Török, magyar, svéd édességek és más finomságok, amiknek senki nem tud ellenállni...

2013. május 14., kedd

DesszertPiknik - Restaurant Day 2013. május 18.

 
2013. május 18-án a nemzetközi Restaurant Day keretében Budapest szívében, az Erzsébet téren 4 barátnőmmel, köztük 2 gasztrobloggerrel, Lila Kancsó Zsanival és La Cucina Della Jucus Jucijával egy napra megnyitjuk saját képzeletbeli éttermünket, jelen esetben cukrászdánkat.  
 
Már játszottam a 2012. novemberi Restaurant Day alkalmával is a gondolattal, hogy milyen jó lenne barátnőkkel részt venni a kezdeményezésben, de a legutóbbi, februári alkalommal eldöntöttem, én is megnyitom a saját kis cukrászdámat. De persze egyedül nem olyan fun egy ilyet megszervezni, ezért megkérdeztem drága barátnőimet, akik hozzám hasonlóan elvetemültek, imádnak sütni és nem riadnak attól vissza, hogy ipari mennyiségben gyártsanak le édes-sós süteményeket egy ilyen eseményre :) Szerencsére egy percig se kellett győzködnöm őket, amint elmondtam, miről lenne szó, máris rávágták, hogy "naná, hogy benne vagyunk!" Elindult aztán a brainstorming a menüt, a helyet, nevet stb. illetően és megszületett a DesszertPiknik menüsora, amelyből egy kis ízelítőt most Veletek is megosztok:
 
Édes szekció:
- Rebarbarás-epres galette
- Nektarinos-rebarbarás galette
- Mogyorós birsalmapite
- Citromos-joghurtos torta
- Chocolate chip cookies
- Brownie-eperálom
- Lime-os muffincsoda CsokiCsokival
stb.

Sós szekció:

- Török fetás poğaça
- Sajtos minikilfik
- Medvehagymás muffin juhtúróval
- Muffin Con Pesto Verde
- Pasta Sfoglia sajttal és sonkával
- Spárga tésztaköntösben
- Kéksajtos rozmaringos foccaccia
- Bivalymozzarellás rukkolás foccaccia
stb.

Az DesszertPiknik hivatalos Facebook oldala, ahol lehet "going"-olni: https://www.facebook.com/emese.griecsfarkas#!/events/336362946490613/
 
De mi is az a Restaurant Day?


Ti is gondoltatok már arra, hogy éttermet nyissatok, de mégsem ebből szeretnétek megélni? Mi lenne, ha egy napra nyithatnátok egy éttermet, csak úgy szórakozásból?
 
Néhány ételeket imádó fiatal, ezt az álmukat szerették volna megvalósítani és 2011 tavaszán eldöntötték, egy napra megnyitják saját éttermüket. Egy társadalmi mozgalmat indítottak el, ami 24 órára az étel- és étteremkultúrát népszerűsíti. Timo Santala, az egyik ötletgazda elmondása szerint: "A Restaurant Day egy ételkarnevál, ahol bárki bárhol egy napra létrehozhatja saját éttermét, kávézóját vagy bárját. Az esemény évente négy alkalommal kerül megrendezésre. A kezdeményezés az ételkultúra, az őrült koncepciók és ötletek, valamint a közösségi összetartozás, együttlét ünnepléséről szól."  Az első Restaurant Day-t Helsinkiben, Finnországban rendezték meg 2011. május 11-én.
 
Az ötlet egyébént onnan jött, hogy Santala barátja, Antti Tuomola megpróbált létrehozni egy éttermet Helsinki szigetcsoportján. A szigorú előírások megakadályozták azonban a projekt megvalósulását, ezért Tuomola a barátai segítségét kérte a helyzet megoldására. Utánajártak a szabályozásnak és kiderült, hogy az előírások nem vonatkoznak azokra a pop-up éttermekre, amelyeket csak egy napra nyitnak meg tulajdonosai.
 
Mindez a folyamat aztán egy brainstormingoláshoz vezetett, ezt követte egy Facebook oldal létrehozása és közösségi média kampány elindítása, amely rabul ejti az emberek képzeletét. 2011 májusában az első Resturant Day keretében végül közel 40 egynapos pop-up éttermet nyitottak meg Helsinkiben és egész Finnország szerte. Azóta a program egyre nagyobb népszerűbbségnek örvend, egyre több éttermet nyitnak már nemcsak Finnországban, hanem világszerte. 2012 novemberében péládul már közel 800 éttermet nyitottak 25 országban, Brazíliától, Costa Rica-n, Ausztrálián át Dániáig és Budapestig.
 
A kezdeményezásről bővebben ITT.

Ha szívesen csipegetnél édes és sós finomságainkból, gyere el DesszertPiknikünkre, ahova leterített plédjeinken mindenkit sok szeretettel várunk. 

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

Üzemeltető: Blogger.

© 2011 Baklavaria Café, AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena