Török, magyar, svéd édességek és más finomságok, amiknek senki nem tud ellenállni...

2013. január 21., hétfő

Içli köfte (török bulgurba töltött köfte) egy csodás januári stockholmi hétvégén


A hétvégét kint töltöttem a hófehér Stockholmban. Egész Svédország hótakaró alatt fekszik. Ez az igazi tél. Imádom. Főleg a meleg lakásból.

Már a reptérről a hazáig vezető utat is nagyon élveztem. Amerre csak a szem ellátott, mindent fehér volt, egy lábnyomot se lehetett látni, ami megtörte volna az egybefüggő hótakarót. A fenyőfák ágain 5-10 cm vastagon állt a hó, a hidegtől itt-ott megcsillant a hó, csodás volt az egész táj. 



Terveztük, hogy szombaton kimegyünk a Haga Parkba sétálni és hóembert építeni, de csak a szupermarketig jutottunk. A kétszer 50m megtétele után, az még hagyján, hogy piros volt az orrunk, de én konkrétan nem is éreztem az orrom hegyét, annyira lefagyott. Miután a lakásban kiolvadt a kezem, megnéztem az időjárás jelentést és akkor már mindent értettem. -14 fok volt szombat délben. Na ezek után úgy döntöttünk, ki se dugjuk az orrunkat a jó meleg lakásból.

Szombat reggel kinézve a szoba ablakán, ez a táj fogadott :)


Hóember építés helyett inkább a konyhában tüsténkedtünk. Meg is lett az eredménye. Rengeteg török finomság.

Először a szombati vacsoránkról számolnék be, mert annyira jól sikerült, hogy mostantól ez az új török kedvencem. Mi legyen a vacsora? - tanakodtunk szombat délben az ICA-ban (ejtsd: ika :) tudjátok a szupermarket). Mindenképp valami török, ez nem is kérdés. Annak ellenére, hogy mindketten megkívántuk a lahmacunt, most valami újat akartunk kipróbálni, amit eddig még nem készítettünk. A döntést végül a párom hozta meg, már otthon. Legyen içli köfte. Szuper!!! Már régóta ki szerettem volna próbálni, de őszintén azért nem szeretek új török recepteket egyedül kipróbálni, mert nincs mellettem a férfi, aki azt tudná rá mondani, hogy jó vagy rossz. Így viszont, hogy ott volt velem,  bátran vágtam bele a köftekészítésbe.

Először is gyors (na jó, ez túlzás, mert volt vagy fél óra is, mire eldöntöttük, melyik recept legyen az igazi) receptvadászat indult, majd bulgur beáztatása...a többit mindjárt olvashatjátok is lejjebb.

A lényeg a lényeg, hogy tökéletes lett!! Teljesen rabul ejtett...Tudjátok ezért imádom a török konyhát. Amikor azt hiszed, hogy már szinte mindenféle ételt megkóstoltál már, mindig tud újat mutatni, mindig belefutsz egy olyan ételbe vagy receptbe, ami felborítja az addigi elméletedet :)
A sikerhez persze kellett a párom szakértelme :) Csók neki!

Hozzávalók:
200 g bulgur
100 g búzadara
kb. 3-4 evőkanál liszt
1/2 evőkanál pirospaprika krém (Édes Anna, de aki szereti az erőset, ahogy mi is, tegyen bele Erős Pistát)
1/2 evőkanál paradicsomszósz
2 közepes méretű főtt burgonya
1 teáskanál őrölt kömény
1/2 evőkanál só
1/2 evőkanál pirospaprika 
1 tojás

A töltelékhez:
250 g darált marhahús
1 evőkanál vaj
1 nagyobb vöröshagyma
1-2 marék fenyőmag
1 marék dió nagyon apróra törve vagy darálva
só, bors kömény ízlés szerint


1. A bulgurt kimérjük, majd felöntjük kb. 3 dl forralt vízzel és kb. fél óráig hagyjuk állni, hogy a bulgur magába szívja a vizet.

2. Fél óra elteltével adjuk hozzá a búzadarát, a paradicsom- és paprikaszószt, az összetört főtt burgonyát, a sót, borsot, pirospaprikát, köményt és kezdjük el kézzel gyúrni. A kész tésztánknak könnyen formázhatónak, nem túl keménynek kell lennie. Ha nem állna össze, adjunk hozzá egy kis lisztet, vagy ha túl kemény lett, akkor egy icipici vizet.

3. Ha kész a bulgur, elkészítjük a tölteléket. Ehhez olvasszuk meg a vajat egy serpenyőben, adjuk hozzá a darált húst, az apróra felvágott vöröshagymát, fűszerezzük, majd amikor már majdnem kész, akkor szórjuk rá a fenyőmagot és a durvára őrölt diót és ezzel együtt is pároljuk néhány percig. Ha kész, tegyük félre.

4. A töltelék elkészítése után bele is vághatunk a köfte elkészítésébe. Fogjunk egy kisebb tojásnyi bulgurt, formáljunk belőle tojást, majd a mutatóujjunkat az egyik végébe nyomjuk bele, majd körbe forgatva az ujjunk körül, fokozatosan vékonyítsuk a tölteléknek burkot adó bulguros tésztát.Ha kész a burok, kis kávéskanál segítségével töltsük meg hússal, közben nyomkodjuk meg felülről az ujjunkkal óvatosan, hogy jól kitöltsük az üreget a töltelékkel. Ha majdnem teli van, óvatosan zárjuk össze a burkot, nyomkodjuk meg a tenyerünkben tartva az egész köftét, hogy a burok és a töltelék összedolgozódjon, majd formáljunk citrom formát belőle. 

(A technika elsajátításához nagyon hasznos lehet a videó. Én is megnéztem, hogy rendes török nő módjára készítsem a köftét. :) A tapasztalat: gyakorlat teszi a mestert. Amikorra elfogyott az összes bulguros massza, addigra egyre profibb burkokat készítettem. )

5. Ha készen vagyunk a köfték megformálásával, egy serpenyőben melegítsünk fel olajat, annyit, hogy majdnem teljesen ellepje a köftéket sütés közben.  A felforrósodott olajba egyesével helyezzük bele a köftéket, amennyi fér, majd folyamatos felügyelet és forgatás mellett süssük halványbarnára őket. (Mi sem tudtuk az elején, hány percig kell sütni, ezért a párom tesztelt, kóstolt és eldöntötte a kérdést. Azt mondta, hogy puha kell legyen a bulguros burok, ezért néhány percig kell csak sütni, inkább világos legyen, mint sötétre sült.)
 
6. Ha kész, még melegen salátával és rakı-val tálaljuk, a köftét citrommal lecsurgatjuk.

Segítségképpen belinkeltem a bejegyzés végére egy videót, hogy lássátok mind a készítési folyamatot, mind a végterméket. :)

Afiyet olsun!!! 





4 megjegyzés:

  1. Kérnék egy magyaros magyarázatot a burgurra.

    VálaszTörlés
  2. A bulgur "magyarul" búzatöret.

    VálaszTörlés
  3. pontosabban hántolt és előfőzött búzatöret!
    nem mindegy, mert a sima búzatöret főzési ideje órákban mérhető, a bulgurnak meg elég 20 perc is.
    (meglepetés!): bulgur néven kapható nagyobb üzletekben, szupermarketekben, bio-, és natúrboltokban.
    :)

    Franci

    VálaszTörlés
  4. Oh nagyon köszönöm a gyors választ,igy már teljesen érthető és elkészíthető.Köszönöm!!!

    VálaszTörlés

Üzemeltető: Blogger.

© 2011 Baklavaria Café, AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena