Török, magyar, svéd édességek és más finomságok, amiknek senki nem tud ellenállni...

2012. szeptember 25., kedd

Török húsos cigaretta börek - Kıymalı Sigara Böregi


Mielőtt hoznám a legújabb török receptemet, szeretnék mindenkit kicsit jobban beavatni a török börek világába.

Börek
börek eredete sok más tradicionális török étel mellett az Ottomán Birodalom idejére nyúlik vissza. Amerre csak az ottománok vándoroltak és letelepedtek, ételeiket az azóta eltelt évszázadok során továbbra is készítik a helyiek, sőt új ételekhez is adtak inspirációt. A tészta-alapú ételek a török konyhában máig nagyon meghatározóak, rendkívül változatosak és sokféle készítési technikájuk létezik.

Könnyen nyomon követhetjük a törökök útját a történelemben, ha megnézzük, hol esznek ma is böreket, vagy ahhoz hasonló ételeket. A börek szó a "börbör" szóból ered, ami takarót, beburkolást, beborítást jelent és ma is igen elterjedt egészen a Kaukázusoktól a Balkánig. Habár a nyugati konyháknak rengeteg fantasztikus süteménye és péksüteménye van, ritkán találunk a börekhez hasonló terméket.

Ottomán források szerint különösen a 15-16. században kezdődött el a börek diverzifikációja, ebből az időszakból sok új recept származik.

Hagyományosan nagy tepsikben készítik, amelyet aztán sütés után vágnak apró szeletekre. A nagy tepsikben készített és felszolgált börek az ottomán ünnepek fontos szórakoztató elemének számított. Ezzel szemben ma már kisebb adagokban készítik. A börek egyik sajátossága, hogy a teteje mindig meg van szórva szezámmaggal. A börek, amelyet sokan burek-ként ismernek, sütőben vagy olajban sült tészta, vékony, réteges tésztából készül, közismert nevén yufka tésztából. Manapság leggyakrabban sajttal töltik, főként fetával, beyaz peynir-rel (speciális török krémfehérsajt - sós fehér sajt, amelyet pasztőrizálatlan juhtejből készítenek - vagy kaşar-ral - közepesen kemény halványsárga sajt, szintén pasztőrizálatlan vegyes juhtej és kecsketejből előállítva). A sajt mellett nagyon népszerűek a darált hússal és a zöldségekkel töltött börekek is.

Az ottomán források szerint egykoron édes verziója is nagyon népszerű volt, ma már azonban inkább a sós börek az elterjedt.


Török húsos cigaretta börek, azaz Kıymalı Sigara Böreği

Na jó, beismerem a neve nincs összhangban a kinézetével, ez most nem úgy néz ki, mint az igazi sigara börek, de a Simit nevű reggelizőhelyen Istanbulban így árulják és az íze kárpótol a látványért. :)

Hozzávalók:
1 csomag yufka tészta (ennek hiányában réteslap)
1 tojás
2 evőkanál joghurt
1/2 csésze olíva olaj
2-3 evőkanál szezámmag (én most lenmagot használtam)

A töltelékhez:
40 dkg darált marhahús
1 kis fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
1 kávéskanál fahéj
3 teáskanál oregánó
fél csokor petrezselyem (apróra vágva)
só, bors ízlés szerint
olíva olaj

1. A töltelékhez felvágjuk apróra a hagymákat, a petrezselymet. A vöröshagymát üvegesre pároljuk olíva olajon, majd hozzáadjuk a fokhagymást, a darált húst és megfűszerezzük a fahéjjal, oregánóval, sóval, borssal.  Ha készen van a töltelékünk, félretesszük és hagyjuk kicsit hűlni.

2. Egy kis edényben keverjük össze a joghurtot, tojást, olíva olajat. Ezt a keveréket fogjuk használni majd a réteslapok megkenéséhez, benedvesítéséhez.

3. A börek megtöltéséhez vegyünk magunk elé egy lapot úgy, hogy a hosszabbik oldala legyen felénk fordítva. A tészta bal oldalát finoman megkenjük a tojásos keverékkel, majd a tészta jobb részét ráhajtjuk. Az így félbehajtott réteslap tetejét is megkenjük a tojással, majd 2-3 evőkanál tölteléket helyezzünk kb. 2 cm-re a tészta szélétől úgy, hogy a töltelék két oldalán is maradjon 1-2 cm. Hajtsd rá a töltelékre a tészta rövidebbik oldalát, majd oldalról is, és kezd el óvatosan felcsavarni.

4. A felcsavart böreket sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük egymás mellé. Sütés előtt még megkenjük mindegyik egy kis tojással, megszórjuk szezámmaggal, majd 180°C-ra előmelegített sütőben kb. 20-25 perc alatt aranybarnára sütjük őket.

A legjobb langyosan, de másnap reggelire is megteszi....ha marad :)

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

Üzemeltető: Blogger.

© 2011 Baklavaria Café, AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena