Török, magyar, svéd édességek és más finomságok, amiknek senki nem tud ellenállni...

2013. február 18., hétfő

Csörögefánk


Varga Gábor Desszertszerelem című könyvéből egy újabb hibátlan receptet sikerült kipróbálnom a hétvégén a rugelach és a brownie után.

Tudom, hogy hivatalosan már vége van a farsangi időszaknak, de nekem sajnos a múlt hétvégéig nem sikerült egy rendes fánkot se összehoznom. Nem mintha bármikor is érdekelt volna, hogy mit mikor lehet csak sütni. Mivel még február van, úgy gondoltam belefér egy fánkot majszolós este, így szombaton egy mini adagot kisütöttem. Utoljára nagymamám készített nekem csörögefánkot, kb. 15 éve. Jesszus, belegondolni is ijesztő, milyen régen volt. Azóta szerintem nem is ettem, de ez a csöröge az ő fánkjait juttatta eszembe. :)

Az eredeti receptben megadott mennyiségek 30 darabhoz szólnak, de mi most első próbaként harmadoltuk az arányokat. Segítségképpen zárójelbe odaírom a 10 db-hoz szükséges mennyiségeket is.

Aki még sose készített csörögét, annak hasznos lehet Gábor videója is. 


Hozzávalók (30 db):
250 g liszt (85 g)
50 g vaj (17 g)
3 tojás sárgája (1 tojás sárgája)
2 g porcukor (1 csipet)
150 ml tejföl (50 ml)
csipet só

+ porcukor a szóráshoz 
+ házi lekvár (ízlés szerint lehet sárgabarack, meggy stb.)


1. Egy nagy tálba kimérjük a lisztet, elmorzsoljuk a vajjal, majd jöhet a többi hozzávaló szép sorjában. Keverjük hozzá a sót, porcukrot, tojás sárgáját, majd a tejfölt is hozzáadva gyúrjuk szép, hólyagos tésztává. Ha kész, csomagoljuk folpackba és tegyük 15 percre a hűtőbe.

2. Lisztezett felületen nyújtsuk 3mm vastag, szép szögletes formájúra, majd derelyevágóval (rádlival) vágjunk ki belőle egyforma rombuszokat és a közepükön vágjunk egy bemetszést. Ezután következik az alkotómunka. A tésztát kézbe vesszük és az egyik sarkát áthúzzuk a bemetszett résen. 

3. Ha mindegyiket megformáztuk, melegítsük fel az olajat és készítsünk elő egy papírtörlővel kibélelt tálat. Nagyon fontos, hogy kis adagokban süssük, egyszerre forgassuk a fánkokat, illetve, hogy ne süssük túl sokáig, mert különben könnyen kiszáradhatnak. Szép világosbarnák legyenek. Az olajból kiszedve a papírtörlőn hagyjuk kicsit lecsepegtetni a felesleges zsiradékot.

4. Még melegen porcukrozzuk le őket, majd lekvárral tálaljuk.

Nagyon finom és könnyű csörögékre sikerültek, nem lettek olyan nehéz zsíros, olajos fánkok, mint a hagyományos szalagos fánk. Ezért különösen imádom és ajánlom mindenkinek kipróbálásra, évszaktól függetlenül! :) 

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

Üzemeltető: Blogger.

© 2011 Baklavaria Café, AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena