lapozgatás közben magamnak is találtam egy receptet. Természetesen.

Ez a zsírszegény, számos egészséges hozzávalóval - úgymint reszelt cukkinivel, pörkölt mogyoróval és lenmaggal - dúsított fonat a szódakenyér receptjén alapul. Nem is kíván túl nagy ügyességet a mutatós kenyér megformázása. Vastag szeletekre vágva, levesekhez vagy főfogásként tálalt salátákhoz adjuk.

Csak ajánlani tudom kipróbálásra ezt a különleges kenyeret, amely belül hihetetlenül puha a cukkinitől és amely sütés közben csodálatos illattal lengi be az egész lakást. Merem állítani, hogy ez a legjobb és legfinomabb kenyér, amit eddig sütöttem.




Hozzávalók (16 szelet):
1 kis darab cukkini
40 dkg liszt (20 dkg tönkönyliszt és 20 dkg Update lowcarb mastermix)
1 evőkanál szódabikabóna
1 evőkanál só
2-3 evőkanál lenmag
1 markonyi mogyoró
1 nagy fokhagymagerezd
1 evőkanál olivaolaj
4 dl joghurt


Előmelegítjük a sütőt 200°C-ra. A cukkinit megmossuk és héjával együtt lereszeljük, majd konyhai papírtörlőn hagyjuk megszáradni. Félretesszük.

Ezalatt a lisztet, szódabikarbónát és sót egy nagy tálban összekavarjuk. Hozzáadjuk a lenmagot, durvára darabolt mogyorót, összezúzott fokhagymát, majd a reszelt cukkinit.

Meglocsoljuk olíva olajjal, hozzáadjuk a joghurtot és az összes hozzávalót jól összedolgozzuk. Ha szükséges, adjunk hozzá még egy kis joghurtot, ha a tál alján még találunk lisztet.

Kerek kenyérformára formázzuk a tésztát és lisztezett felületre tesszük. Két egyenlő részre osztjuk és lisztes kézzel két kb. 30cm hosszú rudat sodrunk a tésztából. A két rudat egymás mellé fektetjük, a felső végeiket óvatosan összenyomjuk, majd a két rudat összefonjunk. A fonott kenyeret kiolajozott sütőpapírra tesszük és egy kis liszttel megszórjuk a tetejét.

Amíg 25-30 perc alatt aranybarnára sütjük, a kenyér megnő.

A legjobb melegen tálalni, de 2-3 napig is friss marad.

Afiyet olsun!


0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

Üzemeltető: Blogger.

© 2011 Baklavaria Café, AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena