Török, magyar, svéd édességek és más finomságok, amiknek senki nem tud ellenállni...

2012. október 4., csütörtök

Kanelbullar day, azaz a svéd fahéjas csiga napja - svéd szokások

Október 4.

Kanelbullens dag. Svédül.
Kanellbullar day. Angolul.
Kanelbullar nap.


A mai napon Svédország szerte minden pékségben, üzletben kosárszámra árulják a friss meleg kanelbullart, azaz a svéd fahéjas csigát. 

Ahogyan arról a korábbi bejegyzésemben is írtam, a fahéjas csigák a svéd mindennapok jellegzetességének számítanak, de ma, október 4-én, különleges nap van. Habár csak 8 éve ünneplik hivatalosan a Kanelbullens dag-ot, tökéletesen beleillik a svéd kultúrába és hagyományok közé. Számos egyéb más nap is van az évben, amikor a svédek, valamilyen péksütemény, sütemény napját ünneplik, mint például a Fettisdagen (kövér kedd), amikor a svéd nemzet semla-t eszik.

A semla-ról majd írok egy külön bejegyzést részletesen, röviden azonban a semla vagy más néven fastlagsbulle egy tradicionális édes sütemény, amely az északi és skandináv országokban a legkülönfélébb formában készítenek el és eredetileg húshagyókedden fogyasztották, mint a böjt előtti utolsó fesztivál étel. A reformáció óta nagyban megváltozott a semla szerepe és a vele kapcsolatos szokások, így ma már élelmiszerbotlokban, pékségben minden nap kapható karácsonytól egészen húsvétig.  

De kanyarodjunk vissza kicsit a Kanelbullarra. A Kanelbullar napját 1999 óta ünneplik, amikor is a svéd Hembakningsrådet, azaz Otthoni Sütés Tanácsa (szép magyarosan :)) a megalapításuk 40. évfordulója méltó megünneplésének módján gondolkozott.

A kanelbullar-nap létrehozása mögött az az ötlet állt, hogy megünnepeljék Svédország háztartásainak otthoni sütési hagyományait a hagyományos és közkedvelt sütemények kiemelésével. Az őszi aratás időszaka a sütés kiemelt időszaka a svéd otthonokban, így október 4-e ideális időpontnak tűnt, hogy az ötletet fesztivál szintre emeljék. 

Végül, összehangban a svéd kultúrával, nagyon fontosnak tartják ma is, hogy ez a tradíció mindenki számára elérhető legyen: hiszen ha valaki nem is süt otthon magának csigákat, elég ha ma bárhol az országban bemegy egy pékségbe és egyszerűen vesz magának egy kanelbullart. 

A kanelbullarról egyébként már egy korábbi bejegyzésben olvashattatok ITT.

Én mára sajnos most nem süthettem a diétám miatt, de ajánlom a saját receptem (igaz ez nem az eredeti recept, hanem egy változata) mellett Vera receptjét is, itt lépésről lépésre nyomon követhetitek az elkészítés folyamatát. :)

Glada kanelbullens dag för alla! Happy kanellbullar day to everyone!!

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

Üzemeltető: Blogger.

© 2011 Baklavaria Café, AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena