Török, magyar, svéd édességek és más finomságok, amiknek senki nem tud ellenállni...

2012. november 7., szerda

Kladdkaka - A híres svéd csokitorta


 A svéd desszerteket bemutató sorozatunk következő állomásához érkeztünk. A kladdkaka-hoz.

A kanelbullens dag, azaz a svéd fahéjas csiga, a kanelbulle október 4-i nemzeti ünnepéről szóló bejegyzésemben anno már utaltam rá, hogy számos egyéb más nap is van az évben, amikor a svédek, valamilyen nemzeti süteményük napját ünneplik, mint például a Fettisdagen (kövér kedd), amikor a svéd nemzet semla-t eszik vagy mint ma, november 7-én, amikor mindenki kladdkaka-t süt otthon.

Maga a sütemény neve "kladdkaka" szó szerint "nyúlós tortát" jelent. Ez az a sütemény, amit a svéd gyerekek először megtanulnak sütni a szüleiktől. Hasonló egyébként az amerikai brownie-hoz, de ennek a közepe puha, lágy és nyúlósa csokitól. Szokták tejszínnel vagy vanília fagyival is fogyasztani. 

Svédország szinte összes kávézójában, éttermében kapható, van ahol isteni finom, van ahol kevésbé.. sajnos lehet olyan kladdkaka-t kifogni, aminek nem puha a közepe - ami ennek a sütinek az esetében kifejezetten rosszat jelent. Emellett persze mint szinte mindegyik svéd tortának, ennek is létezik fagyasztott verziója, így aki különösen lusta a sütögetéshez, azok is egy egészen finom tortát meg tudnak venni a szupermarketben. Mivel azonban villámgyors az elkészítése és nem is igényel különebb előképzettséget vagy gyakorlatot, nehéz kifogást találni, miért ne tudná valaki megsütni otthon. 

Mint minden sütinek, ennek is kismillió különbözőféle verziója létezik, de az alapreceptek mindegyike tartalmaz vajat, kakaóport, lisztet, tojást, csak különböző arányokban. Aztán persze vannak a továbbfejlesztett változatai is, amibe tehetnek vaníliát, vagy igazi csokoládét, de így is mindegyik nagyon hasonló lesz a végére. 

A sokféle verzió közül én Leila Lindholm A Piece of Cake c. szakácskönyvéből hoztam el Nektek a híres kladdkaka-ját.




Hozzávalók:
50 g vaj
1/2 dl olaj
2 tojás
2 dl porcukor
1 dl barna cukor
2,5 dl liszt
4 evőkanál jó minőségű kakaópor (tudjátok: HOLLAND!)
2 teáskanál sütőpor
1 teáskanál vaníliás cukor
1 csipet só
vaj és zsemlemorzsa vagy liszt a forma kikenéséhez
50 g étcsokoládé (legalább 70%-os)

1. Melegítsük elő a sütőt 150°C-ra.

2. Olvasszuk fel a vajat a mikróban vagy egy kis edénykében és adjuk hozzá az olajat.


3. Verjük fel kézi mixerrel habosra és fényesre a tojásokat a porcukorral, barna cukorral, majd keverjük hozzá az olajos vajat. 

4. Keverjük külön tálban össze a száraz hozzávalókat és keverjük a tojásos-vajas masszához.

5. A kész masszánkat öntsük át a kivajazott, kilisztezett (vagy kizsemlemorzsázott - de szép magyar szó :)) kb. 24 cm átmérőjű kapcsos tortaformánkba és nyomkodjunk kicsit bele a durvára darabolt csokoládét.

6. A sütő közepére helyezett rácson kb. 30 perc alatt tűpróbáig süssük a tortát. Próbaként szúrjunk bele egy kést, vagy tűt, kicsit - nevéből adódóan is - ragadós lesz.

A ragadós, nyúlós kladdkaka-t frissen felvert tejszínhabbal tálaljuk.




0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

Üzemeltető: Blogger.

© 2011 Baklavaria Café, AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena