Török, magyar, svéd édességek és más finomságok, amiknek senki nem tud ellenállni...

2012. szeptember 4., kedd

Török töltött padlizsán - Karnıyarık

A hétvégén ismét török hangulatban voltam. Már majdnem egy hete nem készítettem semmilyen török ételt, kezdtek elvonási tüneteim lenni. 

Vasárnap én vállaltam az ebéd elkészítését. Ezt csak azért érdekes, mert amikor havonta egyszer hazamegyek Csabára, élvezem, hogy megint gyerek vagyok, anyu főz, így én kicsit pihenhetek. Péntekenként-szombatonként azonban mindig együtt szoktuk sütit sütni. Beszélgetünk és közben valami fantasztikus születik a sütőben. 


Visszatérve a vasárnapi ebédre, mivel volt otthon darált hús, friss padlizsán és mivel anyum még nem evett karnıyarık-ot, ezt készítettem neki.

karnıyarık török szó eredetileg "felvágott hasat" jelent. Egész Törökországban közkedvelt ételnek számít, ahogyan maga a padlizsán is. Legalább 100 féle különböző török recept létezik a padlizsán felhasználására. A hozzávalók és a készítési mód alapján nagy valószínűséggel Törökország délkeleti-keleti részéről származik ez a recept. A töltelék vöröshagymával, fokhagymával, borssal, paradicsommal, friss petrezselyemmel és darált hússal (eredetileg bárányhússal) készül. 

karnıyarık egyik ismert változata az imam bayaldı, annyi különbséggel, hogy az utóbbiban nem található hús és azt hideg előételként, meze-ként tálalják, míg a karnıyarık -ot alapvetően melegen.

Hozzávalók:
3 kisebb padlizsán
30 dkg darált bárányhús (vagy marha. Én ezúttal csirkét használtam)
1 közepes vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma
40 dkg paradicsom (meghámozva, apróra felkockázva)
2 evőkanál paradicsomsűrítmény
1 db paprika (apróra felkockázva)
1 csokor petrezselyem
1-2 evőkanál olíva olaj
só, bors

+ díszítéshez: 1 paradicsom (6 egyforma félhold alakú cikkre vágva)
                           6 vékony szelet zöldpaprika 


1. Mossuk meg a padlizsánokat, vágjuk le a zöld végeit, majd vágjuk félbe őket hosszukban és sózzuk be kb. 10 percre (így kijön a padlizsán elveszti keserű ízét). Leöblítjük vízzel a padlizsánokat, egy hőálló tálba egymás mellé helyezzük és kb. 200°C-ra előmelegített sütőben alufóliával lefedve süssük kb. 20-30 percig, amíg majdnem teljesen megpuhulnak. Villával szurkáljuk meg és ellenőrizzük, mikor van kész.

2. Eközben a vöröshagymát megpucoljuk, finomra felaprítjuk és kis olíva olajon üvegesre pároljuk. Hozzáadjuk a darált húst, a zúzott fokhagymát, a felaprított paprikát. Ha a hús megpárolódott, hozzáadjuk a feldarabolt paradicsomot, paradicsomsűrítményt, fűszerezzük ízlés szerint. Időnként megkeverve kb. fél óra alatt készre főzzük. Ha levettük a tűzről, a finomra felvágott petrezselymet hozzákavarjuk a darált húsos töltelékhez. 

3. Ha a padlizsánok készen vannak, kivesszük a sütőből (a sütőt még nem kapcsoljuk ki), egy kanállal óvatosan kikaparjuk a belsejüket (vigyázzunk, nehogy átszakítsuk a padlizsán héját) és egy kicsit hűlni hagyjuk. Végül beletöltjük a kész darált húst, vékony cikkekre vágott paprikával, paradicsommal díszítjük és visszatesszük a sütőbe kb. 10-15 percre, hogy kicsit összesüljön.

Melegen tálaljuk. Bulgurral vagy fokhagymás joghurtos öntettel is tálalhatjuk, de önmagában is megállja a helyét. Nekem ez az egyik kedvenc török padlizsános ételem.

Afiyet olsun!

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

Üzemeltető: Blogger.

© 2011 Baklavaria Café, AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena